Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor DC-DC/12-350V 2

dacianu11

Postări Recomandate

Un tranzistor MosFet se deschide complet daca se aplica o tensiune intre G-S de aprox 10V.Pentru tranzistorul de jos (T1) e simplu de comandat pentru ca Sursa lui este tot timpul la potentialul 0 (GND).Pentru tranzistorul de sus (T2) comanda este mai complicata deoarece Sursa lui este la un potential flotant: 0 cand T1 este deschis sau Vmax cand T2 este deschis (Vmax este V/2 pentru semipunte sau V pentru punte completa).Asa ca pentru deschiderea lui T2 in orice situatie driverul trebuie sa ii asigure o tensiune cu 10V mai mare decat potentialul Sursei acestuia. Asta fac driverele gen IR2110 sau autooscilantul IR2153.Sper ca m-am exprimat corect si pe intelesul tau.numai bineAdrian.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 342
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dacianu11

116

• vasile eugen

35

• nel65

20

• Dr.L

13

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Doua ar fi cele mai raspandite configuratii. Prima e cu ajutorul unui traf cu secundarele separate:post-1-139829479101_thumb.gif Aici nu mai conteaza ce potentiale exista si unde. Tensiunea alternativa livrata de secundar va deschide/inchide tranzistorul in orice conditii. Infasurarile sunt invers fazate astfel ca unul e deschis, celalalt inchis.Nu se preteaza la frecvente mici din cauza gabaritului trafului, in schimb se intalneste des la frecvente mari. Aici insa, vorbim de 50Hz.A doua configuratie e asta:post-1-139829479103_thumb.gif Bipolarul se deschide odata cu MOS-ul low, deci cel high va fi blocat atunci. Si invers. Aici problema care se ridica este obtinerea celor 320V.

Link spre comentariu

Pe cat posibil, vreau sa evit integratele si sa folosesc piese recuperate, ca de astea nu duc lipsa. Pai daca sursa mea, sapresupunem ca imi scoate 320Vcc, tensiune care o aplic in poarta tranzistorului de la +, atunci in drena tranzistorului ma gandesc ca trebuie o rezistenta calculata astfel incat sa am 310Vcc(pe drena) E corect pana aici? La tranzistorul de la -, o sa merg pe varianta cu rezistenta dintre poarta si sursa. Tensinea din poarta tranzistorului de la - este de 12v?Am postat si nu am apucat sa vad schemele.

Link spre comentariu

Convertorul l-am facut, dar in CC, si acum vreau sa fac altul dar AC, iar pe urma poate ii mai adug si cateva "optiuni". Dar inainte sa ma apuc, trebuie sa ma pun la punct cu teoria, ca sa inteleg cum functioneaza schema.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am sa pun o solutie folosita in multe invertoare si o recomand datorita simplitatii.Fac precizarea ca rezistoarele de valori mari in porti, sunt admisibile datorita frecventei foarte scazuta de lucru. Astfel, chiar daca timpii de comutatie sunt extrem de slabi (adica mari), comparativ cu perioadele obtinute la 50Hz, sunt infimi.post-1-139829479104_thumb.gif Comutatorul este un tranzistor sau iesirea unui integrat (gen TL494) ce are un tranzistor cu colectorul in gol. T1 primeste comanda de deschidere prin rezistorul de 1k de la +12V, atunci cand comutatorul este deschis. Se deschide odata cu T3 care are in baza un divizor (10k+4k7) astfel ales pentru ca deschiderea T3 sa aiba loc inaintea T1 (pentru a bloca T2 inaintea deschiderii T1). Tocmai pentru a ramane deschis inaintea lui, dar cat mai putin timp, pe rezistorul din poarta T1 este montata o dioda care sa grabeasca deschiderea T1. Condensatorul de 10u se incarca, prin dioda inseriata cu 10 ohmi, la tensiunea de alimentare atunci cand T1 este deschis. Cand T1 si T3 se blocheaza, cei +12V de pe condensator permit deschiderea T2, tensiunea in sursa T2 creste la maxim si tot ansamblul de alimentare a T2 format din condul de 10u si rezistoare, se duce sus la tensiunea de 310V. Datorita diodei 1N4007, condensatorul nu se va descarca, T2 consuma prea putin in poarta, si astfel se asigura suplimentul de tensiune necesar. Dioda din GS a T2 are rolul de a nu permite aparitia unei tensiuni negative prea mari atunci cand T3 (cu T1) primeste din nou comanda de deschidere.T3 trebuie sa fie de tensiune mare (400V), dar curent mic.Alimentarea se numeste flotanta si e intalnita in multe aplicatii, chiar si la integrate gen IR la frecvente mari. Seamana cu bootstrapul din amplificatoare.Daca ai nelamuriri, spune.

Link spre comentariu

Cand T1 si T3 se blocheaza, cei +12V de pe condensator permit deschiderea T2, tensiunea in sursa T2 creste la maxim si tot ansamblul de alimentare a T2 format din condul de 10u si rezistoare, se duce sus la tensiunea de 310V.

Partea asta nu am inteles-o. In grila la T2 nu e nevoie de 320V?
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca T1 se deschide, condul de 10u se incarca la 12V (11,4V), dar nu se permite trecerea tensiunii spre poarta T2, deoarece si T3 este deschis.

Cand T1 si T3 se blocheaza, condului montat de fapt intre sursa si poarta T2, i se permite sa aduca cei +12V inmagazinati spre poarta. Asta va deschide T2. Deschiderea T2 face ca tensiunea la iesire sa creasca la +310V. Dar iesirea este la minusul electroliticului, deci fata de sursa T2, poarta T2 se va afla la tensiunea de 322V. Iar T2 sta deschis pana cand se mentine o tensiune pe cond.

Dar fata de masa, toate tensiunile din poarta T2, care la deschiderea T1 erau joase, se vor duce spre +322V. Asta arata nevoia unui T3 de tensiune mare.

Sa nu te jenezi cumva sa zici daca nu intelegi, eu nu mai repet asta. Chiar daca reluam explicatia de 1000 de ori. Sursa flotanta e prea raspandita ca sa o ignori. Toate IR, si nu numai, functioneaza asa. In cazul asta, sursa e chiar condul de 10u. E flotant pentru ca minusul lui fuge cand spre masa, cand spre +310V. Si odata cu el si plusul lui, cand spre +12, cand spre +322V (fata de masa).

@tyc 300Vcc exista deja, din ei se doresc obtinerea 220Vca sinus modificat.

Link spre comentariu

Va multumesc foarte mult pentru explicatiile date si in acest caz si pentru rabdarea pe care o aveti cu mine. Nu am inteles nici partea cu comutatorul, va rog sa imi explicati si partea asta.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu am inteles ce n-ai inteles...Daca e vorba de acel comutator de pe schema, el este doar jonctiunea colector-emitor a unui bipolar sau drena-sursa a unui MOS. Am optat pentru un simbol mai general, nu stiu cum vei dori sa faci comanda cu cei 50Hz. Recomandarea mea e cu TL494.T3 ar trebui KSP44 sau MPSA44, ce gasesti. Poti cauta si intr-un bec economic ceva. Spune ce gasesti si vedem daca e bun. Multumirile nu ma bucura, mi-ar place sa stiu ca ai inteles ideea cu sursa flotanta si artificiul pentru obtinerea celor 322V necesari. Nu postez neaparat pentru tine, poate foloseste si altora.Reamintesc ca e jumatate de punte.

Link spre comentariu

In becurile economice mai ieftine sunt MJE13001-13002. In alea mai bune sunt 13003 si apoi 13005Interesanta solutia pt comanda high-side :daPt blocarea lui T2 se alimenteaza pe dos condensatorul? Si curentul e limitat de R de 4,7k? Nu e cam periculoasa abordarea?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Solutia nu-mi apartine, am gasit-o in mai toate invertoarele ieftine.Eu as merge mai departe. Chiar daca n-am folosit configuratia la 300V, nu vad nici un motiv sa nu mearga:post-1-13982947923_thumb.gif E drept ca apare o cadere de tensiune pe dioda la low, dar cca. 2A ar insemna peste 400W, ceea ce nu e cazul, cred. In schimb, n-ar mai fi nevoie de T3.Blocarea lui T2 anterior, se face prin deschiderea T3, care extrage in totalitate potentialul din poarta T2. Condensatorul nu apuca sa se descarce prin 4k7 pentru ca imediat ulterior se deschide si T1 care va pune minusul condului la masa, adica va reincarca condul prin dioda inseriata cu cei 10 ohmi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări