Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

antena CB pe bloc

dj_steel

Postări Recomandate

Antenele cu polarizare orizontala merg foarte prost in CB la trafic local. Pentru astfel de scopuri, de departe cea mai buna optiune o reprezinta antenele verticale, care nici macar nu sunt scumpe, se gasesc si sub 200 de lei. Personal am avut si dipol pe bloc, bine degajat, etc... de toata jena in traficul local. Acum am un delta loop vertical alimentat la varful de jos cu balun 1:4 (evident perfect acordat, etc), deci tot cu polarizare orizontala... pe trefic local (camioane) ma bate verticala de nu ma vad... INSA... La dx, Australia si Noua Zeelanda le fac cu 100W, in timp ce cu verticala nici cu 600W nu ma fac auzit calumea (nu zic ca nu merge deloc, dar performantele verticalei la DX adevarat sunt mult inferioare delta loop-ului). Concluzie: verticale la trafic local, delta loop sau in cel mai rau caz dipol pt DX... (parerea mea personala, evident)post-31721-139829547722_thumb.jpgConstruita din 2 bete de pescuit fara carbon, oferta in hypermarketm 12 lei/buc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dj_steel

8

• mecaboy

7

• yo9how

6

• PINTI

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator brosky

Concluzie: verticale la trafic local, delta loop sau in cel mai rau caz dipol pt DX... (parerea mea personala, evident)Construita din 2 bete de pescuit fara carbon, oferta in hypermarketm 12 lei/buc

So, sa revin la subiect... avand in vedere ca-s foarte incepator, adica abia de cateva zile cochetez cu ideea (abia acum ma lamuresc ce inseamna DX, delta loop, lambda pe patru , etc).Momentan ma intereseaza o instalatie prin care sa receptionez traficul local CB, am o statie si nu am antena deloc, de aia ziceam sa vad ce variante am. Ok, deci un dipol nu se merita (il preferam pentru ca nu era investitia mare si nu trebuia sa dau gauri in acoperis. Ok, daca ma duc pe variantele cu cele doua undite... inca nu am cautat pe net, dar ma gandesc ca-i totusi o filozofie mai mare decat sa prind doua undide si sa le pun pe un suport, etc... O sa caut pe net sa vad exact despre ce ii vorba si cu ce se mananca unditele astea... si, sa inteleg ca in varianta cu unditele pot sa si emit linistit ?
Link spre comentariu

Daca te intereseaza numai receptia, poti utiliza si o bucata de sarma dar ai grija sa nu apesi pe butonul de emisie. Eventual il blochezi din meniu (daca statia are asa ceva).Craciun fericit!

Link spre comentariu

Nu, asta spuneam mai sus, nici dipolul si nici delta loop-ul (triunghiul din 2 undite) nu sunt ok pentru traficul local. Masinile folosesc antene verticale iar antenele gen dipol sau delta loop, polarizate orizontal, nu "se pupa" cu semnalele emise cu polarizare verticala. Asta nu inseamna ca nu poti receptiona nimic, dar vei avea semnale mult sub nivelul celor receptionate de o antena verticala.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator brosky

Nu, asta spuneam mai sus, nici dipolul si nici delta loop-ul (triunghiul din 2 undite) nu sunt ok pentru traficul local. Masinile folosesc antene verticale iar antenele gen dipol sau delta loop, polarizate orizontal, nu "se pupa" cu semnalele emise cu polarizare verticala. Asta nu inseamna ca nu poti receptiona nimic, dar vei avea semnale mult sub nivelul celor receptionate de o antena verticala.

Sa ne revenim din mahmureli, si sa continui.. Ok, deci deltaloop si dipol pica din schema pentru ca toate masinile au antene cu polaritate verticala. Locatia unde vreau sa montez antena ii cam la 30m de statie, am inteles ca am nevoie de cablu coax 50ohm, nu merge cu 75ohm mai calitativ ? Daca ar fi sa cumpar o antena, ce ati recomanda pentru receptie (emisie ocazionala, sistemul va fi doar pentru RX + streaming), vreau sa acopar max 10km sa zicem...Pot sa ma apuc si sa construiesc antena de capul meu dar avand in vedere ca nu am inca scule de lipit, poate ca-i mai usor sa cumpar una gata facuta. Sau, daca sunt cititori din zona Clujului care sunt dispusi sa ma ajute sa dau de mancare la piticu' de pe creier, apreciated :)
Link spre comentariu

Pai uite, o varianta ar fi o antena Sirio GPE 27 5-8 ( http://www.mondoplast.ro/Antena-de-baza ... -pg_ft-978 ) de exemplu. E ieftina si merge bine pe trafic local.

In ceea ce priveste cablul de coborare, e o intreaga poveste, foarte importanta. In primul rand, la o lungime de 30m, daca vreai sa ai cat de cat ceva performante, trebuie coaxial de tip RG-213. Gandeste-te ca un RG-213 are pierderi in jur de 7 dB/100m, adica 2,33 dB la cei 30m ai tai. Antena are castig de 6 dB, din care jumate se piede din start pe cablu.

Daca ai folosi un cablu ordinar, sa zicem RG-58, care este cel mai popular, acesta are pierderi de 15 dB/100m, adica 5dB la cei 30m ai tai... din start ai pierdut pe cablu aproape tot castigul antenei.

(Acuma, cifrele sunt un pic exagerate, deoarece pierderile citate de mine sunt la 100 MHz, iar noi lucram la 27 MHz, dar mai sunt si perderile de insertie la mufe, etc...)

Concluzie: cablu RG-213 sau, daca nu iti poti permite, macar H-155

Succes!

Link spre comentariu

Eu recomand cu caldura h155 in CB numai sa nu bagati jumatate de kilowat in el ca se poate sa aveti surprize.Iar daca ar fi sa aleg intre RG213 si H1000 as pune H1000 avand in vedere pretul de cost al lui RG213 si performantele modeste ambele cabluri fiind groase si rigide mai greu de manevrat.

Link spre comentariu
Vizitator brosky

Eu recomand cu caldura h155 in CB numai sa nu bagati jumatate de kilowat in el ca se poate sa aveti surprize.Iar daca ar fi sa aleg intre RG213 si H1000 as pune H1000 avand in vedere pretul de cost al lui RG213 si performantele modeste ambele cabluri fiind groase si rigide mai greu de manevrat.

In situatia asta atunci mai bine pun antena mai aproape de balcon, sa zicem la 10m maxim (varianta cu 30m era la centrul blocului unde aveam deja suport, in cazul asta trebuie sa montez eu suport, dar macar nu am o gramada de cablu). Ok, ma duc pe varianta Sirio GPE27, cam 10m de cablu H-155 sau RG-213 pana la statie...Referitor la statie, momentan am un TTi 550 care am folosit-o cu succes pe masina (aveam zone pe traseul zilnic care-l faceam unde prindeam nemtzi :) Si in adevaratul spirit romanesc, am imprumutat-o la cineva si cand mi-a dat'o inapoi a zis ca nu merge, ca nu se aude nimic. Inca nu am avut cu ce sa o testez, dar in caz ca ii defect ceva la ea (am inteles ca nu-i sanatos sa apesi pe PTT fara antena... in jur de cat costa reparatia ? (la o cautare sumara, nu am gasit nici un service prin cluj care se ocupa cu asa ceva, aveti careva mai multe detalii ?)
Link spre comentariu

Pana nu este dusa la service sau la cineva care se ocupa cu statii radio si are si aparatura, nu se poate face o estimare a costurilor; depinde si care este defectul.Dar, tinand cont ca aici discutam despre o statie TTI-550, este posibil sa nu renteze deloc repararea...

Link spre comentariu

mai bine o antena pe varful blocului si 30m de cablu H-155 (daca rg-213 e prea scump) decat o antena la balcon!!!! Toate routerele wireless ale vecinilor te vor inunda de zgomot, daca pui antena la balcon. TTI acela nu e statie, e o jucarie. Faptul ca ai auzit nemti cu ea nu inseamna ca e o statie buna, a fost un joc al ionizarilor cosmice, se intampla tot la 11 ani si poti receptiona australieni cu o furculita in loc de antena. Se numeste propagare in perioade de maxim a activitatii solare.

Link spre comentariu
Vizitator brosky

mai bine o antena pe varful blocului si 30m de cablu H-155 (daca rg-213 e prea scump) decat o antena la balcon!!!! Toate routerele wireless ale vecinilor te vor inunda de zgomot, daca pui antena la balcon.

Am facut o mica schema, see attached file. Referitor la bruiaje, cred ca o sa ma bruiez eu pe mine, ca eu dau cu 1000mW in 2.4 :)Referitor la statie, eu acuma cochetez cu microbul, de aceea investesc 240 lei in antena, vreo 50 lei in cablu si inca 50 lei in mufe, suport, mastic, etc.. Am o secventa care nu-mi iese din minte: http://youtu.be/0Tk18ipvvNQ?t=7m10s

post-15431-139829554207_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca nu receptioneaza nimic, este posibil ca finalul de pe receptie sa aiba o lipitura rece sau sa se fi ars. La mine era dezlipit un piciorus. Daca apesi pe ptt fara antena arzi finalul de emisie, receptia ar trebui sa functioneze in continuare.

Link spre comentariu

La o prima vedere, pozitia 2 ar fi cea mai avantajoasa, dar nu stiu cum ai sa montezi acolo un pilon pe care sa pui antena; din ce este acoperisul? Tinand cont ca stai la ultimul etaj, poti incerca o montare de la nivelul balconului, pe un mic pilon de 2-3m, astfel incat sa incerci sa te ridici peste nivelul acoperisului, mai ales daca acesta este din tabla. PS:Ia in calcul si inaltimea antenei, aproximativ 6.5m (cred ca 6.8m are axact GPE-27)

Link spre comentariu
Vizitator brosky

acoperisul este din ceva carton presat moale (cand calci pe el se indoaie).scheletul ii din grinzi groase de lemn, eu ma gandeam sa prind o tzeava de 2m fie cu flanse fie cu cevacoliere si apoi de ea sa prind antena (teava sa aiba diametrul maxim permis de sistemul de prindere al antenei)Deci, nu am metal in jur, doar lemn si hartie :)Apropos de sarme, am nishte sarma galvanizata intinsa intre blocuri (cam 30-35m ) ... nu pot folosi sarma respectiva pe post de antena ? :) Sarma nu-i dreapta, are un pic de burta plus ca la capete ii infasurata de grinzi :)Nu cred ca as putea sa prind de balcon pentru ca antena are cei 3 elementi la baza, care nu cred ca i-as putea monta daca o prind de balcon.

Link spre comentariu

Cand vorbeam despre montaj in balcon, ma refeream ca in balcon sa prinzi o teava/un mic pilon de 2-3 m in varful caruia sa fie prinsa antena, nu direct antena in balcon; astfel cei trei radiali de la baza antenei nu mai constituie o problema.Legat de instalarea in pozitia nr.2: crezi ca ai sa convingi vecinii sa te lase sa gauresti acoperisul? Ma rog, nu stiu exact situatia ta, daca acoperisul a fost suportat de toata scara sau doar de catre locatarul de la etajul 4, adica de catre tine. Stai sa vad daca gasesc, pe un alt forum o astfel de antena, adica Sirio GPE-27e instalata la nivelul balconului, pe un mic pilon.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări