Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor upgrade filtre boxe WHARFEDALE DIAMOND 9.3

dr_nick24

Postări Recomandate

Primul cablu ieftin care-mi trece prin minte si care potoleste inaltele ar fi Proel HPC710. Cel putin asta e efectul pe care l-a avut pe boxele pe care le-am testat eu.

Asa ceva nu-mi explic, poate numai ti s-a parut?Daca au sectiune corespunzatoare, nu au cum sa modifice sunetul.

Cam asa-i si cu condensatorii Wima sau Arcotronics vs. Mundorf , Jantzen sau alti condensatori facuti special pentru audio. Cu un blind test facut bine, s-ar mai potoli aceste "curente" .

Insa nu umbla la frecventele de taiere,ca va iesi un mare kk.

Daca nu,schimba boxele si i-ati incinte tower.

Cu asta-s de acord.

Si eu zic sa le lasi asa, daca nu cumva sunt devalorizati condensatorii. Daca tot vrei sa-i schimbi cu mkp,mkt... cumpara de care ai zis , nu da bani aiurea pe prostii...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 113
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Catalin C.

14

• baga

13

• Sharky

10

• Liviu Ianush

10

Top autori în acest subiect

Pana acuma, nu mi-ai explicat nimic...asta-i problema

Sunt de acord si eu cu rezistentele de pe inalte, castigi mult la detalii prin inlocuirea lor cu unele neinductive, in cazul in care sunt inseriate cu tweeterele.

Acele rezistente au inductanta poate de 1000 de ori mai mica ca si tweeterele. Castiga 0,001 decibeli :ras:
Link spre comentariu

Da Baga, stim ca tu ai dreptate. Stim ca toate amplificatoarele suna la fel indiferent de schema si componentele folosite si ca difera doar nivelul distorsiunilor si raportul semnal/zgomot. Multumim ca ne reamintesti si ca indrepti astfel ereziile noastre.

Link spre comentariu

Sa spui ca un cablu Proel potoleste inaltele chiar este o erezie (sau nerozie?) pe un forum de electronica, asta daca nu cumva ai uitat sa-l desfasori de pe suportul pe care a fost bobinat.

Link spre comentariu

Hai sa spun si eu cateva cuvinte.

1- nu cred ca merita sa te pui sa modifici filtrele. Beneficiile - daca vor fi - nu isi vor merita banii investiti;

2 - daca totusi vrei sa bagi ceva bani si sa vezi ce iese, simpla schimbare a condensatorilor electrolitici cu cond MKP - Mundorf, Jantzent, etc. nu va produce schimbari audibile. Asa zisele diferente care se aud in cazul in care se face aceasta mutare la boxe de buget se pune pe seama autosugestiei sau pe faptul ca condensatorii schimbati au capacitati diferite. E notoriu faptul ca un cond electolitic are precizie de 10% sau chiar 20% in timp ce un MKP e de 5%. Astfel, in cazuri extreme pot sa apara diferente de 20-25% intre valorile condensatorilor. In acest caz e clar ca va fi o diferenta la sunet. Nu cred ca trebuie sa explic ca diferentele astfel obtinute nu au nicio treaba cu calitatea.

3 - Daca vrei sa obtii o imbunatarire, trebuie sa modifici filtrele cu ajutorul moasuratorilor, adica cam asa:

http://www.diy-audio.ro/cum-construim-u ... pasiv.html

4 - Nu recomand sub nicio forma achizitionarea unor produse de pe sitetul mai sus amintit - audioalche...

Link spre comentariu

Sase a venit Baga sa predice din epifaniile lui :101 :sparge:

BAGA, esti sef la discutii fara rost pe forumul asta, te-am vazut in actiune!!! Tu daca tot le sti pe toate si nu te intereseaza parerile altora de ce dracu mai postezi?

Din cauza astora ca tine userii cu experienta(experianta reala dovedita , nu postacii ca tine) evita sa mai dea explicatii.

Ahegyes Inlocuirea electroliticilor serie nu ar presupune si inserierea unor rezistente egale cu ESR-ul lor ca sa pastram parametrii filtrului identici?

Zi-mi si mie te rog parerea ta legata de inlocuirea electrolitic cu film(MKP MKT etc).

Link spre comentariu

si eu sunt de acord cu ahegyes.

Sase a venit Baga sa predice din epifaniile lui :101 :sparge:BAGA, esti sef la discutii fara rost pe forumul asta, te-am vazut in actiune!!! Tu daca tot le sti pe toate si nu te intereseaza parerile altora de ce dracu mai postezi?Din cauza astora ca tine userii cu experienta(experianta reala dovedita , nu postacii ca tine) evita sa mai dea explicatii.

Cum ai ajuns la concluzia ca le stiu pe toate? Uita-te mai bine prin discutiile mele si vezi ca am mai intrebat de mai multe ori cum este posibil asa ceva. Nimeni nu a venit cu o explicatie concreta , numai pareri subiective ,povesti ca sunt fenomene pe care inca nu le intelegem (gauri negre in condensator?) sau cum ca asa spune unul sau altul , care din coincidenta are interese comerciale. Ii rog frumos pe toti userii care stiu sa explice aici cum poate un cablu sa domoleasca inaltele si cum poate un condensator Wima sa sune metalic, nu neaparat de dragul meu , sunt sigur ca mai sunt multi forumisti care nu stiu. icon_jook icon_jook icon_jook
Link spre comentariu

Ontopic: Inlocuieste componentele cu ceva mai de calitate, daca ai chef, dar nu exagera. Daca vrei alte modificari ridica schema originala a filtrului si du o boxa la un meserias care iti poate modifica sau concepe alt filtru. Nu te astepta sa se rezolve repede, treaba asta ia timp, chiar daca esti mare meserias. De multe ori gusturile se fixeaza in timp, dupa ce asculti mai multa vreme. Fiecare boxa/difuzor are timbrul propriu, ramane la latitudinea ta sa o faci sa sune dupa cum iti place. Semi-offtopicInlocuirea conzilor decenti cu unii audiofili e doar o scuza pentru cei care nu stiu sa faca filtre. Spun scuza pt ca e mult mai simplu sa te dai doctor in audiofilie si inlocuit conzi decat sa faci ceva concret sa sune bazat pe ceva teorie clara si experimente gandite.In primul rand se lucreaza asupra elementelor de ordin major si apoi se trece la chestii cu ulei de sarpe sau cabluri audiofile din furtun de udat gradina. Nu invers!Daca filtru e conceput prost sau in neconcordata cu gusturile ascultatorului la nivel de RLC prost o sa sune orice ii pui. O simpla modificare face minuni atat la nivel de detalii, basi, tranzienti daca e facuta cu cap, chiar daca se folosesc componente de acelasi calibru. In schimb tampenii se pot face si cu condensatori de 100E bucata.Se gasesc destule piese la preturi corecte, nu e nevoie de exagerari. Cine tine mortis ar fi bine sa incerce dupa ce a fixat clar elementele RLC care le vrea.ESR la conzi care sa influenteze filtrul....Come on man, ati masurat careva ESR-ul la un cond electrolitic intreg? Aveti idee cat e si cam ce influente ar avea ? Toleranta rezistentelor uzuale e de multe ori mai mare ca ESR-ul!

Link spre comentariu

Ahegyes nu stiu sa avem alternativa la audioalche...

Si din pacate nu gasesc distribuitori pentru multe alte produse. As vrea sa gasesc condensatori electrolitici Elna dar si nepolarizati de la http://www.mfdcapacitors.co.uk/index.htm

Ai vre-un pont?

Piesele decente (MKP, air-core) pentru o pereche de boxe cu 2 cai te duce linistit la 50-60euro. Daca comanzi piesele de afara, posta costa 15 euro. Avand in vedere ca de afara iei mai ieftin ca la "audio-sorcery" ajungi cam la acelasi pret. Nu uita ca posta ai si daca cumperi din RO. Daca cumperi si difuzoare, e clar ca iesi mai ieftin. La boxe pe 3 cai.... nu mai vorbesc. La un groupbuy - faci economie de bani.

Daca vrei iti dau pe pm linkuri catre astfel de site-uri, pt ca din cate stiu e interzisa reclama pe forum.

Legat de ESR - a raspuns sharky.

Link spre comentariu

si eu sunt de acord cu ahegyes.

Deci te contrazici, ahegyes spune clar si subliniat ca diferentele nu sunt audibile in cazul boxelor ieftine. In cazul boxelor ceva mai rasarite se schimba treaba.

Iar dovada este audibila, te invit sa o asculti si dupa aia sa construiesti tu modelul matematic.

Sharky, nu e vorba de nimic audiofil, cablul ala absolut ordinar s-ar putea sa-l scape de cateva ore de munca inutila. Fara uleiuri si alte lotiuni.

De acord ca un meserias poate concepe un alt filtru pe baza masuratorilor difuzoarelor dar cu ce costuri? Si de ce crezi ca va face treaba mai buna ca fabricantul?

Esr-ul unui condensator electrolitic poate depasi 1ohm iar diferentele sunt perfect audible. Pe testate.

Semi-offtopic

Inlocuirea conzilor decenti cu unii audiofili e doar o scuza pentru cei care nu stiu sa faca filtre. Spun scuza pt ca e mult mai simplu sa te dai doctor in audiofilie si inlocuit conzi decat sa faci ceva concret sa sune bazat pe ceva teorie clara si experimente gandite.

Aici discutam de modificarea unui filtru nu de proiectarea lui. Prin schimbarea unui condensator, pastrand aceeasi capacitate MASURATA obtii o alta nuanta a sunetului. E asa greu sa urmaresti firul unei discutii?

Si de unde stii tu ce am construit noi si cat de bine, cat de gandite au fost exprimentele si cat de clara teoria?

Link spre comentariu

''Si de ce crezi ca va face treaba mai buna ca fabricantul?''Nu cred ca e vorba de o treaba mai buna.E vorba de gusturi.Aceasi boxa poate fi facuta sa masoare drept cu filtre de diferite pante sau in diferite puncte de taiere.Va masura la fel sau aproape la fel dar va suna diferit.Problema e ca fara aparatura si fara experienta totul va fi un mega fail,nu merg facute filtre cu caluclatoare online.

Link spre comentariu

Luci parca mi-a citit gandurile.Poate are/cunoaste pe cineva cat de cat priceput pt un mic tuning. Daca nu sa inlocuiasca piesele, sa fie cu constiinta impacata.Am scris deja asta! Ideea e ca soundul unei boxe nu se face alegand intre firme de condensatori. Legat de meseriasi, sunt oameni si oameni. Daca cineva iti cere, sa zicem, 30E sa iti spuna cum sa tai lemnele si cum sa pui difuzoarele pe panou, nu inseamna ca iese ceva bun sau pe placul tau. La fel si daca dai 100E pe un condensator, acela nu iti va face boxa sa sune mai bine daca sunt alte probleme mai grave cu ea. Alte piese mai de calitate n-ar strica sa puna, dar in limita bunului simt.N-am eu treaba cu ce a facut unul altul. Dar totusi sa nu cadem in pacat ca si cum vedem descrieri in diverse locuri precum : "Cel mai complet magazin de difuzoare din Romania" legate de componente de filtre sau de ce nu cele de la cabluri:"Conductorul de Argint 4N a fost ales pentru a reduce substanţial zgomotul şi rezonanţele nedorite în aplicaţiile audio de calitate. Pentru a împiedica rezonanţele mecanice să deterioreze nuanţele semnalului muzical în drumul său prin cablu până la filtru, 2 elemente din fag masiv încapsulează la o anumită distanţă cablul la capetele acestuia, decuplându-l de rezonanţele camerei de audiţie."Nu postez mai multe, sa nu cumva sa fiu tras la raspundere pe baza drepturilor de autor pt povestile altora.Cam de chestii dinastea spun sa va feriti in momentul in care modificati boxele. Intai niste calcule si masuratori+auditii, apoi se poate trece la voodoo.Conzi cu ESR de 1ohm nu cred ca merita luati in calcul. Hai sa dam exemple decente.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări