mecaboy Postat Octombrie 23, 2012 Partajează Postat Octombrie 23, 2012 Buna ziua domnilor.Am achizitionat de curand o statie cb si as vrea sa o utilizez fixa. Stau la et. 10 deci teoretic am posibilitatea de a monta o antena pe bloc. Mi-a starnit interesul acel dipol de 11 m. Ma intereseaza ce castig are aceasta antena si detaliile pentru balun.Va multumesc Link spre comentariu
yo7lhe Postat Octombrie 23, 2012 Partajează Postat Octombrie 23, 2012 Dipolul are un castig de 2,15 dB peste radiatorul izotrop(ca ground plane lambda/4 descrise anterior)Daca il pui in plan vertical va avea tot caracteristica omnidirectionala dar e de doua ori mai inalt. Il poti monta ca V intors, folosind un singur punct de sprijin, preferabil nu metalic - de 4-5m sa mearga la DX , si din modificarea unghiului la varf ridicand sau coborand capetele antenei reglezi impedanta.Poti face o adaptare gen balun folosind o bucata de cablu coaxial de 75 ohmi (RG59)de 1,83m incolacita in cateva spire pe un diametru rezonabil(cam 15-20cm) dupa care continuui cu cablu de 50 ohmi pana la statie. V intors are cam 90-100 ohmi impedanta(in functie de unghiul la varf) si merge adaptarea cu linie lambda/4 de 75 ohmi.Il poti monta inclinat, suspendat la un capat, impedanta coborand spre 60 ohm.Merge si fara balun. Poti pune pe cablu la capatul dinspre antena cateva(>3) inele de ferita de la calculatoare(deparazitare). Link spre comentariu
mecaboy Postat Octombrie 23, 2012 Partajează Postat Octombrie 23, 2012 Am inteles bine? Link spre comentariu
yo7lhe Postat Octombrie 24, 2012 Partajează Postat Octombrie 24, 2012 Da, ai desenat instalarea ca V intors. Link spre comentariu
mecaboy Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 M-am razgandit, am cumparat o undita din fibra de sticla de 6m. Ce nu inteleg exact este faza cu contragreutatile, pe ce se prind ele? Link spre comentariu
yo9how Postat Octombrie 29, 2012 Partajează Postat Octombrie 29, 2012 Pana la urma, la ce antena te-ai hotarat? Link spre comentariu
mecaboy Postat Octombrie 29, 2012 Partajează Postat Octombrie 29, 2012 Undita de 6 m .Acum caut niste dimensiuni pentru radianti. De doua zile de cand caut informatii despre antene m-am adancit si mai mult in mister, UnUn-uri pe toruri care la noi in magazin nu se gasesc, Balun-uri de tensiune si curent...cele de curent sunt mai bune deoarece ... etc .M-a afundat si mai mult in mister. Pana la urma sper sa gasesc referintele exact pentru aceasta antena, cu toate detaliile constructive, daca nu... fac o antena de 6,30 cm, radianti de cate 1.5 m, pun SWR metrul pe antena si vad ce zice, mai rglez pana ajung la niste valori decente etc. Link spre comentariu
Vizitator Corleonis Postat Noiembrie 2, 2012 Partajează Postat Noiembrie 2, 2012 Cauta si descarca soft-ul de design antene 4nec2. Nu e forte usor de utilizat dar nici extrem de dificil. E capabil sa-ti optimizeze designul antenei modificand diverse variabile - la alegerea ta - lungimea radiantului, lungimea si inclinarea contragreutatilor etc. E important sa-ti setezi parametrii de lucru foarte bine - inaltimea baze antenei, tipul de sol deasupra caruia lucreaza samd. Si fireste, frecventa de lucru Daca esti pasionat in a-ti configura o antena capabila, intr-o zi ii dai de cap. In plus, ai la dispozitie tutoriale si exemple de antene cu care sa experimentezi. Link spre comentariu
mecaboy Postat Noiembrie 2, 2012 Partajează Postat Noiembrie 2, 2012 Corleonis multumesc frumos, am descarcat softul si acum ma pun sa-l deslusesc. Voi studia problema si cand voi avea un rezultat revin. Am cautat un SWR metru si am ramas surprins sa vad cum unii vand la mana a doua un SWR care nou este la jumatate de pret .O seara buna. Link spre comentariu
Vizitator brosky Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Ma bag si eu in discutie... De curand am renuntat la statia CB de pe masina (TTI 550) si am zis sa o folosesc acasa. Am inteles ca antena de la masina nu-i foarte potrivita pentru asta (oricum nu mai am baza magnetica si cablul) asa ca ma gandesc sa-mi fac o alta antena. Pe partea de radio am lucrat mult in 2.4/5Ghz pentru net, pe 27Mhz doar ca utilizator normal (deocamdata o mare parte din termeni imi sunt straini, dar sunt dispus sa invat).Stau la et. 4/4 , este acoperis din lemn+internit.Intrebarea mea este, ce fel antena se recomanda pentru incepator cu investitie minima, doresc sa receptionez doar pe raza de 5-10km (stau pe un deal), mai putin ma intereseaza emisia, vreau doar sa ascult deoamdata. Asa deci: - ce fel de antena este recomandata ? Se poate monta in interiorul podului (sa nu trebuiasca sa pun stalp, gauri, etc)- ce fel de cablu coax si ce lungimi ? daca ii sa pun pe interior, cam 10m imi ajung, daca ii sa montez pe stalp, imi trebuie cam 20-25mFinalitatea va fi un stream audio la 27Mhz pe internet pentru Cluj-Napoca, orice sfaturi sunt binevenite. Link spre comentariu
yo2mhj Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Simplu dipol,2X2,6 metrii,alimentat prin cablu coaxial de orice lungime,prevazut cu izolatori la capete.Daca vrei doar receptie,merge si in podul casei...cat mai sus posibil. Link spre comentariu
Vizitator brosky Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Simplu dipol,2X2,6 metrii,alimentat prin cablu coaxial de orice lungime,prevazut cu izolatori la capete.Daca vrei doar receptie,merge si in podul casei...cat mai sus posibil.ceva de genul asta: http://www.crypticide.com/alecm/tech/ra ... ntenna.gif doar cu laturile de 6m ?sau asa: http://k8jhr.com/linked/6_m_dipole_article_2.pdf Link spre comentariu
yo9how Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Fiecare brat al dipolului trebuie sa aiba 2.6m, nu 6m asa cum ai scris tu. In linkul alaturat ai un calculator pentru antena dipole/inverted V:http://www.va3css.ca/calculators.html Link spre comentariu
yo2mhj Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Fiecare brat al dipolului trebuie sa aiba 2.6m, nu 6m asa cum ai scris tu.In linkul alaturat ai un calculator pentru antena dipole/inverted V:http://www.va3css.ca/calculators.htmlMultumesc pentru calculator...73!SARBATORI FERICITE!!!! Link spre comentariu
yo9how Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Din moment ce dvs ati scris corect, adica 2x2.6m nu era pentru dvs acel calculator, ci pentru colegul care a inteles ca dipolu are alte dimensiuni, vezi si exemplul de dipol pentru 6m Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum