Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

antena CB pe bloc

dj_steel

Postări Recomandate

salutare elforumisti.am primit acordul in sfarsit al administratorului de bloc pentru montarea unei antene de CB si cum timpul ma preseaza as dori sa o fac cat mai bine.antena va fi facuta in regim home-made(undita din fibra de sticla) de tip ground plane.stau la etajul 5 si blocul are 10 etaje,adminul ma obliga sa montez antena cam in mijlocul blocului(eu avand geamul pe unde o sa trag cablul,pe lateral),deci dupa calclele mele ar trebui sa nu depaseasca 50 metri de cablu RG58(din asta imi permit).intrebarile ar fi asa :1- am montat unui coleg tot o antena ground plane cu 4 radiali ca plan de masa iar firul din mijloc nu avea 2.7m cum ar fi trebuit,avea cam 3m,legatura facuta cu 25m de cablu RG58 si obtinut un swr de 1.1 in canalul 5.Ar trebui sa influenteze asa mult lungimea cablului,avand in vedere ca am obtinut un swr beton? eu la 50m de cablu trebuie sa respect dimensiunile antenei(2.7m)?2-o sa ma urc pe bloc cu tot cu statie si swr metru ca sa calibrez antena,o sa difere swr-ul masurat pe bloc cu cel masurat in casa?3-daca nu imi da voie sa dau gauri pt a ancora cei 4 radiali de la planul de masa,influenteaza mult daca ii las pe jos sa atarne?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dj_steel

8

• mecaboy

7

• yo9how

6

• PINTI

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator

SalutDaca ai rabdare sa ne povestesti de ce ai optat pentru Ground Plane si nu pentru un delta loop simplu sau dipol din sarma chioara, ar fi excelent. De ce spun asta... pentru ca vei avea mai mult zgomot (antena deschisa) si mai putin castig la receptie (antena este submultiplu de lambda) fata de delta-loop. Plus problema cu radialele. Un delta loop simplu se face din 2 undite de pescuit din fibra de sticla (nu carbon!!!!) montate pe un singur suport in Y. Lungimea totala a firului este de aprox 11m, scurtand firul se face adaptarea exacta pe frecventa dorita. Se pune balun de 4:1.Ok, dar probabil ai motivele tale pentru acel GroundPlane, asa ca incerc sa raspund la intrebari...1. daca sus pe acoperis la bornele antenei ai FIX impedanta 50 de ohmi si swr 1:1 (=/- "ceva", ca ideal nu poti avea, totusi :)), atunci lungimea firului nu mai conteaza decat ca pierderi (oricum nesemnificative in 27 MHz (bun, sa zicem ca pierzi 1-2 dB, cand majoritatea semnalelor vin 59+20dB). Daca insa la borne nu poti obtine fix 50ohmi si swr 1:1,ceva pe frecventa de lucru, lungimea coaxului incepe sa conteze, transceiverul vede o impedanta "rezultanta" din coax si antena propriu-zisa. In acest caz singura solutie e sa masori in casa, la capetele coaxului si sa reglezi in acest mod pt swr cat mai mic2. radialii in mod normal pot fi lasati sa atarne liber pe acoperis, nu sunt atat de critici...Succes!

Link spre comentariu

eu ziceam sa masor swr cu tot colacul de cablu de 50m sus pe bloc,cu tot cu statie pe bloc si tot ce trebuie.am ales ground plane ca e mai simplu de montat,reglat etc(si nu mai trebuie nici balun).imi e greu sa fac un Y si sa cumpar 2 undite (deh,sunt student).plus ca cea montata colegului are un randament fantastic: se aude cu 3w in tot bucurestiul si sta in zona titan intr-un bloc de 4 etaje,inconjurat de blocuri de 10 etaje

Link spre comentariu
Vizitator

Ok, inteleg motivele, mai ales ca pt balun ai nevoie si de un tor mai de calitate, care sa urce bine in frecventa... Poti masura fara probleme direct pe acoperis, dar nu cu cablul colac, se comporta ca o bobina. Intinde-l cat mai larg pe acoperisul blocului sau chiar il poti lasa sa atarne in jos in "bucla" cu bratele distantate la minim 2m pe un perete fara geamuri (sa nu il taie vecinii, nu de alta) pana faci reglajele. Vezi sa fie dimensiunea finala, dupa aceea nu mai poti taia sau prelungi acel cablu decat daca reacordezi si antena...Succes!

Link spre comentariu

Daca totusi te-ai hotarat pentru un ground plane, de ce nu pui 3 radianti in loc de 4, decalati la 120 grade si inclinati la 45grade fata de verticala? Atunci impedanta antenei va fi aproxmimativ 50ohmi. Referitor la lunginea cablului eu cred ca aceasta nu este critica. Sigur vor fi niste pierderi in functie de cablul folosit, dar in 27 MHz nu sunt asa de speriat.Spun asta din experimentele personale facute acasa cu mai multe antene confectionate, inclusiv din lansete de pescuit. Pentru ancorarea radiantilor poti folosi cateva greutati (fiare, pietre, caramizi, dale, etc), desigur provizoriu, fara a gauri planseul respectiv. Cu timpul ( cand locatarii si administratorul au uitat ca ai o antena pe bloc) poti gasi si alte solutii mai solide de ancorare. Cel mai bun acord, totusi, cred ca trebuie sa-l faci din casa, cu ajutorul altei persoane aflate pe bloc. Prin modificarea lungimii antenei si si a unghiurilor radiantilor sigur vei optine un SWR foarte bun.Succes.

Link spre comentariu

astazi m-am urcat pe bloc sa vad cum voi prinde antena.singurul loc unde ma lasa sa o montez este teava de la fosta antena colectiva.Aveti idee daca este pusa la pamant?Sa ma leg si eu cu tresa la acea teava?Antena mea o sa fie cel mai inalt punct de pe bloc,deci o sa se comporte ca un paratraznet? (sper sa nu mor ca mi-am luat o statie CB )

Link spre comentariu

Banuiesc ca daca i-ai fi propus administratorului sa montezi antena acolo nu ar fi acceptat.Este un loc ideal pentru a monta antena. Desigur acea teava este legata la pamant cu o platbanda sanatoasa, comform normativelor in vigoare. Sigur nu vei muri. Comunica-ne si noua ce inaltime are teava de pe bloc, pentru a putea sa te ajutam cu niste sfaturi.

Link spre comentariu

teava are cam 1.5 m montata pe casa liftului(inca 50 cm are capacul deasupra casei liftului) , deci cam 2 metri de la baza terasei pana sus.

Link spre comentariu

am reusit duminica sa o montez.nu am mai montat tresa la teava de la antena colectiva pentru ca nu stiam daca e sau nu legata la impamantare.pe bloc aveam swr de 1.4 cu 50m de cablu.cu cablul in casa (45 metri) am mai taiat din el pana la statie,swr de 3.am pus inapoi bucata de 5metri de cablu pintr-o cupla UHF-UHF si am swr de 1.2 acum.Oricum si cu swr de 3 m-am auzit cu 0.2 W pana in Pipera (eu stau in zona Baicului).Sunt mandru de realizare si va multumesc pentru sfaturi.o sa pun si ceva poze mai tarziu icon_jook

Link spre comentariu
Vizitator

Felicitari. Daca iti faci rost de o statie decenta care stie ssb, pe 27.555 se aud de foarte multe ori statii din Europa si uneori si DX-uri. Merita incercat!Succes!

Link spre comentariu

...1- am montat unui coleg tot o antena ground plane cu 4 radiali ca plan de masa iar firul din mijloc nu avea 2.7m cum ar fi trebuit,avea cam 3m,legatura facuta cu 25m de cablu RG58 si obtinut un swr de 1.1 in canalul 5.Ar trebui sa influenteze asa mult lungimea cablului,avand in vedere ca am obtinut un swr beton? eu la 50m de cablu trebuie sa respect dimensiunile antenei(2.7m)?...

Sunt diferente destul de importante intre un SWR mic masurat in casa, unul mic masurat la baza antenei, o antena care rezoneaza si una care radiaza optim. Cu 3m lungimea antenei cu siguranta nu radiaza cum trebuie (iti apar curenti care se anuleaza) si nici nu rezoneaza cum trebuie avand o caracteristica inductiva; SWR-ul citit e pentru ansamblul antena + cablu si nu insemna ca impreuna radiaza corect ci doar ca au valorile necesare de inductanta si capacitate pentru a prezenta o impedanta aproape de 50 ohm (posibil si cu componente inchise intr-o cutie, ce nu radiaza deloc).Calea corecta la Ground Plane l/4 e sa o tai cu cativa cm mai putin decat lungimea teoretica pentru l/4 (pentru ca viteza prin fir/invelis e puutin mai mica decat cea teoretica) si sa ii pui reflectometrul in fund pentru acord, pe care il faci din unghiul dintre radiale si elementul vertical (pentru ca de acolo se schimba impedanta caracteristica, din lungime schimbi frecventa de rezonanta). Dupa ce ai terminat poti sa pui ce cablu vrei, pentru ca antena va radia aproape toata puterea pe care o trimiti din statie (minus ceva pierderi inevitabile prin cablu).Am vazut ca zicea cineva ceva de Delta Loop, eu le am pe ambele sus pe bloc (DL si GP l/4) si le-am putut compara foarte bine. Delta Loop-ul e o antena inferioara in opinia mea datorita unghiului mai ridicat al lobului de radiatie, iar faptul ca e o bucla inchisa nu ajuta in 27MHz din punct de vedere al zgomotului; castigul modest e contrabalansat de usoara directivitate in planul perpendicular. Plus ca Delta Loop nu se alimenteaza cu balun 4:1 decat daca vrei sa o folosesti si in multipli de frecventa al celei pentru care ai taiat-o, altfel e mai potrivit 1:1 pentru ca impedanta tipica e in jur de 100 ohm la frecventa pentru care e taiata; impedanta se poate reduce din unghiurile triunghiului (desi asta mai taie putin din castig) sau se adapteaza cu linie l/4 din cablu de 75ohm.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări