Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

termostat clocitoare cleo 2-pronleme temperatura

Vizitator spayder

Postări Recomandate

Vizitator spayder

am o clocitoare cu o placuta de [cleo 106/2 ] care nu ridica temp. decat pana la 36.2 gc. am incercat sa o reglez din potentiometru dar este la maxim . ce pot face , ce piese sa masor si ce as putea schimba , mersi anticipat ptr rasp.[ TR TIC 206M,,,SEMICONDUCTOR LM 393N]

post-32811-139829427349_thumb.jpg

post-32811-139829427354_thumb.jpg

post-32811-139829427359_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

4

• PINTI

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ar fi utila o schema.A functionat bine si s-a defectat la un moment dat?Rezistenta de incalzire functioneaza tot timpul cand temperatura este reglata la maxim?

Link spre comentariu

S-ar putea ca triacul sa se deschida numai pe o singura alternanta. Schimba-l si vezi ce se intampla.O alta probleme ar fi rezistenta inseriata cu potentiometrul (el este folosit ca rezistente variabila). Daca potentiometrul este la valoare maxima, mareste rezistenta inseriata.Daca potentiometrul este la valoare minima , micsoreaza acea rezistenta.Unele placute au venit echipate cu rezistenta serie de 1,5K in loc de 15K.Potentiometrul da valoarea prescrisa iar termistorul valoarea citita. Aceste doua valori intra intr-un comparator care livreaza mai departe o tensiune la cealalta jumatate a circuitului integrat, care la randul sau comanda triacul. Succes si da-ne si noua de stire ce ai rezolvat.

Link spre comentariu

Ar fi bine sa verifici daca nu a patruns apa la contactele termistorului (apa = rezistenta micsorata = informatie falsa de incalzire). Masurarea tensiunii alternative la bornele rezistentei de incalzire poate da informatii despre functionarea corecta a triacului.

Link spre comentariu
Vizitator spayder

am rezolvat, am adaugat o rez [4k7]la cele doua existente [12k] din imag nr1[cele ce erau deja pe placuta ] si am observat ca nu ridica temp . mai mult de 35 gr cu potentiometrul la max. am inteles ca trebuie sa reduc rez. ,am lasat una din cele doua din prima poza [cea mica cu 2 dungi rosi ~7k] in acest moment a ridicat temp. la 42 gr ....cu potent. la maxim ... in acel moment am adaugat o rez de ~2k si surpriza am reusit :aplauze :rade: :dans: ...multumesc tuturor icon_jook

post-32811-139829428244_thumb.jpg

post-32811-139829428249_thumb.jpg

Link spre comentariu

Totusi fii prudent, urmareste o vreme daca functionarea este stabila ca sa nu ai vreo paguba.Ma ingrijoreaza aceasta decalibrare fara vreun motiv evident (schimbarea termistorului, rezistentei de incalzire, modificarea tensiunii de alimentare joase, deteriorarea unui electrolitic etc.) si sper sa nu se repete intr-un sens sau altul.

Link spre comentariu
Vizitator spayder

ai dreptate ,,am observat ca dupa ce ridic capacul si temperatura scade in incinta can il plun la loc dureaza foarte mult sa revina la temperatura stabilita[37,5 gr c] , consider ca ar fi normal ca in 5minn, maxim 10 sa urce la valoarea stabilita dar la mine dureaza si 30 min..care ar pute fii cauza..si ce ar trebui sa verific .multumesc anticipat

Link spre comentariu
Vizitator spayder

si inca ceva de fiecare data dupa ce ridic capacul si il pun la laoc nu mai vine la temp. setata 37,5 gr c, .. de fiecare data oscileaza 37,5,,,,37,8,,,,38,0...., mentionez ca nu umblu la potentiometru ,doar ridic capacul un timp sa scada puntin temp{ ca atunci cand as intoarce ouale}.......ce poate avea..care ar putea fi cauza?

Link spre comentariu

Orice termostat cu comanda "tot sau nimic" provoaca niste variatii de temperatura in incinta de tip "dinti de ferastrau": rezistenta este alimentata, temperatura creste lent pana la un prag superior, apoi rezistenta nu mai este alimentata si temperatura scade lent pana la un prag inferior. Daca se deseneaza un grafic temperatura in functie de timp, acesta arata ca niste dinti regulati de ferastrau, cu conditia ca sa nu se modifice conditiile de racire (temperatura ambianta, deschiderea incintei).Diferenta intre praguri poate fi micsorata daca (1) montajul traductorului are histerezis mic si (2) daca rezistenta de incalzire nu este mult mai mare decat cea strict necesara pentru atingerea temperaturii prescrise.A doua conditie pare ca este indeplinita, fiindca revenirea la temperatura normala este lenta.Prima conditie (histerezis mic) nu stiu cat de bine este indeplinita; ar putea fi masurata prin variatia rezistentei termistorului si urmarirea valorilor la care se produce conectarea/deconectarea rezistentei.Din pacate nu stim performantele initiale declarate de fabricant, ca sa verificam daca functionarea este corecta sau nu (de exemplu: asigura 37 grade plus/minus 0,4 grade).

Link spre comentariu

Si closca se mai da jos de pe oua, mai mananca, mai bea apa,mai etc. Temperatura scade si acolo si totusi nu este nici o problema. Revenind la montajul nostru : nu poti optine o temperatura constanta cu precizia de ordinul a trei zerouri dupa virgula, cu un singur integrat compus din doua comparatoare. Daca se stabilizeaza in timpul functionarii este foarte bine In reteaua de service am reparat sute de asemenea clocitori si am constatat ca temperatura ideala de colcire pentru ouale de gaina este de 37.2C.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator gaby M

sal tuturor as avea si eu o intrebare sunt mai nou in astea dar as vrea sa va cer un sfat .As putea sa sa pun de pe o clocitoare(cleo fara termometru electric)intrun frigider deja preparat pt clocitoare cu geam pe usa sertare cu intoarce semi automata marea problema as vedeao daca as avea si jos ca si sus aceas temperatura sau unde ar fi bine sa montez rezistenta si ventilatoru jos sau sus?vas multumi enorm daca mati ajuta pl.pl :jytuiyu

Link spre comentariu

In primul rand: precizeaza, te rog, ce inseamna:<>.Nu vrei sa folosesti nici un regulator de temperatura pentru acea incinta?

In al doi-lea rand: spune ce volum are figiderul tau (mc sau Lxlxh) pentru a putea sa te sfatuim ce rezistenta de incalzire si ce ventilator sa folosesti.

In al trei-lea rand: foloseste limba romana corect si fara prescurtari. Nu suntem pe MESS sau SMS.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări