Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare microcontroler din traf de 24V

suirammarius

Postări Recomandate

• Răspunsuri 106
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• suirammarius

56

• EFTIMIE

4

• costi002

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am sa incerc. Da' cu cealalta problema ce fac?Cata dreptate ai cu sursa... Nu m-am gandit o clipa ca o sa am asa mari probleme!M-am uitat la un modul de control ce se alimenteaza la 24Vac sí la partea de alimentare, inainte de punte, are 2 rez si 2 2 cond. Vreo idee?

Link spre comentariu

Am vazut in unele echipamente medicale, pe linia de alimentare de 220 niste filtre de curent mic (0.5A)pe care scria ceva de genul 2x330 mH. Cred ca erau 2 bobine pe acelasi miez. Imi mai aduc aminte si ca scriau ceva de genul shafner, dar nu sunt sigur. Am una acasa pusa pe o sursa, o sa ma uit si iti spun exact. Ce este mai nasol, ca am incercat sa cumpar una din romania si nu am gasit pe nicaieri. Cred ca una din aia pusa inainte de puntea redresoare va face mult mai bine microcontroler-ului.

LE: ceva de genul asta http://elcodis.com/parts/2999400/B82623 ... #datasheet

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Exista pe placi de baza PC niste toruri mai mici. Au intrefier distribuit. Bobineaza pe ele cu diametru 0,6mm cat intra, cam 3 straturi. Daca rezolvi regimul termic, recomand montarea pe cablaj, cred ca efectul de imunitate va creste simtitor. Merita sa incerci.

Link spre comentariu

(...)Daca rezolvi regimul termic, (...)

MULTUMESC MULT!!!Ai avut dreptate, am pus o ind. mai mare (nu am avut la indemana de 1mH) si a scazut temperatura considerabil! Deci... s-a rezolvat partea cu "arsurile"! AI AVUT DREPTATE! :da Sa continui sa montez piesele... nu stiu ce sa zic... sincer, mi-e teama. Daca o sa continue sa faca figuri, pierd destul de multi banuti si mai ales timp. Chiar crezi ca asta ar rezolva problema? Adica... acum de cate ori scot din priza pistolul de lipit se reseteaza dracia! Nu da gres!PS Am schimbat poza de mai sus si am pus una mai detaliata (zic eu).
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ce e cu poza? Iti dai seama ca nu pot garanta ca se rezolva montand piesele. Exista sanse.

se reseteaza dracia

Iar altii se chinuie sa scoata un buton de reset...
Link spre comentariu
Ce e cu poza?

(...)

M-am uitat la un modul de control ce se alimenteaza la 24Vac sí la partea de alimentare, inainte de punte, are 2 rez si 2 2 cond. Vreo idee?

Iti dai seama ca nu pot garanta ca se rezolva montand piesele. Exista sanse.

Sunt constient! Intrebarea era la modul ca "exista sanse reale/mari sa scap de porcaria cu resetatu' ?". Sunt convins ca nu-mi poti garanta! :)

Iar altii se chinuie sa scoata un buton de reset...

Si eu nu ma pot scapa de el! :rade:

A! Inca o chestie! Sursa de proba ce o am in casa, e facuta tot de tine! :) Cand pun montaju' pe aia... aproape ca nu-mi face nicio problema; adica... daca scot din priza pistolul de lipit de 20 de ori, POATE imi face O DATA! Deci... ????

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In poza apar doua rezistoare si un varistor. Varistorul are un comportament asemanator transilului cu dezavantajul ca permite un salt mai pronuntat de tensiune. Avantajul este ca acel salt poate genera un curent mult mai mare, varistorul e mai rezistent. Totusi, si el are nevoie de a prelua printr-o rezistenta, de aceea sunt cele doua. In cazul tau, rezistenta ar fi cea ohmica a inductantei din filtru. O bobina ofera avantaje mai mari, variatie mai lenta de curent. Filtrul tau e mai bun.Stabilizatorul liniar e mai bun in ce priveste radiatiile parazite. Nu se poate sa-l fi facut eu, eventual schema.Sansele ca sursa (tot montajul) sa devina stabila sunt reale (eu n-as ezita). Trebuie sa folosesti conduri de filtraj bune (low ESR), eventual sa ecranezi, un filtru si la iesire, si 1mH/1A acolo. Oricum trebuie sa le montezi odata, in cel mai rau caz schimbi configuratia sursei, restul ramane pe cablaj. E un prototip, te asteptai sa mearga perfect din prima?

Link spre comentariu

:)Nu, sincer nu ma asteptam sa mearga toate perfect din prima.Referitor la sursa, schema e facuta de tine! MULTUMESC! Sunt foarte multumit de ea!Bun... pai deja m-em pus pe treaba. Sper ca in seara asta sa termin de montat pe placuta piesele. Am sa pun poze mai incolo sau maine (cand termin).Urati-mi succes! :rade:

Link spre comentariu

Buun... Revenim cu vesti noi!

Am terminat montajul si ai avut dreptate (IAR!! :da ); este mult mai stabil si APARENT nu-mi mai face probleme. Incepand cu seara asta intra in teste. Sa vedem cum se comporta...

Treaba e ca mi se incalzeste tare 7805-ul. In viitor am sa trec pe relee de 12V ca sa scap.

Asta ar fi o poza a jucariei :)

(scuze pt calitatea precara a pozei)

Posted Image

Cum vi se pare?

Multumesc mult pentru tot ajutorul acordat!

L.E. Tocmai ce am masurat temperatura. Disipatorul are nu cu mult peste 50 de grade. E exagerat? Cam cat timp poate sa mearga in regimul asta? Suporta 5-6 ore fara probleme?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Sa fie intr-un ceas bun! Felicitari, arata bine. Intotdeauna sa incerci sa obtii un cablaj cat mai mic, cu piese cat mai mici, sunt mai putin sensibile prin traseele mai scurte. Unde n-ai nevoie de viteza, decupleaza cu 100n (de exemplu bazele tranzistoarelor ce comanda releele).Temperatura de 50grC nu e mare, merge si la 80grC, dar cu cresterea temperaturii poate avea loc scaderea curentului livrat ca masura interna de protectie. Poti mari radiatorul sau poti ventila cu un ventilator 24V + rez. La 50 insa, merge ani de zile...Cu 2576 n-ai facut 5V? 7805 ce mai face acolo?Nu se vede nici o siguranta. Ar fi nevoie (loc este), nu se stie niciodata...

Link spre comentariu
Sa fie intr-un ceas bun! Felicitari, arata bine.

Sa dea Dumnezeu! Multumesc frumos!

Intotdeauna sa incerci sa obtii un cablaj cat mai mic, cu piese cat mai mici, sunt mai putin sensibile prin traseele mai scurte. Unde n-ai nevoie de viteza, decupleaza cu 100n (de exemplu bazele tranzistoarelor ce comanda releele).

Da, am sa folosesc piese SMD. O sa iasa muuult mai mic. L-am facut mai mare ca sa poata fi "diagnosticat" in caz de nevoie (si a fost nevoie!) si ca sa fie mai simplu de facut cablajul (e pe 2 fete). Am frecat o gramada la el pana i-am dat de cap. A avut lipituri reci, din lipsa de rezistente am pus unele mult mai mari pe baza tranzistorilor si nu mergea... etc... :jytuiyu

Temperatura de 50grC nu e mare, merge si la 80grC, dar cu cresterea temperaturii poate avea loc scaderea curentului livrat ca masura interna de protectie. Poti mari radiatorul sau poti ventila cu un ventilator 24V + rez. La 50 insa, merge ani de zile...

Daca merge, atunci de moment il las asa. Daca o sa treaca "examenul" o sa alimentez releele la 12V si asa nu o sa mai incalzesc 7805-ul.

Cu 2576 n-ai facut 5V? 7805 ce mai face acolo?

Nu se vede nici o siguranta. Ar fi nevoie (loc este), nu se stie niciodata...

Nu, cu 2576 am facut 12V si apoi cu un 7805 am coborat la 5V. Montajul include, printre altele, si o iesire analogica de 0-10V pentru controlul pozitiei unui servo. De aia am avut nevoie de 12V (ca sa alimentez AO).

Siguranta nu o sa lipseasca! O sa beneficieze si de inductante mai mari, asa cum am fost sfatuit. Deocamdata e ok asa (pentru o demonstratie). Mai departe, trecem la lucruri mai precaute.

Link spre comentariu

Mi-a aparut o problema! :(Partea electronica a servomotorului de care va vorbeam inainte are masa comuna. Deci, ca sa pot sa-i dau un semnal intre 0-10V (este un semnal de pozitie, nu de alimentare) tre' sa am masa comuna, altfel nu merge.Pot rezolva problema asta fara a face o noua alimentare?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări