Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa va faceti filtre pentru boxe (tutorial)

Vizitator Vasile

Postări Recomandate

Vizitator Vasile

Ai zis ca se pot folosi condensatorele electrolitice bipolare da nu cele polarizate... Pai nu sunt acelasi drac??

Nu sunt aceeasi drac pentru ca alea nepolarizate sunt nepolarizate :lol: Cu sarma de 1 poti sa mergi cam pana la 150-200W mai sus apar pierderi considerabile in bobine
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 84
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• andreime

5

• kinderu56

5

• Vale

3

• moro

3

Top autori în acest subiect

Vizitator Robin_SA

Scuze pentru faza cu condensatoarele. Era tarziu si eram obosit cand am pus mesajul.Se pare ca am mai facut o prostie. Mi-am calculat filtrele dar nu gasesc valorile respective la condensatoare. Bobine sunt deja facute. 20uF respectiv 27uF.Se pot face din bucati?Am gasit de 10uF si pe cel de 20 il fac usor.Mai greu e cu cel de 27. Astept sugestii.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator DJ_tymy

am bagat de seama ca la filtrele din incintele PA valoarea frecventei de taiere difera intre woofer si inalte sau mai ex val bobinei si a capacitorului de pe ramura wooferului sunt duble fata de cele de pe raura tweeterului , pe cand in programul pus de vasile aici sunt egale :roll: :roll:

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator DJ_tymy

merci pt pont dar am gasit intretimp, insa as avea si eu o intrebare si anume conteaza sensul de bobinare?? si centru este intrarea si capatul ieshirea din cate stiu eu

Link spre comentariu

baieti sa nu uitati un lucru daca vreti calitate folositi filtre pasive cel mult pana la 100w,pt.ca la puteri mai mari cresc foarte mult distorsiunile.Daca vreti calitate folositi crossover-re(filtru activ).

Link spre comentariu
Vizitator DJ_tymy

rizistenta bobinei se masoara cu ohm-metrul?? intreb asta deoarece din calcule rezulta o rezistenta de 0.55 ohm iar cand am masurat bobina ohm-metrul imi indica 1.1ohm

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

diferenta ar putea sa vina din firele ohm-metrului si/sau alte contacte(pune firele ohmetrului in scurt-circuit si vezi cat arata... daca iti arata ceva scazi din rezistenta masurata si iti da rezistenta reala sau aproximativ)Problema pe care as vrea eu sa o ridic e de fapt o constatare si o rugaminte catre Vasile:nu mai merge pagina cu programul de calculat filtre de la inceputul thread-ului... si ma cam obisnuisem cu ea... :roll: Merci anticipat!

Link spre comentariu

Vreau sa fac niste filtre pentru o incinta cu 3 cai(este prima incercare de pana acum) ,iar una dintre bobine (cea mai mare ca valoare) are 3.6 mh. Am incercat cateva variante de calculatoare pentru inductante de pe net si la fiecare imi dadea o lungime a sarmei folosite de aproximativ 45m. :shock: Mi se pare cam exagerat sa intre 45 m intr-o bobina inalta de 30mm si cu un diametru de 50 mm. Gresesc cu ceva?Filtrul ar fi pt o incinta pe 8 ohmi iar frecventele de separare ar fi 500 si 5000 hz

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

rizistenta bobinei se masoara cu ohm-metrul?? intreb asta deoarece din calcule rezulta o rezistenta de 0.55 ohm iar cand am masurat bobina ohm-metrul imi indica 1.1ohm

Nu ai gresit nimic . Probabil ai bagat mai multa sarma decat in calcule .In calcule , sarma este calculata pentru o bobina " ideala " , adica o bobina cu factor de calitate optim si infasurata perfect , spira langa spira .In realitate , bobinarea nu poate fi perfecta .
Link spre comentariu

Pt Dj_tymy: diferenta masurata de tine provine mai mult ca sigur de la rezistenta firelor de la aparatul de masura. Asa se intampla cand se masoara rezistente foarte mici (comparabile cu rez firelor). Nu-ti face probleme cu infasurarea bobinei (asta daca nu ai "incalecat" rau de tot firele atunci cand ai bobinat-o).Pentru exxu: fa si tu un calcul. Vezi care este circumferinta medie a bobinei, vezi cate spire ar incapea pe strat (stii inaltimea bobinei si diametrul sarmei de bobinat) si vezi cate straturi sunt. Apoi inmultesti toate cele trei cifre de mai sus si o sa-ti dea lungimea aproximativa a sarmei. Atentie! Pentru partea de joase mai mult ca sigur iti va trebui un circuit zobel plasat intre difuzor si filtru. Posibil sa-ti trebuiasca unul si pentru difuzorul de medii (mie mi-a trebuit si pentru medii). Vezi ca proiectarea unui filtru cu 3 cai nu e asa de simpla ca cea pentru un filtru cu 2 cai (desi nici pentru 2 cai nu e asa simpla) pentru ca daca ai pretentii de la viitoarea boxa trebuie ca semnalele emise de cele 3 difuzoare sa nu se suprapuna. Mie mi-a luat mult timp si bani sa fac un filtru "serios" pentru o boxa cu 3 cai. Si inca ceva...iti trebuie neaparat un osciloscop si un generator de semnal ca sa vezi ca ceea ce ai facut e ceea ce iti propusesei. Inca o data Atentie la condensatoarele folosite la zona de medii si inalte. Iti recomand condensatoare MKT cu toleranta 5%. Eu am folosit condensatoare bipolare speciale uscate (nu electrolitice) de la Visaton. Merita toti banii. Sunt mai ieftine decat MKT-utile, dar au toleranta 10% ceea ce duce la mutarea frecventei de taiere chiar si cu sute de Hertzi. Se poate compensa acest dezavantaj adaugand sau scotand spire de la bobine. Dar, repet, iti trebuie psciloscop si generator de semnal ca sa vezi ce a iesit.Scuze daca m-am lungit la vorba si m-am mai si repetat, dar sper ca s-a inteles ce am vrut sa zic si ca va este util ce am scris mai sus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări