hpavictor Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Randamentul sursei este de 75-78% .Cumva este făcută cu relee vibratoare , ca sa fie cât mai de epoca ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Randamentul sursei este de 75-78% .Cumva este făcută cu relee vibratoare , ca sa fie cât mai de epoca ?In acest caz ar trebui sa se cheme eLvibrator........... Link spre comentariu
zbodeoc Postat Mai 12, 2012 Autor Partajează Postat Mai 12, 2012 Nu mai, nimic nu stiti; eLiberatorrr...☺☺☺... da' de curiozitate, Victor, cam ce randament mediu crezi ca au sursele ATX?! Crezi cumva ca-i in jurul a 92,5%?! ☺☺☺Am gasit un review al unei surse asemanatoare surselor pe care le am, de categorie maidanez si MOKKA, si acolo dadeau un randament maxim de 78% (acesta varia in functie de conditii, cum e normal dealtfel). Sigur c-as putea pune Enermax sau mai stiu eu ce sursa de firma dar acestea au dezavantajul ca nu le am deja, plus ca sint mari. Ce mi-a placut la sursele astea este PCB-ul de dimensiuni mai mici decit normal si faptul ca au doua filtre EMI in serie in "primar" si doar 2-3 componente strapate in "secundar", dintre care doar una, o bobina, am considerat ca trebuie adaugata. N-am schema din pacate, este cu un circuit mai putin folosit, WT7514L. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Mai 17, 2012 Autor Partajează Postat Mai 17, 2012 Ros de remuscari ca introduc atita "siliciu" in proiectul meu cu tuburi, implicit o gramada de motive ca ceva sa "tune", am revenit la ginduri mai clasice privind alimentarea filamentelor lampilor finale. Am testat sursele in comutatie, toata partea de "secundar" nu s-a incalzit excesiv dupa o jumatate de ora, insa transformatorul de ferita a ajuns pe la 45-50 grade, de fapt nu ferita in sine cit spirele de cupru... si nu am loc sa-l rebobinez cu sirma mai groasa. Am considerat ca daca asta se petrece in spatiu deschis atunci intr-o cutie, oricit de bine aerisita natural, temperatura va sari prea sus... in continuare nu vreau sa folosesc ventilatoare decit daca chiar nu se poate altfel, pentru cutia existenta zic.Partea buna este ca m-am ales cu doua surse destul de bune cu diverse tensiuni variabile in domenii rezonabile. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 Intreb si eu:un toroidal bine gindit si executat practic ar putea fi cea mai realista solutie!?(asta daca ar fi sa facem abstracie de greutate si cost)se pot folosi modele ultra flat care ar contura practic fundul cutiei,zic si eu ....de sunt la pauza de prinz icon_jook si nu ca sparg seminte Link spre comentariu
zbodeoc Postat Mai 17, 2012 Autor Partajează Postat Mai 17, 2012 Ba da, ar fi o solutie fezabila cu doua observatii;a) Vor trebui pozitionate chiar pe fundul cutiei pentru ca pe directia perpendiculara gaurii radiaza magnetic puternic. b) Consumul fiind (constant) mare vor trebui sa fie supradimensionate pentru ca toroidalele stau prost (nativ) cu racirea fierului. Mai mult, la cele indigene am remarcat pierderi importante in fier.Ma atrag niste dublu C-core scoase din niste imprimante romano-americane (RomControl Data) de acum 30 de ani, rebobinat secundarul evident... Link spre comentariu
adigh Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 Consumul de putere al miezului e constant indiferent ca transformatorul e in gol sau in sarcina. Puterea consumata de miez e tensiunea primarului*curentul de mers in gol. In sarcina peste curentul de mers in gol se adauga curentul de sarcina. La toroidale chiar daca miezul e un pic mai izolat termic macar nu consuma multa putere. Gabriele se referea la "un toroidal bine gindit si executat practic". Proiectantii unui asemenea transformator cu siguranta au luat in calcul racirea miezului. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Mai 17, 2012 Autor Partajează Postat Mai 17, 2012 Bine, atunci da-mi voie sa constat ca pentru aceasta aplicatie nu stiu de unde sa fac rost de un transformator toroidal "bine gindit si bine executat practic". Link spre comentariu
adigh Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 Pune datele transformatorului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 Hai sa vin cu un ex:eu nu incarc mai mult de 1,9A/pe 1 mm diametru......asfel un traf E+I de 40x80 adica net 30,4cm2 sectiune miez......poate debita non stop 600w !(primarul bobinat cu fir de 1,2mm diametre si 310spire pt 230v)Si -l garantez ca nu depaseste 50grade dupa stabilizarea termica.........deasemeni zgomot insesizabil (poate doar cu urechea pe dinsul) Link spre comentariu
zbodeoc Postat Mai 17, 2012 Autor Partajează Postat Mai 17, 2012 @gabriele: Eu in "audio" sint pe la 2-2,5A/mm patrat, mai mult spre limita de jos, adica aproape de ce spui tu...@adigh: Vrei sa-mi arati ce inseamna un traf "bine gindit"? Ca partea cu "bine executat" nu-mi dau seama..., in fine, 6,3V/28A pe canal, poftim! ☺ Link spre comentariu
300B SE Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 Eu la toroidale merg pe urmatorul rationament:am nevoie de tensiunea xV in secundar la curentul yA. Cer producatorului ( in acest caz Petra) sa construiasca trafo la xV si 2yA Link spre comentariu
adigh Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 @zbodeoc, Nu era vreo critica a vreunui traf, doar ca te plingeai de miezurile de toroidale ce se pot incalzi si mai spuneai ceva de calitatea toroidalelor autohtone. Miezul unui toroidal facut pentru audio nu are voie sa se incalzeasca.Daca vrei sa cumperi traful spune ce tensiuni si curenti ai nevoie si sa vedem unde poti gasi asa ceva (neautohton daca nu vrei). Chiar daca spui ca-ti place sa te complici totusi sa bobinezi manual un toroidal e ceva munca.De ce nu incerci la Petra, daca o sa ceri o spradimensionare o sa ti-o faca. E mare lucru sa poti face la comanda un transformator si sa ti-l faca exact asa cum vrei. Trebuie doar sa explici clar ceea ce vrei. Chiar daca esti suparat pe ei pentru ca nu-ti recunosc contributia de care vorbeai. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Mai 17, 2012 Autor Partajează Postat Mai 17, 2012 Nu sint suparat, ca daca as fi m-as adresa in alta parte. Eu am supradimensionat curentul toroidalelor comandate de-a lungul timpului cu 1,3-1,5 si tot se incalzeau si biziiau, ti se pare normal? N-am ce sa mi se recunoasca in afara calitatii de fost cotizant. M-as bucura sa aflu ca intr-un final au ridicat standardele si ca macar au scapat de biziit in sarcina. Da, e mare lucru sa ai cu cine vorbi, e si mai mare lucru sa-ti iasa exact ce-ai vrut, in limitele declarate posibile de altfel...Vezi, poate-ti coafezi si tu afirmatia de mai sus ca ar putea parea contradictorie: "Consumul de putere al miezului e constant indiferent ca transformatorul e in gol sau in sarcina. Puterea consumata de miez e tensiunea primarului*curentul de mers in gol. In sarcina peste curentul de mers in gol se adauga curentul de sarcina." Fa asta fara suparari si fara analize psihanalitice, ca n-am nimic cu tine. Link spre comentariu
adigh Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 Nu ma supar pe nimani care nu e de acord cu mine dar nu e de acord intr-un mod civilizat. Totusi de coafat nu o sa coafez ceea ce am spus fiindca e adevarat numai ca nu am cum sa-ti explic daca nu vrei "analize psihanalitice".Si nici nu am cum sa te ajut si sa-ti explic ce anume sa ceri daca vrei sa obtii ceea ce vrei din moment ce explicatiile mele sunt "psihanalitice". Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum