Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lampa solara

Vizitator I_robot

Postări Recomandate

Vizitator I_robot

am cumparat niste lampi solare de gradina (din alea ieftine la 5-6RON), au functionat cateva zile (nopti) OK iar acum abia daca LED-ul mai lumineaza.Intrebare: oare acumulatorul s-a stricat pentru ca e de calitate proasta sau modul in care a fost incarcat de celulele fotovoltaice l-a bulit?m-am gandit sa schimb acumulatorii dar mi-e teama sa nu se strice si aia. ar trebui stabilizata tensiunea sau ceva de genul asta?!p.s. acumulatorul are 1.2 V, este legat direct la celulele fotovoltaice.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

1

• Spitfire

1

• Marcel de la Deva

1

• electron49

1

Top autori în acest subiect

poate că doar s-au umplut de praf suprafețele active ale celulelor... dă și tu o cârpă, și vezi dacă nu se îmbunătățesc lucrurile...

Link spre comentariu

Lampile solare de gradina au panoul fotovoltaic bazat pe celule amorfe, nici macar pe siliciu policristalin, astea amorfe imbatranesc rapid, in plus au si randament dezastruos, circa 1-2%.

Link spre comentariu

Eu am vreo cinci bucati de 4 ani si lumineaza ca la inceput.cred ca ar trebui ziua sa aiba mai multa lumina.Eu le tin afara iarna vara in permanenta.Cred ca depinde de cine sunt fabricate.

Link spre comentariu
Vizitator I_robot
Lampile solare de gradina au panoul fotovoltaic bazat pe celule amorfe, nici macar pe siliciu policristalin, astea amorfe imbatranesc rapid, in plus au si randament dezastruos, circa 1-2%.

e adevarat ca 5-6 RON nu-i vreo suma, dar si sa functioneze 3-4 zile nu mi se pare normal. s-ar putea sa ai dreptate, problema poate fi la celule, nu la acumulator.

Eu am vreo cinci bucati de 4 ani si lumineaza ca la inceput.cred ca ar trebui ziua sa aiba mai multa lumina.Eu le tin afara iarna vara in permanenta.Cred ca depinde de cine sunt fabricate.

m-am gandit sa cumpar mai scumpe dar am observat ca partea electronica e cam aceeasi, diferenta de pret e data de marimea si calitatea suportului. poate-mi spui si mie ce model ai tu - intr-un fel in care sa nu faci reclama, bineinteles :)

poate că doar s-au umplut de praf suprafețele active ale celulelor... dă și tu o cârpă, și vezi dacă nu se îmbunătățesc lucrurile...

din pacate nici n-a apuct sa se aseze praful pe ele. :confuz1

oricum, astept sugestii de la cei care au mai folosit astfel de 'prostioare' - ca in definitiv sunt doar niste jucarele.

Link spre comentariu

Exista firme, nu le fac reclama, ce vand cioburi (scrap) de celule solare mari si adevarate. Au si ei accidente in fabrica. Din acestea se pot face panouri mari si foarte ieftine, cu aceleasi calitati ca cele de fabrica. La cerere se vand si accesoriile necesare conectarii acestor cioburi. Se poate cauta cu Google "broken solar cells, solar cell scrap", etc. Sper ca informatia sa fie utila.Mult succes!

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Panourile solare de care vorbesti, ca si unele chargere solare pentru telefon, BBS-uri (battery boost system) permit incarcarea accu in zeci, sute de ore. Cred ca ai un element de maxim 1200mAh folosit ca sursa pentru joule thief, si care initial era incarcat binisor. Verifica curentul de incarcare cand celula sta in soare intens.

Link spre comentariu

oricum, astept sugestii de la cei care au mai folosit astfel de 'prostioare' - ca in definitiv sunt doar niste jucarele.

Decit sa astepti sa-ti spuna cineva unde e problema mai bine verifici. Teoretic poate fi oriunde problema dar daca nu verifici nu ai de unde sa sti. Dind cu presupusul e primul pas, urmeaza al doilea adica verificarea a ceea ce presupui. Oricum si colegii nu pot decit sa ghiceasca, daca cineva a mai avut probleme cu asa ceva nu inseamna ca si la tine e exact aceeasi problema. Verificarea clarifica.
Link spre comentariu
Vizitator I_robot

"Decit sa astepti sa-ti spuna cineva unde e problema mai bine verifici. Teoretic poate fi oriunde problema dar daca nu verifici nu ai de unde sa sti. Dind cu presupusul e primul pas, urmeaza al doilea adica verificarea a ceea ce presupui. Oricum si colegii nu pot decit sa ghiceasca, daca cineva a mai avut probleme cu asa ceva nu inseamna ca si la tine e exact aceeasi problema. Verificarea clarifica."am verificat... rezultatul... dezamagitor: celula da prea putin curent pentru incarcarea acumulatorului care si el e de proasta calitate.ceea ce nu prea ma pricep e modul optim de incarcare a unui acumulator: stiu ca sunt niste limite - ceva de genul: tensiunea de incarcare trebuie sa fie 10% peste tensiunea nominala a acumulatorului si sursa sa fie suficient de puternica sa asigure curentul cerut de acumulator. (daca cineva stie aceste amanunte sa ma lamureasca si pe mine pls.)

Link spre comentariu

Ma mira faptul ca mai multe exemplare s-au comportat identic: au functionat cateva zile si apoi s-au defectat. As fi dat vina pe acumulatoarele foarte vechi, ar de ce au mers totusi normal cateva zile?

Mai da niste detalii:

- ai un instrument de masura pentru tensiuni si curenti?

- lampa are un singur acumulator? scrie ceva pe el?

- se aprinde automat noaptea (comandat de o fotorezistenta) sau o aprinzi cu un intrerupator?

- niste poze sau o schema ca sa vedem circuitul electric. Seamana cumva cu schema data in topicul:

viewtopic.php?f=51&t=111411

Trebuie localizat defectul prin masuratori, lamurindu-ne daca:

- celulele dau curent cand sunt expuse la soare

- acumulatorul este in stare buna (se incarca)

- circuitul de ridicare a tensiunii (de la 1,2V la 3V pentru led) este bun

- led-ul functioneaza normal sau este deteriorat

Niste discutii pe tema asta:

http://forums.parallax.com/showthread.p ... does-it-do

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări