suirammarius Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Buna ziua!Am tot cautat pe net detalii despre alimentarea unui microcontroler (ATMEGA328 in cazul meu) si nu am gasit ceea ce cautam; sa detaliez cazul meu:Am o schema ce foloseste 2xAtmega328, si cateva relee (daca e nevoie, postez si schema) care, dupa calculele mele, nu va consuma mai mult de 750mA. Montajul va ajunge intr-un tablou ce contine un traf de 220-24V. De la acelasi transformator se mai alimenteaza si niste servomotoare de 24V~, cativa contactori cu bobina 24V~.Ceea ce vreau eu este sa pot alimenta micro. folosindu-ma de traf-ul mai sus mentionat, dar fara sa imi afecteze acuratetea convertorului AD, care e folosit la citirea unor temperaturi (folosind sonde NTC).Modulul de alimentare nu trebuie sa fie foarte mare si trebuie sa fie FOARTE fiabil.Luand in calcul cele prezentate mai sus, ma poate ajuta cineva sa rezolv problema?Va multumesc anticipat! Link spre comentariu
EFTIMIE Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Folositi o sursa cu LM2576 adj schema este cea din foaia de catalog si aveti o sursa in comutatie cu cateva piese de 2,5A mai mult decat aveti nevoie eu le folosesc in mod curent in tablouri de automatizare si merg fara probleme. Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 2, 2012 Autor Partajează Postat Mai 2, 2012 Si nu imi va afecta convertorul AD?Ar fi o idee buna sa alimentez convertorul (AVCC) separat de restul montajului?Din cate vad, LM-ul recomandat de dvs. suporta intrare de pana la 40V, ceea ce pt mine este foarte bine, avand in vedere ca ma apropii dar nu ajung la 40V dupa rectificare.Multumesc frumos! Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 5, 2012 Autor Partajează Postat Mai 5, 2012 Bun... am fost si mi-am cumparat ce-mi trebuia si am probat schema recomandata mai sus; am luat un LM2576T5 si a facut "plici" in scurt timp. In afara de asta, alimentam de la acelasi transformator un servo (asta https://www.swe.siemens.com/greece/inte ... _N4624.pdf) iar cand il deconectam... adio microcontroler! Se bloca! Deci... raman cu aceeasi problema, acum chiar si mai grava! Ma poate ajuta cineva cu solutie, va rog? Modulele de control ce se gasesc prin tablourile electrice cum dumnezeului se alimenteaza de la transformatorul de 24V? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 N-am prea inteles ce doresti. Ce ai la dispozitie 24Vcc sau 24Vca? Doresti 5Vcc la 0,75A? Separare galvanica?Exista surse pt. orice tensiuni. Separate galvanic sau nu. Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 5, 2012 Autor Partajează Postat Mai 5, 2012 Am un transformator de 24V~.Vreau (sunt nevoit) sa folosesc acest transformator pt a alimenta un modul de comanda, deci am nevoie de 5Vcc.De la acelasi transformator se mai alimenteaza si o gramada de bobine de contactor si cateva servomotoare (ca cel din link-ul de mai sus).Separare... depinde de costuri. La final, daca va iesi ce trebuie, se pune problema de productie... (costuri, fiabilitate, etc...).Orice informatie v-ar fi necesara va rog sa ma intrebati! Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 Desigur ca recomand separare galvanica. E cea mai buna metoda pentru a evita multe perturbatii.Tensiunea 24Vca este undeva redresata? Oricum, e nevoie de Vcc deci vor fi vreo 32Vcc.Bobinele de contactor pot genera autoinductii mari, trebuie filtrata tensiunea. Cat spatiu ai la dispozitie (aprox. in cm)? Te intereseaza randamentul? Incinta e ermetica? Obligatoriu cu sursa in incinta? Cam care e temperatura in incinta (vara)? Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 5, 2012 Autor Partajează Postat Mai 5, 2012 Am folosit schema din catalog; am masurat dupa redresare si aveam aprox. 37V iar la iesire 5,02V.Ca sa existe o imagine mai buna a proiectului, este vorba de un modul de control pt masini de frig industrial. Deci tabloul e plin de contactori ce se alimenteaza de la acelasi transformator.Spatiul... preferabil cat mai restrans; deocamdata sunt la faza de prototip, asa ca nu am un spatiu FIX in care sa ma incadrez... eu ma gandisem la cam 5x5 sau 5x7 [cm]... pe aici pe undeva.Nu, nu ma intereseaza randamentul.Vara... sa tot fie vreo 50-60 de grade.Incinta... care incinta?A! Si unele module voi avea nevoie si de 12V (curent foaarte mic la 12V... in jur de 50mA). Dar am gasit pe net un DC-DC care imi face 12V din 5. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 Incinta = cutie, etc, locul in care intra, un tablou ceva. Daca se va incalzi acea caldura trebuie disipata cumva. Daca ai avea posibilitati de ventilare s-ar putea foarte simplu sursa liniara combinata cu convertor DC/DC.Micro cum transmite comenzile dorite, prin opto (separat galvanic) sau prin masa comuna? Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 5, 2012 Autor Partajează Postat Mai 5, 2012 Micro nu e separat galvanic, cu masa comuna!Ventilarea chiar nu e o problema; masina face condensare pe aer, asa ca as avea posibilitatea sa-i fac cumva sa treaca un pic de aer si prin tabloul electric. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 Pretul intereseaza? Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 5, 2012 Autor Partajează Postat Mai 5, 2012 Avand in vedere ca vorbim de o posibila productie de serie (mica, ce-i drept) oferita ca alternativa economica la modelele de control consacrate, DA!Ieftin, fiabil, fara influente datorate inductorilor de pe acelasi traf, fara riplu mare (folosesc convertorul AD ca sa citesc temperaturile)... Cam multe cer, nu? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 Cea mai simpla solutie este cum spuneam, sursa liniara la o tensiune stas, sa zicem 24Vcc, la care aplici un convertor DC/DC de min. 5W. Construiesti numai liniara, e simplu si rapid. Estimez 3-4W putere disipata. Nu e ieftin, din burta: 150lei. Cea mai ieftina metoda e un flyback pe un traf mic (S=0,3-0,5cmp) cu UC3843 si un MOS ieftin de cca 200V. E mai mult de lucru. Estimez 30lei. Poti extrage si alte tensiuni dorite. Ambele variante asigura separare galvanica, ca sa nu perturbe micro, si ambele trebuie bine filtrate initial. Revin: am vazut acum la TME "FDD12-05S5" care nu ar necesita liniara ci doar filtraj bun. 135lei. Sau "DC5W24/5" (60lei) cu stabilizator de 24-30V? Interesant: http://ro.farnell.com/emerson-network-p ... dp/1261947 http://ro.farnell.com/murata-power-solu ... dp/1736773 etc Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 6, 2012 Autor Partajează Postat Mai 6, 2012 Incredibil!Am cautat la Farnell si nu am gasit nimic in afara de LM-ul ala.Totul e sa filtrez bine inainte, nu?Costurile sunt destul de ridicate... dar e de luat in calcul si solutia asta.As vrea sa mai incerc si LM2576HV; in catalog zice ca are tens de intrare pana la 60Vcc. Cum eu am 37V dupa filtru, ar fi ok, nu?Care ar fi cea mai buna solutie sa scap de autoinductiile bobinelor? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 6, 2012 Partajează Postat Mai 6, 2012 Pentru cele doua de la Farnell (mai sunt), alimentarea e generoasa, deci un filtraj bun, cu sig. 0,5A si dioda transil 56-68V sau varistor, certifica fiabilitatea in orice conditii de alimentare cu orice supratensiuni. N-ar strica o filtrare buna si la iesire pentru suprimarea riplului.Nu stiu daca doar autoinductiile sunt vinovate, ramane problema cu masa comuna, ar trebui sa vad tot, ca sa-mi dau cu parerea. Convertoarele separate galvanic rezolva problema asta foarte usor.De autoinductii, cu filtre bune si varistoare (transil). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum