Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor DC-DC/12-350V 2

dacianu11

Postări Recomandate

• Răspunsuri 342
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dacianu11

116

• vasile eugen

35

• nel65

20

• Dr.L

13

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Of, nici nu am inceput bine si m-am impotmolit. Am facut bobinele de filtru dar nu mi-au incaput 35 de spire. Pe una mi-au intrat 27 de spire cu sarma de 0,9mm 4 fire, iar pe alta 26 de spire cu srama de 1,2mm 2 fire. Acum dupa cum vad eu situatia, am 3 optiuni: 1) cea de 27 o pun pe 12V iar cea de 26 pe 300V. 2) cea de 27 pe 12V iar pe 300V fac alta cu sarma mai subtire sa imi intre 35-40 de spire. 3) caut alte toruri mai mari sa imi intre 35-40 de spire cu diametrul de 1,8 minim, ca la 27 de spire cred ca am inductanta undeva la 60-70, si nu cred ca e chiar asa de bine.Ce parere aveti?Cat despre diode da, am ceva 4007 dar nu stiu daca sunt uf4007, maine caut.

Link spre comentariu

Eu ti-am raspuns cand erau numai datele despre trafUF4007 sunt diode rapide. 1N4007 sunt lente (normale) si nu vor functiona corect!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu trebuie sa respecti cu strictete valorile in cazul asta. Filtrul poate fi mai eficient sau nu, conteaza mai putin. Poate chiar sa si lipseasca. Fa cum ti-e mai comod (de data asta, nu generaliza).Diode rapide obligatoriu.

Link spre comentariu

Multumesc! Filtrul o sa il pun asa cum l-am facut iar diodele o sa fie rapide uf4007. Am facut cablajul iar azi daca apuc o sa montez piesele. O sa pun prima data partea de oscilatie: filtru, sg-u si piesele aferente lui. Cum pot sa vad daca functioneaza inainte sa pun partea de putere? Eu ma gandesc ca daca intre pinii 11 si 14 si"-" pun cate un bec de 12v, amandoua ar trebui sa lumineze egal. O sa fac sursa pe bucati si vreau sa vad fiecare parte daca functioneaza. Credeti ca merge varianta asta? Imi cer scuze inca odata daca va necajesc cu atatea intrebari dar e prima mea sursa si vreau sa inteleg exact cum functioneaza, nu doar sa functioneze pur si simplu (poate un defect al meu).

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu poti avea certitudini fara osciloscop.Nu pune bec la masa, cand e rece are aproape 0 ohmi. Pune eventual un led inseriat cu 1k. Ar trebui sa mearga la fel in 11 si 14, dar mai slab ca pe +. De asemenea, trebuie sa mearga intre 11 si 14 si invers.

Link spre comentariu

Am am avut ceva timp liber si am montat filtrul de la alimentare, sg-ul si piesele aferente lui. Se pare ca functioneaza, am pus un led cu o rezistenta de 1k intre + si pinii 11 si 14 si lumineza la fel in ambele cazuri. Lumineaza si intre 11 si 14 la fel. Acum mai urmeaza sa pun MOS, traf si redresarea. Pot sa pun doar MOS-ii si traful prima data sa vad cum functioneaza si pe urma redresarea, sau afecteaza traful si MOS-ii fara redresare? Fara redresare o a pun sarcina un bec de 220V-100W

Link spre comentariu

Acum 30 min am terminat de bobinat traful si l-am pus pe montaj. Situatia sta in felul urmator: -fara redresare, am pus ca sarcina un bec de 100W si lumineaza un pic mai tare decat la retea. Totul merge bine cu exceptia unui mos care in 2 min se incalzeste foarte tare iar celalat e rece, in rest, toate componentele sunt reci.Eu cred ca cel rece face "figuri", ce parere aveti? Sa il schimb si sa incerc cu altul?Traful o sa il rebobinez ca acum l-am facut provizoriu si estetica lasa mult de dorit si trebuie sa pun sarma mai groasa ca mai am loc pe traf. Numarul de spire l-am pus exact dupa calcule si merge foarte bine zic eu cu exceptia acelui mos. A... si consumul in gol e de 190mA. Ceparere aveti e bine sau nu?

Link spre comentariu

Am schimbat MOS intre ei iar cel ce se incalzea, se incalzeste si acum. L-am schimbat cu alt MOS si se incalzea celalalt, l-am schimbat pe cel ce s-a incalzit, adica primul si tot se incalzeste :sparge: In momentul in care alimentez sursa, becul lumineazaa deabia dupa 1 secunda la o anumita luminozitate iar dupa o alta secunda la alta luminozitate, mai mare. Am scos MOS-ul cel cald si am alimentat sursa doar cu un MOS (cel rece) iar becul lumina exact ca si cu 2. Eu cred totusi ca traful e de vina ca e bobinat foarte rau iar E-urile le-am prins doar cu banda adeziva si nu se lipesc bine unul de altul. Am mai incercat cu irfz44n si acelasi rezultat, unul se incalzeste unul nu. Am scos unul si merge doar cu celalat, ii schimb intre ei si iarasi merge doar cu unul. Ce parere aveti, unde am gresit?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca schimbi astfel tranzistorii intre ei, iar cel ce se incalzea inainte se incalzeste si dupa, inseamna ca are proprietati de comutare mai slaba. Sau nu neaparat mai slaba, ci mai greu de efectuat cu iesirea SG-ului. Cauta si gaseste doi la fel pentru curenti de max. 30A. Daca folosesti tranzistoare de curenti mari, implicit capacitatile lor de intrare sunt mai greu de comandat. Dar nici nu poti sa cobori sub 20A.Daca schimbi intre ei si cel ce inainte era rece iar acum e cald, foarte probabil ca traful nu e simetric. Sau redresarea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări