Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bobinare transformator ridicator de tensiune


flow_dumi

Postări Recomandate

Salutare! Vreau sa construiesc un convertor DC-DC de la +12V la +/- 35V, si mi-am propus sa folosesc un SG3525 pentru asta. Ca mosfeti folosesc IRFZ44N comandati direct din integrat (fara cuplurile BD139-BD140). Ca transformator, folosesc un transformator cu ferita cu sectiunea miezului de ~4cm^2. Am incercat sa construiesc schema atasata, dar pe ramura negativa obtin voltaj mai mic decat pe cea pozitiva...De exemplu dupa ce ajustez sa am +35V pe pozitiv, am -27V pe negativ...Daca am -35V pe negativ pe pozitiv am +43V...Nu cred ca e din cauza la mosfeti sau la diode...Am impresia ca modul in care am bobinat transformatorul nu e corect.Si acum vine intrebarea...Cum bobinez corect transformatorul? Ca in fig. 1 sau 2?Daca nu se intelege prea bine ce reprezinta fiecare figura:fig.1: Primarul are 4 ture pana la jumatatea lungimii miezului, infasurate in sens antiorar, priza mediana si inca 4 ture pana in celalalt capat al miezului, infasurate in sens antiorar. secundarul are 13 ture pana la jumatatea miezului infasurate in sens orar, priza mediana si inca 13 ture pana la celalalt capat, infasurate in sens orar.fig. 2: Primarul are 4 ture pe intreaga lungime a miezului, infasurate in sens antiorar, priza mediana si inca 4 ture pe intreaga lungime a miezului, infasurate in sens antiorar. Secundarul are 13 ture pe intreaga lungime a miezului, infasurate in sens orar, priza mediana si inca 13 ture pe inreaga lungime a miezului, infasurate in sens orar.Multumesc anticipat pentru ajuor si imi cer scuze daca problema a mai fost dezbatuta pe forum inainte :hdgfhgdf

post-64977-139829427414_thumb.gif

post-64977-139829427418_thumb.jpg

post-64977-139829427424_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • flow_dumi

    2

  • Dr.L

    1

  • AdR!@N

    1

  • Voltus

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator

Parerea mea este ca varinata nr.1 este buna,dar verifica si in partea de primar daca alimentarea de forta(plusul de forta si masa)sa nu aiba oraresce bucle.Mai exact masa(gnd) sa fie asezata simetric incat curentii de forta sa se inchida pe traseul scurt(tr., masa si mos-uri).

Link spre comentariu
Voltus":322dv9am">

Trebuia sa bobinezi bifilar ( cu doua sarme deodata ) urmand ca mai apoi sa fazezi corect infasurarile .

Valabil pentru secundar, chiar obligatoriu pentru tensiuni cat mai simetrice.

In primar este cam greu cu ambele faze in paralel in acelasi timp.

@ flow_dumi

Sper ca in primar folosesti macar 3-4 sarme pe care le bobinezi in paralel ca in figura 2, ambele parti ale primarului in acelasi sens (antiorar cum ai spus tu) un strat dupa celalalt, sfarsitul primei parti cu inceputul celeilalte. Folosind sarme in paralel si nu torsadate sau un singur conductor vei utiliza mai eficient lungimea miezului, sa nu mai amintesc de efectul pelicular la frecvente mari (kHz).

 

Secundarele in paralel bobinate in acelasi timp si fazate corespunzator, sfarsitul primei parti cu inceputul celei de-a doua. Partea cu sensul de bobinare opus primarului, nu stiu ce sa spun...eu nu am vazut diferenta, dar multi o recomanda.

 

Eventual am putea da mai multe informatii daca ne spui ce miez folosesti si cu ce sarme bobinezi. Nr de spire daca l-ai calculat sau l-ai luat dupa ochi?

 

Spor la treaba.

Link spre comentariu

In secundar pot exista mici diferente intre sarme,iar tensiunile in cc vor fi perfect egale. Pt ca se redreseaza cu o singura punte...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Dezleaga capatul potentiometrului dinspre "+" si lasa-l in aer ca sa vezi ce obtii. Pune sarcini de 1k/2W macar.Imi pare corect bobinat.

Link spre comentariu

Primarul e bobinat cu un manunchi de sarme paralele 6*0.5mm, secundarul e bobinat cu un manunchi de sarme paralele 2*0.5mm+6*0.3mm (pentru secundar nu am mai avut destula sarma si am mai compensat cu cateva mai subtiri)

 

Eu am bobinat transformatorul asta ca in fig.1, iar numarul de ture l-am calculat... Am inceput cu cate 4 ture pentru primare, si am inmultit cu raportul voltajelor (35/12), am obtinut 11.67 ture, si am ales sa bobinez cate 13 ture in secundare, ca sa acopar eventualele pierderi.

 

@AdR!@N sa inteleg ca ar fi bine sa bobinez ca in figura 2? Adica infasor 4 ture in primar, inca 4 ture peste acelea si leg sfarsitul primei infasurari cu inceputul celei de-a doua? (Si evident sa fac la fel pentru secundar)

post-64977-139829427655_thumb.jpg

post-64977-139829427676_thumb.jpg

Link spre comentariu

4 spire in primar nu-i totusi cam putin? personal asw fi mers pe 8 :nas: Bobineaza si primerele si secundarele in paralel, adica ambele infasurari de la fiecare deodata, stiu ca nu e usor dar asa obtii cea mai buna simetrie.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Aproape sigur tensiunile de comanda ale chopperului nu sunt simetrice (factorul de umplere diferit de 0,5). A se verifica cu un osciloscop sau cu un voltmetru analogic cu ac.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări