Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor DC-DC/12-350V 2

Postări Recomandate

• Răspunsuri 342
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dupa lungi cautari si lectura multa nu am ajuns la un rezultat prea bun. De fapt nu am ajuns la nici un rezultat :cry: Nu am gasit nici o schema si nici macar o discutie despre acest subiect decat schema din link-ul prezentat de Dl smilex, iar aceasta schema nu am prea inteles-o. Nu stiu sa comand mosfetii in punte. Am inteles ca cea ce vreau eu sa fac este de fapt un amplificator in clasa D(o alta ramura pe care nu o cunosc) Daca este adevarat, ma apuc sa studiez aceste amplificatoare sa le inteleg principiul de functionare, apoi o sa incerc sa fac adaptarea la ce am eu nevoie (usor de zis...).Asta este o noua provocare pentru mine, dar nu ma dau batut..

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Amplificatorul in D cu purtatoarea de 50Hz iti ofera sinusul pur. In punte simpla obtii sinus modificat.Daca tot abordezi subiectul, trebuie sa intelegi comutarea in punte. Revin cu un desen.Mai jos, reprezentat prin comutatoarele 1-4 de obicei tranzistoare IGBT sau MOS. In primul desen sunt simbolizate pozitia lor fata de sarcina. In al doilea, comanda de inchidere a 1+3 care face ca pe sarcina sa se gaseasca alimentarea (300V), intr-o anumita polaritate. In al treilea desen este comanda de inchidere a 2+4 care face ca pe sarcina sa se gaseasca aceiasi alimentare dar de polaritate inversa. A treia comanda vine dupa ce s-a dat comanda de deschidere a 1+3. Daca desenele reprezinta stadiile, comenzile ar fi: 1, 2, 1, 3, 1, 2, 1, 3, 1, etc.post-1-139829478139_thumb.gifAm sa caut si o forma de unda care releva tensiunea de pe sarcina in functie de timpii 1, 2 si 3.Cam asa arata o umplere de aprox 70% pe sarcina, ca tensiune.post-1-139829478141_thumb.jpg Cu precizarea ca un cilcu complet (0, +300, 0, -300, 0) dureaza 20ms pentru 50Hz. Iar forma de mai sus se numeste sinus modificat.

Link spre comentariu

Am reusit sa fac si schema, dar din pacate nu am program cu care sa o desenez pe calculator, asa ca, traiasca creionu si hartia! Am facut partea cu mosii in punte si driverele pentru ei. In baza la BD 139 o sa pun 50Hz,dar asta numai dupa ce sunt sigur ca am facut bine pana aici. Va rog sa va uitati putin pe schema si sa imi spuneti daca am facut bine sau nu, daca nu, unde si ce. Nu am putut sa pun schema decat in formatul asta.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ai inca lacune.Capacitatea de la intrarea unui MOS trebuie incarcata (rapid) cu o tensiune suficienta care sa asigure deschiderea MOS. Dar ca sa-l blochezi, capacitatea trebuie descarcata rapid. In cazul a 50Hz, rapiditatea nu prea conteaza. Totusi, arati ca obtii 230Vca. Din 12Vcc?Schema ta:post-1-13982947902_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator tyc

La pag 5 smilex da o solutie cum se poate comanda mosurilor ;fara inductanta cred ca nu merge .Parerea me!Poti sa folosesti IR2110 sau direct IR2153 .Cauta pe net ,sant sch .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Alimentarea e in regula acum. Dar nu si comanda.Sa luam un tranzistor dinspre +. Ca sa se deschida, inseamna ca cei +300V trebuie adusi prin el, in sursa lui, pentru a forma impulsul necesar. Dar daca ai +300V la sursa, cum mai poti deschide MOS-ul in poarta cu doar 12V? Daca in poarta vei avea 12V, in sursa va apare 12V-Uds adica vreo 9V. Indiferent de tensiunea din drena. Gandeste-te la alta solutie. Pentru cei 300V in sursa tranzistoarelor dinspre +, ai nevoie de cel putin 303V in portile lor.Tranzistorii dinspre masa se vor deschide la +12V dar cu disparitia comenzii, raman deschisi pentru ca nu e nimic care sa descarce capacitatea de la intrare. Ar trebui macar un rezistor spre masa in poarta.Am mai vazut o astfel de discutie, precizeaza daca nu intelegi care e problema.Ca sa simplificam putin, hai sa ne referim doar la o jumatate a puntii:post-1-139829479099_thumb.gif Deci la iesire tensiunea variaza de la 0V la 310V, si invers.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Eu spuneam minim 303 presupunand ca MOS-ul se deschide la 3V intre poarta si sursa. Dar fiindca tensiunea corecta de varf e 310V, iar tie ti-ar trebui macar cu 10V mai mult in poarta pentru deschidere ferma, ar trebui sa ai 320V la dispozitie pentru comanda MOS-ului de sus (high). Iar pentru cel de jos (low), da, ar trebui un rezistor acolo, sau o comanda cu etaj in contratimp (pnp+npn) ca sa incarce dar si sa descarce capacitatea MOS.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări