Vizitator Vladorz Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 Buna ziua, caut de ceva vreme un convertor dc/dc dar nu reusesc sa gasesc exact ce am nevoie asa ca sper ca ma puteti ajuta voi. Convertorul trebuie sa-mi coboare tensiunea de la 14.8V (un pack lipo 4s) la 12V si sa poata furniza un curent de 10A (preferabil 11A) pentru doua motorase de 29W fiecare. As aprecia ajutorul vostru intrucat sunt nou in domeniu. O zi buna si multumesc anticipat pentru raspunsuri! ^^ EDIT: caut ceva in genul asta: http://www.ebay.com/itm/50W-DC-DC-Converter-Regulator-Step-down-10A-Input-10-15V-Output-0-9V-12V-/370597077161?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item56494ea0a9#ht_2376wt_1163 doar ca am nevoie de putere mai mare Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 Nu cred ca motoarele se supara daca le dai cu 2V in + ...adica cu 20% in +Mai bine cauti datasheetul lor,sa vezi ce zice producatorul in privinta asta,inainte de a te complica mult mai mult decat e cazul! Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 Daca motoroasele nu ar suporta tensiunea de 14.4 (doar daca!) oare cu un lm 7812 si cu 3-4 tranzisoare de putere nu ar merge? bineinteles ca se vor incinge tranzistorii. Link spre comentariu
mircea888 Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 Solutia cea mai buna este un convertor in comutatie, buck-sincron de preferat fata de buck.Totusi se poate folosi si o sursa liniara de tensiune deoarece e destul de mica diferenta de tensiune intre intrare si iesire, vei avea un randament de 12/14.8=81%, destul de acceptabil. Totusi la un curent de 10A un astfel de regulator va disipa 20W, deci trebuie un radiator maricel. Daca motoroasele nu ar suporta tensiunea de 14.4 (doar daca!) oare cu un lm 7812 si cu 3-4 tranzisoare de putere nu ar merge? bineinteles ca se vor incinge tranzistorii. Problema la 7812 este tensiunea care cade pe el, vreo 2V adica, s-ar putea sa apara probleme cand mai scade tensiunea acumulatorilor...Se poate face un repetor pe emitor clasic cu dioda zener, ajung 2 tranzistori de genul 2N3055 sau 2SC5200 (capsule mai mari).Ca sa fie stabila tensiunea la iesire faci o retea de reactie cu un comparator simplu fara nicio compensare, eventual si o sursa de curent constant pentru dioda zener.Acum nu stiu daca vrei sa faci sursa sau sa o cumperi... Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 pai cred s-ar putea folosi de acea problema de la lm7812 pentru a vedea cand incep sa se descarce acumulatorii Link spre comentariu
mircea888 Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 pai cred s-ar putea folosi de acea problema de la lm7812 pentru a vedea cand incep sa se descarce acumulatorii Eu ma refeream la tensiunea minima care trebuie sa cada pe 7812, daca tensiunea pe el e mai mica de 2-2.5V nu functioneaza cum trebuie, deci poti sa ai surpriza sa nu mai mearga cand incep sa se descarce acumulatorii. Toate regulatoarele astea trebuie sa aiba o diferenta de tensiune intre intrare si iesire mai mare de 2V-2.5V, in general se ia de 3V aceasta diferenta ca sa nu fie probleme.Pentru a evita problema asta se poate folosi un regulator LDO in loc de 7812:http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 8R12.shtmlOricum cred ca omul vrea sa cumpere sursa, nu cred ca sta sa-si bata capul, sa vedem ce zice. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 asa este, dar cum zice Dr.L cred ca acele motorase vor functiona perfect la 14.8v. S-au baga vreo 4 diode din alea de 20A (mari cat mana) inseriate de siliciu si scad fiecare cu cate 0.6-0,7V si ar avea 12V . Dar cred ca vor functiona bine, mai faceam si eu experimente de genu... motoras care scrie pe el ca merge pana la 9DC si el la 12v mergea fara sa tuseasca Link spre comentariu
Vizitator Vladorz Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 cred ca nu o sa ma mai complic si o sa cuplez direct la bateria de 14.8v Link spre comentariu
mircea888 Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 cred ca nu o sa ma mai complic si o sa cuplez direct la bateria de 14.8vPai s-ar putea sa iasa mai complicat asa daca se ard motoarele. Intr-adevar motoarele electrice au capacitate mare de supraincarcare dar nu pe termen lung.Merge si un rezistor de 1-2 ohmi inseriat cu motoarele, doar ca trebuie sa fie de putere mare (30-50W). Link spre comentariu
radusa Postat Mai 6, 2012 Partajează Postat Mai 6, 2012 Vad ca in prima postare se vorbeste de doua motoare de 12V si 29W. Asta ar insemna un curent de vreo 5A. De ce este necesar ca eventualul convertor sa duca 11A? La 14.8V, presupun ca acumulatorul are 4 celule si inseamna ca tensiunea maxima (incarcat) pe el va fi de 16.8V si cea minima (descarcat) va fi de 12V. Daca se face un mic stabilizator de tensiune bazat pe un MOSFET se elimina problema caderii de tensiune de 0.7-1V de pe jonctiune unui bipolar si puterea maxima disipata de Tz va fi in jur de 23W.Alegand un MOS cu Rd-s foarte mic (cum ar fi un IRFZ48, care are 16 mohm), vom avea o cadere de tensiune pe D-S de vreo 0,1V, motoarele mergand astfel f bine, chiar si la un acumulator descarcat la 12V.Dar se poate face si un stabilizator in comutatie sau un controller PWM cu un 555 sau un Tl494 si urmate de un MOS.Se mai pune si problema sarcinii acestor motoare, este variabila sau constanta? Este necesara si stbilizarea turatiei in raport de sarcina, sau nu? Este necesar un soft-start, sau nu? In final se poate spune ca alegerea unui controller de motor depinde de mai multe variabile in functie de aplicatia unde acesta va lucra si de regula un simplu stabilizator de tensiune nu este tocmai solutia optima in comanda unui motor. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 6, 2012 Partajează Postat Mai 6, 2012 Degeaba alimentezi motorul in PWM. Tensiunea de varf va fi aceeasi,implicit si incalzirea motorului va fi aceeasi! Doar puterea utila va fi mai mica,decat in cazul alimentarii la 14V Link spre comentariu
Vizitator Vladorz Postat Mai 6, 2012 Partajează Postat Mai 6, 2012 ca sa va faceti o idee mai exacta despre ce este vorba: motoare: 2 x http://www.pololu.com/catalog/product/1103 motor driver: http://www.pololu.com/catalog/product/2502 baterie: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Pack.html si am spus preferabil 11A pentru ca mai am si alte componente inafara de motorase, cat despre faptul ca se pot arde motorasele la tensiunea de 14.8 nu cred ca este cazul... le folosesc maxim 1 ora cu pauze Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum