Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa va faceti filtre pentru boxe (tutorial)

Vizitator Vasile

Postări Recomandate

Vizitator Vasile

Nu multi au incercat sa-si faca filtre si au fost dezamagiti de rezultate (si eu am fost de multe ori)

In link-ul astagasiti toate uneltele pentru calcularea atat a bobinelor cat si a filtrelor.

Bobinele

Sarma de pe bobine ar trebui sa o puneti destul de groasa pentru a nu avea pierderi mari in filtre (de obicei filtrele au o pierdere de putere de 10%)daca bobinele au o rezistenta ridicata. Rezistenta ridicata a bobinelor introduc si distorsiuni.

Rezistentele

Rezistentele e MUSAI sa fie cu Pelicula metalica si de putere suficient de mare (5-10W) pentru a nu se arde. Rezistentele bobinate introduc distorsiuni pentru ca au inpedanta proprie destul de mare.

Condensatoarele

Condensatoarele ar trebui sa fie MKT pentru aplicatii pretentioase, merg si condensatoarele electrolitice bipolare pentru cine nu dispune de fonduri necesare :). In nici un caz sa nu puneti condensatoare electrolitice polarizate. Tensiunea condensatoarelor trebuie aleasa in functie de puterea incintei, pentru puteri pama la 100W tensiunea de lucru al condensatoarelor ar trebui aleasa de cel putin 60V.

Va urma... :wink:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 84
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• andreime

5

• kinderu56

5

• Vale

3

• moro

3

Top autori în acest subiect

...un tip a facut o bobina pentru filtru de bass(de ordin I ) si a pus si material feros in ea pentru a-i creste inductanta...se poate...si daca nu e recomandat, de ce ? Ce tip de filtre recomandati (de ordinul I sau II)... pentru o boxa pe 3 cai ? Vic(just me)

Link spre comentariu
Vizitator Vasile

Mezul magnetic intra in saturatie si atunci distorsioneaza dar sunt ferite speciale care pot sa faca fata la asa ceva.Ordinul filtrelor este discutabil pentru ca se tine seama si de difuzoare (asa am auzit :P ) cand se proiecteaza o incinta.

Link spre comentariu

Interesant. Parca am vazut pagina de unde sint pozele astea. Cred ca tot un link din cele pe care le-ai pus tu p-akolo...Si totusi... cred ca daca o sa ma apuc sa fac asa ceva o sa fac teste cu osciloscopu' pe filtru si un final forjat bine ca sa vad nivelul la care ajung la saturatzie... Ma gindeam io ca trebuie sa nu fie tor sau cu intrefier prea apropiat. :roll:

Link spre comentariu
Vizitator silviusana

cu osiloscopul s epoate vedea frecventa de taiere? a filtruluisau ce mai pot folosi sa vizualizez ce am facut la un filtu am invetes ca vobuloscopul ii bun la asa ceva

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

boxe d-alea am si eu, si mi-am facut niste incinte mai bune(ma rog mie imi place mai mult cum se aud astea...si cam asta e parerea si a altor persoane care le-au auzit...) pe2 cai cu dif- uri selenium 8pw3 si st324 :d ...si a fost prima incinta a mea...

Link spre comentariu

NOROC!Poate cineva sa-mi spuna si mie pe unde gasesc cond nepolarizate de valori mai mari(peste 1micro si pana la 100micro) si cam ce preturi ar putea sa aiba? Cam aceeasi problema o am si cu sarma de bobinat: nu stiu unde sa gasesc in Bucuresti...Multam...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări