allexx1968 Postat Mai 15, 2012 Partajează Postat Mai 15, 2012 Poi multe aparate au filtrele respective chiar pe mufa de alimentare.Am recuperat cateva(si le folosesc asa cum sunt) din surse de calculator.Sunt mai multe feluri,cu si fara bobine.Bineanteles in chinezismele de azi nu le veti gasi.Domnule "lazaroiu" multumim pentru cele 3 scheme.Cele recuperate se vor termina intr-o zi Spor tuturor. Link spre comentariu
zal Postat Mai 15, 2012 Autor Partajează Postat Mai 15, 2012 Şi eu am folosit filtre cu mufa de alimentare inclusă, însă sînt mini-minimorum faţă de ce ar fi nevoie, de aceea montam suplimentar un cond la ieşirea lor de 0,22...1uF. Tot suplimentar, şuntez contactele de pe alimentare cu cond 10... 100nF, pun cond paralel cu primarul şi secundarele ptr audio, şuntez diodele din punţi cu cond ceramici, etc. Toate adunate trebuie să contribuie la o alimentare silenţioasă. Link spre comentariu
adigh Postat Mai 15, 2012 Partajează Postat Mai 15, 2012 Astept sa mi se spuna pentru ce cu atita violenta sunt amenintat de catre hpavictor cu "vacanta fortata". Pare un fel de dictatura in care esti condamnat fara sa stii acuzatiile si nici nu ai dreptul a te apara. Nu insist sa vorbesc offtopic dar daca se intimpla asta se pot sterge citeva postari si gata nu e nevoie sa se recurga la amenintari. La urma urmei nu am vorbit urit cu nimeni. Link spre comentariu
mișa Postat Mai 15, 2012 Partajează Postat Mai 15, 2012 De fapt, daca e simpla problema, de ce nu e dotata fiecare scula cu filtrul ei, din fabrica?Asta e problema....Cu filtrele... Link spre comentariu
blue Postat Mai 15, 2012 Partajează Postat Mai 15, 2012 Ca un filtru de orice tip sa fie eficient ar fi nevoie de semnal sinus si impendante de intrare/iesire constante , ori nu prea poate fi vorba de asa ceva la un filtru de retea, totusi un EMI este destul de eficient daca este asigurat cu o priza de pamint masurata corect ,asa ca ce teorii de doi bani se dezvolta in jurul acestor filtre de retea ? Daca se asociaza filtrarea componentei de redresare cu a reziduurilor datorate regimului deformant din retea, intram in offtopic dupa parerea lui zal si hpavictor D-lor, daca doriti o discutie in limitele in care le considerati ON discutati intre voi iar noi ceilalti privim de la margine... Link spre comentariu
zbodeoc Postat Mai 15, 2012 Partajează Postat Mai 15, 2012 Nu vreau sa iau apararea nimanui - ca presupun ca am trecut toti de majorat aici - si nici sa acuz prea tare insa parte din entuziasmul moderatorilor ar fi trebuit sa fie folosit pentru mutarea celor citeva pagini de batut cimpii pe filtre la subiectul de "Cabluri pentru audiofilie", unde chiar s-au exprimat citeva pareri pertinente despre subiectul curent, aci de fata. Bunaoara eu am descris in cuvinte un filtru-stabilizator pe care de-a lungul anilor l-am facut in doua exemplare (uau! ☺), adaptat dupa revista "Sport si Tehnica" (daca-si mai aduce aminte cineva?!), un numar din anul 1971, cind, iata, s-a dovedit ca sinusoida era mult mai aratoasa ☺ Altfel, cu toate ca denumirea subiectului este fara echivoc, n-avem date de aceeasi natura ca un filtru fara afectarea purtatoarei va duce la rezultate indubitabile, vorbind in termeni sustenabili economic. Din aceasta cauza consider titlul topicului oarecum limitativ si entuziasmul unora, indeobste pozitiv, de natura a alunga musterii.Eu unul am un test rapid ca sa vad daca o scula audio e cit de cit in regula cu partea de filtrare, pardon!, ... de filtre; alimentez sistemul audio in cauza la cel mai ieftin triplu-stecher posibil in care conectez pistolul "Radioprogres" din dotare; daca aud pocnete si de-alde alea inseamna ca mai trebuie lucrat... scuze pentru interventie!PS. Blue, am postat simultan, oarecum la fel... Link spre comentariu
AlpHso Postat Mai 15, 2012 Partajează Postat Mai 15, 2012 Aici cateva informatii ce sper ca sunt ontopic: http://us.tdk-lambda.com/lp/ftp/other/a ... _epmag.pdf Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 15, 2012 Partajează Postat Mai 15, 2012 Întreb şi eu , Filtru de reţea trebuie dispus musai în primar transformator intrare etc ? Filtrul asta de retea(220-230Vca/50Hz) ce rol are ? Filtru EMI în situaţia transformator-intrare(220-230Vca/50Hz) ?!(situaţie foarte rar întâlnită ,nu am folosit acest filtru EMI până acum în cazul transformator-intrare 220-230Vca/50Hz ,ca să vezi în ce eroare m-am aflat...). Aceste filtre EMI(de obicei) se găsesc dispuse între reţea(220-230Vca/50Hz) şi sursa în comutaţie de ce oare ?. Filtru EMI "protejează" această retea 220-230Vca/50Hz ? Cu ce greşesc dacă mut filtru de reţea în secundar HT(transformator intrare 220-230Vca/50Hz) ? sau chiar după puntea redresoare din secundar ?...,adică reţeaua este "adusă" în secundar HT într-un raport dat. Transformatorul de intrare clasic (220-230Vca/50Hz) acţionează şi el ca un filtru ? în ce spectru de frecvenţă ? cu ce atenuare ? Link spre comentariu
adigh Postat Mai 16, 2012 Partajează Postat Mai 16, 2012 Cu ce greşesc dacă mut filtru de reţea în secundar HT(transformator intrare 220-230Vca/50Hz) ? sau chiar după puntea redresoare din secundar ?...,adică reţeaua este "adusă" în secundar HT într-un raport dat. Transformatorul de intrare clasic (220-230Vca/50Hz) acţionează şi el ca un filtru ? în ce spectru de frecvenţă ? cu ce atenuare ? Perfect adevarat. De asta am cerut o definitie exacta a unui filtru de retea, sa vad ce se considera un filtru de retea si ce nu.Pentru ca nu am primit nici o definitie am sa dau eu una. Din punctul meu de vedere orice componenta care contribuie la eliminarea vreunui parazit al retelei, indiferent de spectrul de frecventa, e parte a filtrului de retea. Indiferent unde e plasata. Totalitatea pieselor care contribuie la eliminarea parazitiilor retelei reprezinta filtrul de retea. Indiferent unde sunt plasate acele piese. De fapt filtrul, adica piesele din componenta filtrului, poate fi distribuit. Nu e obligatoriu sa fie toate componentele filtrului inainte de transformator. Link spre comentariu
elm Postat Mai 16, 2012 Partajează Postat Mai 16, 2012 Îți recomand calduros sa revezi regulamentul forumului , ești in pericol de vacanța fortata .Titlul subiectului se referă doar la filtre de rețea , nu la conversia AC - DC si zgomotele aferente .Sper sa înțelegi la ce mă refer....Domnule hpavictor, dumneata esti oftopic!Dacă nu ar exista convertoare statice (redresoarele urmate de filtre capacitive, în ceea ce ne privește) nu am mai avea nevoie de aceste filtre de rețea!Becurile, rezistențele de încălzire și motoarele de curent alternativ cuplate direct sau reostatic la rețea introduc armonici nesemnificative...Ori tocmai prezența armonicilor de curent în rețea face necesară utilizarea filtrelor de rețea. Iar aceste armonici de curent sunt produse tocmai de sursele de alimentare cu conversie statică c.a.-c.c.Ceea ce propune adigh este tăierea răului de la rădăcină: de ce să folosim filtre ultra-mega-reactive când putem reduce perturbațiile chiar de la locul de producere? Cel puțin pe cele pe care chiar noi le producem, pentru cele produse de alții, folosim și filtre de rețea de complexitate și cost diminuate."Nu e obligatoriu sa fie toate componentele filtrului inainte de transformator."Dar are avantajul filtrării simultane a tensiunii anodice și a celei pentru filamente. Iar perturbațiile care trec totuși de filtrul de rețea sunt suplimentar reduse de transformator. Link spre comentariu
adigh Postat Mai 16, 2012 Partajează Postat Mai 16, 2012 Fintrele de retea au dublu rol. Pe de o parte trebuie sa ne protejeze pe noi de parazitii retelei iar pe de alta parte trebuie sa protejeze reteaua de noi, de parazitii generati de noi. Pentru ca exista din ce in ce mai multe surse in comutatie, aproape niciodata cu transformator de separatie, direct diodele pe retea iar apoi comutatia, s-a ajuns la situatia actuala. Oamenii trebuie sa se gindeasca si la cei din jur nu doar la ei "dupa noi potopul". De asta se pun la masini filtre euro nu-stiu-cit. Tot mai multi fabricanti de surse de calculator (in comutatie) se lauda cu surse PFC (Power Factor Correction). Cred ca tine tot de filtrele de retea. Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 16, 2012 Partajează Postat Mai 16, 2012 Fintrele de retea au dublu rol. Pe de o parte trebuie sa ne protejeze pe noi de parazitii retelei iar pe de alta parte trebuie sa protejeze reteaua de noi, de parazitii generati de noi. Pentru ca exista din ce in ce mai multe surse in comutatie, aproape niciodata cu transformator de separatie, direct diodele pe retea iar apoi comutatia, s-a ajuns la situatia actuala. Oamenii trebuie sa se gindeasca si la cei din jur nu doar la ei "dupa noi potopul". De asta se pun la masini filtre euro nu-stiu-cit. Tot mai multi fabricanti de surse de calculator (in comutatie) se lauda cu surse PFC (Power Factor Correction). Cred ca tine tot de filtrele de retea. Foarte corect,d-le ,asa este;eu stiu ca filtrele de retea "sunt" pe principiul :"nu ma deranjezi,nu te deranjez...",asa spunea marele profesor de Inginerie Radio, Dr.Ing .Vasile Cătuneanu . Daca veti analiza schemele pentru audio din sectiunea vintage, fabricate cu multi ani in urma veti observa simplitatea filtrelor pe intrarea de alimentare retea,practic erau cate doua condensatoare de cate 4.7nF legate intre faza/nul si comunul lor la pamant.Cu cat tehnica semiconductorilor a patruns mai mult in sursele de alimentare,ajungand la sursele in comutatie de mare randament,cu atat filtrele trebuiau facute mai riguros si mai laborios,din motivele enuntate si de ,mai sus.Foarte corect ce spune si dl.,transformatorul de alimentare este in primul rand un filtru,dar daca in secundare vom avea dispozitive de redresare cu diode,functionarea dinamica a acestora (blocat /saturat),va produce in bobinele secundare o sumedenie de armonici care bineinteles se vor reflecta in bobina primara a trafului si asa pe intregul sector de retea...,unde vor deranja alti clienti... Apoi mai sunt si armonicile din domeniul RF,deci sarcina unui filtru va fi foarte dificila...,chiar daca alimentam la baterii nu vom scapa de "parazitii" radio,decat tot prin masuri speciale,asa ca atunci cand "bem un pahar cu apa",sa fim foarte siguri ca va avea si impuritati,apa curata poate fi doar in mintea noastra. Exista filtre foarte complicate; trafo separatoare,bla,bla.....,dar s-ar putea ca aceste sa coste cat toata instalatia de sunet... Link spre comentariu
elm Postat Mai 16, 2012 Partajează Postat Mai 16, 2012 Avea dreptate @VTP si @Lazaroiu.................................................... Sunt prea mulți care sparg seminte pe margine !In acceptiunea de la inceputul subiectului , notiunea de filtru de rețea era o " cutie " independenta , total separata de amplificator . Sau cumva nu vedeți bine ? Aveti vreun handicap ?Va precizez ca este o întrebare , nu o afirmatie !Ca doar exista si imaginea cu conținutul , a cărui schema a început ZAL sa o prepare...Acel handicap nu va va scuti de bunul simt , va trebui sa păstrati o secțiune decenta . Cât despre detractori , atenție ! Nu accept flame-uri ! Va invit sa respectati regulamentul .Ar fi frumos domnule să păstrezi o atitudine decentă, cu atît mai mult cu cît ești moderator al acestui forum! Nu înțeleg această agresivitate a dumitale, nespecifică, de altfel...On-topic: Filtrele pasive de armonici sunt dependente de sarcină, considerarea lor ca fiind "cutii negre" independente de sarcină/sarcini este din start greșită. De asemenea, pentru o proiectare corespunzătoare a lor trebuie considerată și sursa de "poluare".Propun așadar în tratarea problemei și enunțarea temei de proiectare:- curentul efectiv absorbit din rețea în regim staționar- factorul total de distorsiune armonică a curentului absorbit din rețea în regim staționar- factorul total de distorsiune armonică a tensiunii rețelei la un moment dat- factorul total de distorsiune armonică a tensiunii de alimentare a sarcinii în urma filtrării, pentru a avea un indicator despre eficiența în ca a filtrului- conținutul de armonici al tensiunilor de alimentare utile: tensiunea anodică și cea pentru filamente Link spre comentariu
zal Postat Mai 16, 2012 Autor Partajează Postat Mai 16, 2012 Încet încet se ajunge şi la subiect, cu multe cazne, dar măcar au început să apară ideile de bază privind scopul şi construcţia filtrelor de reţea (ptr reţea). Nu era mai bine să facem aşa de la început? Cine se oferă să sistematizeze subiectul şi să definească constructiv filtrele de reţea? elm a început. Încă o chestie, folosirea unui/unor filtre de reţea ptr aparatura audio, nu ne scuteşte de modificarea/modernizarea reţelei casnice din locuinţă, iar la abonaţii cu tablouri electrice noi, nu se mai poate lega la pămînt un aparat electric, acţionează acel releu diferenţial montat pe nul. Deci aceştia sînt forţaţi să se folosesască numai de împămîntarea oferită de reţea (prize Shuko). Aşa se complică puţin un filtru de reţea, paraziţii vor circula prin mai multe fire. E adevărat că filtrele EMI folosite ptr sursele în comutaţie merg şi la trafo normale, dar nu sînt suficiente. Dau ca exemplu un banal tub cu Ne de 18W, cu drosel şi starter, care mi-a făcut zile fripte pe vremea cînd reparam amplifuri, mai ales la cele cu trafo toroidal, oscilau amplifurile şi ardeau siguranţele. Asta pînă am modificat reţeaua din casă şi am separat prizele de forţă de cele ptr alţi consumatori şi au mai scăzut interferenţele. însăşi firele din pereţi acţionează ca bobine şi condensatori, dar şi ca antene. Legat de piese folosite în filtrele de curenţi mici: http://www.spc8.com/product.asp?classID=13 Şi o ideie de cutie: http://www.dagogo.com/View-Article.asp?hArticle=59 Link spre comentariu
mișa Postat Mai 16, 2012 Partajează Postat Mai 16, 2012 Am generat un sinus deformat de 50Hz, orientativ, cam ca cel pe care il vezi in priza: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Sinus%2 ... format.jpg Am facut o analiza spectrala (la nivel teoretic) pentru a vedea cam ce armonici trebuie eliminate pentru corectarea formei de unda: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Sinus%2 ... pectru.jpg Practic, filtrele emi elimina zgomotele scurte, virfuri scurte de tensiune dar nu elimina armonicile mici (2,3,4,5) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum