skyline25 Postat Decembrie 16, 2013 Partajează Postat Decembrie 16, 2013 vad ca incepatorii nu prea sunt ajutati pe aici, sper ca nu am suparat pe nimeni dar chiar nu stiu cum sa rezolv problema asta. Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 16, 2013 Partajează Postat Decembrie 16, 2013 Pai ce poti face altceva decat sa depanezi montajul? Pune o schema aici si iti putem sugera ce sa masori cu un aparat de masura, daca vrei sa te apuci de treaba asta. Link spre comentariu
skyline25 Postat Decembrie 16, 2013 Partajează Postat Decembrie 16, 2013 schema nu am, dar postez o foto cu montajul,el este cumparat nou si de asta suspectam ca poate am ars eu termistorul supraincalzindul la montaj, pe site-ul de unde am cumparat avea desprierea asta(kit clocitoare 22,00RONkit clocitoareClick pentru a mariMontajul pe care vi-l propun in continuare este un un montaj simplu pentru controlul elementelor de mentinere constanta a temperaturii din incinta unui incubator (o rezistenta electrica pentru incalzire si un ventilator pentru racire si omogenizare a temperaturii aerului). Circuitul integrat folosit este un comparator dual. Acesta in functie de caderea de tensiune (dependenta de temperatura) pe termistor comanda tiristorul prin care se alimenteaza rezistenta de incalzire. Functionarea rezistentei de incalzire este semnalizata optic de LED. Termistorul este de 33k Din potentiometrul P se regleaza pragul de temperatura la care este comandata rezistenta. Pentru functionarea kitului este strict necesara conectarea motorului (ventilatorului) in circuit acesta fiind folosit ca resistenta de limitare pentru stabilizatorul de 12 Vcc realizat cu D2 (PL12Z), stabilizator ce alimenteaza CI. In afara reglajului de temperatura, montajul nu necesita nici un alt reglaj, respectarea schemei electrice si de montare ducand la functionarea fara probleme!) Link spre comentariu
geomx Postat Decembrie 16, 2013 Partajează Postat Decembrie 16, 2013 *judecand dupa titlu am vrut sa va intreb daca cumva inainte de a muta termostatul din clocitoarea cleo in frigider acesta functiona corect dar acum am vazut ca a fost achizitionat recent kit-ul si deci n-ati avut ocazia sa-l probati....*acesta fost gata asamblat? sau dv. ati asamblat componentele pe cablaj? intreb deoarece mi se par lipite cam de un amator fara experienta si componentele inclusiv cablajul par cam disproportionat amplasate adica aruncate cam la intamplare (n-ar fi exclus sa fie vreo componenta lipita aiurea) ...*integratul este cumva UAA2016 sau e sters ce scria pe el? ........Termistorul este de 33k...... *deci il poti masura fara probleme ca si o simpla rezistenta ca sa afli daca mai este bun... deci va trebui sa aibe in jur de 33kohmi (bineanteles ca valoarea aceasta variaza in functie de temperatura mediului).... presupun ca aveti totusi un aparat de masura oricat de banal ar fi... eu ma indoiesc ca l-ati putut incinge astfel incat sa-l distrugeti...*innadirea firelor nu au nici o legatura cu faptul ca nu va functioneaza montajul..... ar fi avut efect poate daca ati fi folosit colaci de sute de metri de cablu....*cam suspect ramane montajul .... totusi, vazand ca are un potentiometru multitura ati invartit suficient itr-o parte sau alta? ca nu e suficient sa rotesti 90 sau 180 de grade..... Link spre comentariu
skyline25 Postat Decembrie 17, 2013 Partajează Postat Decembrie 17, 2013 Montajul a venit cu piesele montate mai puțin termistorul , si mie mi-a părut suspect montajul, a cost cumpărat de la adelectrom.ro, am învârtit de mia venit rău in stânga si-n dreapta ,am încercat cu aparatul sa-l masor,dar ori nu am măsurat eu bine ori termistorul este busit, îmi arata 1 pe aparat, ah uitasem este facut cu lm393n Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 17, 2013 Partajează Postat Decembrie 17, 2013 Daca esti pe scala 200 kohmi si arata 1 (depasirea scalei) este intrerupt. Poti sa pui o rezistenta fixa de 30 kohm in locul termistorului, ca sa verifici restul montajului. Rotind potentiometrul de la un capat la altul, ar trebui sa se stinga ledul undeva. Dupa care ar trebui procurat alt termistor. Ai incercat sa ceri schema de la vanzator (prin email)? Link spre comentariu
skyline25 Postat Decembrie 17, 2013 Partajează Postat Decembrie 17, 2013 Mersi ticu o sa încerc așa cum ai zis cu rezistenta aia in seara asta , o sa trimit un e-mail si vanzatorului Link spre comentariu
skyline25 Postat Decembrie 17, 2013 Partajează Postat Decembrie 17, 2013 Am măsurat din nou termistorul si este bun, am pus o rezistenta de 33 k si am învârtit din potentiometru fără sa se stingă led, si in stânga si in dreapta nu stiu ce are? Link spre comentariu
geomx Postat Decembrie 17, 2013 Partajează Postat Decembrie 17, 2013 *in asteptarea schemei de la vanzator (asta daca ai norocul sa vina) poti incerca sa verifici daca cumva cablajul nu are cumva vreun traseu intrerupt (uneori sunt atat de fine intreruperile incat greu pot fi vazute cu ochiul liber ... poti incerca cu multimetru )*mai poti incerca sa masori si ceea ce poti adica macar rezistentele si diodele.... daca ai vreun dubiu referitor la valoarea rezistentelor exista atat codul culorilor cat si userii de pe acest forum....(de multe ori masurate direct pe cablaj pot interactiona si alte componente intre ele astfel ca valoarea citita este diferita de cea inscriptionata pe ea.. dar cu putina intuitie iti poti da seama daca este sau nu buna..... de exemplu o rezistenta pe care scrie 1k , sub nici o forma masurata nu poate da o valoare mai mare de 1,2k--considerand ca are toleranta mare sau devalorizata...poate da la masuratoare o valoare mai mica datorita altor componente din jurul ei dar in nici un caz nu poate da de ex. 15k.....bineanteles ca in prima faza iti recomand sa masori fara a dezlipi vreo componenta.... si zic asta si tinand cont ca singur ai spus ca te gandeai ca e posibil sa fi distrus termistorul datorita supraincalzirii.... Link spre comentariu
skyline25 Postat Decembrie 17, 2013 Partajează Postat Decembrie 17, 2013 O sa încerc si asta, din ce am observat rezistenta si ventilatorul se comporta ca si cand ari fi puse pe direct, plus ca unul din firele la rezistenta si ventilator sunt comune nu stiu daca așa este normal. , ca normal rezistenta trebuie sa se oprească dar ventilatorul trebuie sa meargă incontinu Link spre comentariu
geomx Postat Decembrie 17, 2013 Partajează Postat Decembrie 17, 2013 e normal ca rezistenta si ventilatorul sa aiba un terminal comun... daca ar fi fost amandoua atunci ar fi fost anormal.....ce mai vad eu in poza.....doua gauri libere in stanga jos intre triac si condensatorul electrolitic....parca ar fi o componenta lipsa.... Link spre comentariu
skyline25 Postat Decembrie 17, 2013 Partajează Postat Decembrie 17, 2013 Si eu m-am gândit ca ar trebui sa mai fie ceva in găurile alea , poate vine schema dr la vânzător si ne lamurim Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 17, 2013 Partajează Postat Decembrie 17, 2013 Poate sunt gauri de fixare a placii intr-o eventuala cutie.O poza cu traseele de pe spate se poate?Cati watti are rezistenta de incalzire si cati watti are ventilatorul? Atentie sa nu atingi cu mana nimic din montaj cand este in priza, fiindca nu este izolat fata de retea. Link spre comentariu
skyline25 Postat Decembrie 18, 2013 Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Mâine ii fac poza cu terasele si ma uit si pe ventilator la putere, este un ventila tor de frigider de răcire a motorului cu turbina Rezistenta cred ca are 160 wati Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 18, 2013 Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Rezistenta e buna, nu depaseste 1 Amper prin tiristor.Ventilatorul nu trebuie sa fie prea mare (maxim 10 W), deoarece curentul care trece prin el trece si prin dioda Zener de 12V si aceasta se poate arde. Ideal ar fi 0,07A prin motor. In instructiuni nu scrie nimic despre asta? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum