Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare cutie de plastic

onep

Postări Recomandate

Păi, nu am cum să nu mă gândesc și la bani. La noi piesele se vând la prețuri de zeci de ori sau chiar SUTE sau MII de ori mai mari decât prețul real.

Merg pe Maica Domnului să iau 3-4 rezistențe și 3-4 tranzistori să fac un licurici pentru copil, gata: 5 lei tranzistorul, 4 lei rezistența, face 60 lei. Doriți și pcb? Încă 30 lei, punem și cutie? - mergeți la casă: 120lei? Păi cum dracu să dau 120 lei pentru 3 piese de un licurici? La banii ăștia cumpăr un monitor înteg care are mii de tranzistoare, mii de rezistențe, integrate câte vrei, ecran, cutie, cablu, ștecher, tot ce vrei.

Trebuie să ne gândim și așa. Nu se poate să fim pur și simplu jupuiți, excrocați.

Ție ți-ar conveni să dai pe o spiță de bicicletă mai mult decât pe bicicleta nouă? Pînă la urmă, e o cutie goală, dă-o dracu, nu e aparatul în sine, nu trebuie să dau banii de o jumătate de zi de muncă pe un rahat de cutie goală de dimensiunea unui pachet de țigări.

În altă ordine de idei, printarea 3d iese din discuție. La imprimantă hai să zicem, cel mult mai faci o ramă lcd sau mici repere.

Cutiile printate la imprimantă nu au nici pe departe calitatea cutiei făcută la injecție. Pur și simplu NU se compară, cutiile printate nici n-are rost să le băgăm în discuție.

Editat de Vasile5
Link spre comentariu
Acum 16 minute, Vasile5 a spus:

5 lei tranzistorul, 4 lei rezistența

La ce magazin de pe Maica Domnului au asemenea preturi la componentele cu care sa construiesti un licurici? Mi se par exagerate preturile astea.

Link spre comentariu

Probabil la Dubai Electronic. La Conex un rezistor de carbon 0,25W este 25 de bani și unul cu peliculă metalică 50 de bani, deci o carcasă la 30 lei chiar nu-i mult dacă chiar ai dat 4 lei pe un rezistor banal. Într-adevăr există și rezistooare mult mai scumpe dar nu ai de ce sa cumperi așa ceva pentru un licurici.

Link spre comentariu

Păi, în condițiile în care pe  tme.eu un rezistor costă 3 bani, cam care crezi că e adaosul comercial în cazul ăsta? Îți spun eu, peste 700%. Ți se pare normal?

Eu vorbesc de un rezistor, dar gândește-te că ei cumpără la kg, nu la bucată? De exemplu, pe aliexpress un rezistor este în jur de un ban, la prima căutare găsesc lot de 2600 rezistori cu 40 lei. Fă o socoteală, cam cît la sută e profitul la un singur rezistor dacă îl cumperi cu jumătate de ban și îl dai de 25 ori mai scump. Ți se pare normal adaosul ăsta?

Intră prin magazine pe acolo și vezi afișul care e obligatoriu: "Practicăm adaos între 0% și 1000%". Nu mă refer la conex, ci la magazinele de acolo în general. Ți se pare normal?

Editat de Vasile5
Link spre comentariu

Și, nu te gândi doar la rezistori de carbon, pentru că atunci când mergi în magazin mereu se nimerește să nu aibă valoarea dorită de tine, ori la cutare piesă, ori la alta. Și, atunci ce faci? "N-aveți rezistență cu film de carbon de 150ohmi? Păi, atunci dați-mi de metal-oxid dacă de carbon nu e", și gata ți-a încasat 1,20lei/bucată (atâta este unul cu metal oxid, nu 50 bani) pentru o simplă rezistență pe care acasă o vedeai 25 bani.

Și, ce, poți să iei doar o bucată? Nu, că poate se arde, poate nu mege, poate se uită d-na urât la tine. Ceri măcar 3 rezistențe, nu? Și, gata ai dat 3-4 lei când acasă făcusei socoteala de 25 bani, iar în realitate piesele alea valorează 10 bani.

Editat de Vasile5
Link spre comentariu
Acum 23 minute, Vasile5 a spus:

Păi, în condițiile în care pe  tme.eu un rezistor costă 3 bani, cam care crezi că e adaosul comercial în cazul ăsta? Îți spun eu, peste 700%. Ți se pare normal?

Nu si DA in acelasi timp. 

Componentele pasive nu se cumpara la bucata, pretul bun incepe de la peste 100 buc. Pana si la distribuitorii mari o singura rezistenta este foarte scumpa. Este vorba de manopera si de timpul pierdut cu ambalarea unei singure bucati. Gandeste-te, cum ar fi sa vina unu si sa comande cate o bucata din fiecare valoare ? 

Daca vrei sa faci hobby trebuie sa ai un minim de componente pe stoc. Sunt set-uri de pasive, diode, semireglabili, etc la pret de 20-30 cutia. La fel si un lot de 100 buc 2n5551 costa max 15 lei. Exista si posibilitatea recuperarii componentelor uzuale dar asta inseamna sa ai tot timpul o cutie cu placi in casa. La cate electronice se arunca sau se vand la pret de nimic iti faci stoc de tranzistori pentru toata viata.

PS. In afara de Conex NU ai ce cauta la nici un magazin din Maica Domnului decat in caz de maxima urgenta.

Editat de djvas
Link spre comentariu
Acum 31 minute, Vasile5 a spus:

Ți se pare normal?

Da, este perfect normal. Cui nu-i convine să nu cumpere,  nu-i bagă nimeni mâna în buzunar mai ales când există atâtea alternative.

Nu trebuie să-mi povestești cum stă treaba cu comerțul, am stat o perioadă de partea cealaltă a tejghelei și încă îi mai știu pe clienții care stau jumătate de oră pentru 3 fuzibile de 1 leu și zic că sunt scumpe, că deh nu au adaos de 10%. În jumătate aia de oră căt costă un angajat în România? Chiria? Utilitățile? Contabilul? Fomiștii de la mediu? s.a.m.d

Link spre comentariu
Acum 33 minute, Vasile5 a spus:

De exemplu, pe aliexpress un rezistor este în jur de un ban, la prima căutare găsesc lot de 2600 rezistori cu 40 lei. Fă o socoteală, cam cît la sută e profitul la un singur rezistor dacă îl cumperi cu jumătate de ban și îl dai de 25 ori mai scump. Ți se pare normal adaosul ăsta?

Intră prin magazine pe acolo și vezi afișul care e obligatoriu: "Practicăm adaos între 0% și 1000%". Nu mă refer la conex, ci la magazinele de acolo în general. Ți se pare normal?

Da, e normal. Cel ce vinde pe aliexpress are profit pt ca vinde multiplu de 2600. 

Cei de la Conex nu cred ca vand 2600 pe zi.

Link spre comentariu
Acum 25 minute, djvas a spus:

In afara de Conex NU ai ce cauta la nici un magazin din Maica Domnului decat in caz de maxima urgenta.

Și Electronic Light Tech pe Maica Domnului 35A au componente de calitate. În general comandă de la TME. Am fost de față când a venit GLS-ul (TME lucra cu GLS pe atunci) și a descărcat o juma' de mașină cu cutii cu eticheta TME. Am cumpărat de la ei componente de calitate, multe sunt mai ieftine decât la Conex care nu este un magazin ieftin.

Link spre comentariu

Nimeni nu cumpără acolo doar o bucată. Poate doar în cazuri extreme. Oricum, probabil nu ar avea să-ți dea restul la o bucată. Toată lumea cumpără minim 3-4 bucăți. Apoi, nimeni nu vine la magazin să ia doar 4 rezistențe, toți cumpără și un cablaj, ba o baterie, ba o mufă, ba mai știu eu ce și se strâng 50lei - 60lei minim pe client (50 lei din mărunțișuri din astea care fiecare în parte au adaos baban, adică 40lei adaosul vânzătorului și 10 lei piesele).

Ori povestea că n-ar fi profitabil dacă s-ar da mai ieftin nu se confirmă. Uită-te pe net la magazinele de acolo, datele sunt publice (mă refer la magazinele de acolo în general, nu la unul anume), vei vedea că raportează profit NET (subliniez profit NET, nu cifră de afaceri sau alte bazaconii) de multe zeci de mii de euro anual! Deci, nu mai crede că n-ar putea să dea mai ieftin că n-ar fi profitabil.

Realitatea este că nu mai au concurență (pentru că online să comanzi plătești transportul și omul nu-și permite, iar uneori nu  poate să aștepte ), ei speculează asta și au făcut un mic cartel acolo. Magazinele alea, din câte am văzut eu, sunt unite între ele ( nu toate, unele din ele), dau comanda la comun (adică se unesc 2-3 magazine și comandă la același furnizor piese la balot, nu la kg, apoi când vine marfa se împarte între ei) și apoi adaugă fiecare adaos cît poate, sută la sută, mie la sută, fiecare trage cât poate.

La piese mici gen o șaibă, un distanțier pentru radiator, e posibil să fie și cazuri de adaos mie la sută, s-o cumpere cu 1 leu/kg și s-o vândă la 1 leu bucata. Când ai nevoie de o șaibă și dai 1 leu nu bagi de seamă. Ce mai e un leu azi? Te bucuri că ai găsit și fugi repede acasă s-o probezi.

Ori, povestea cu "nu-ți convine, cumpără din altă parte" o știm cu toții, dar la momentul actual în București NU mai există magazin fizic în altă parte, de altfel nici în țară nu există, sunt cîteva magazine fizice în toată țara, le numeri pe degete. Poți doar să comanzi online dar te costă transportul și stai cu zilele. Ei au prins momentul și trag cât pot.

Cei care cumpără o fac în majoritate de nevoie, nu de plăcere.

Editat de Vasile5
Link spre comentariu

Eu vorbesc de magazine fizice, nu online.

Optimusdigital a avut magazin fizic dar l-a închis. Acum e doar un punct de ridicare sau ceva de gen.

Pe vremuri (în urmă cu cîțiva ani, nu acu' o sută de ani) erau multe magazine fizice, era pe Doamnei,  era pe Titulescu, era la Apaca pe Iuliu Maniu, erau și pe Lizeanu.

Editat de Vasile5
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări