Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificatorul eLiberator

zbodeoc

Postări Recomandate

• Răspunsuri 165
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

66

• adigh

22

• hpavictor

7

• ggg

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Errata: Masuratorile de capacitati si inductante trecute in tabelul Excel au fost facute fara curent continuu. Oscilogramele cu raspunsul in frecventa au fost rificate din montajul atasat mai devreme, in care prin fiecare transformator treceau 22 mA CC. Inaintea ambelor tipuri de masuratori transformatoarele au fost dimensionate cu un intrefier de 25mA.

Ieri a fost o zi mai incarcata la mine plus c-am mai avut si discutii aprinse pe aici, altfel nu-mi explic cum de-am omis detaliul asta ieri. Sper ca n-am provocat nimanui insomnii... ☺

Link spre comentariu

Stii ce reprezinta diagrama asta ?

Diagrama reprezinta cadranul I al curbei de histerezis a doua miezuri: 30ZH105 si M5 0,3mm. Dar nu tot cadranul I fiindca dupa cum se vede B e reprezentat incepind de la 0,3T. Si nici amindoua "s"-urile unei curbe de histerezis. Pe diagrama s-a dorit sa se arate mai mult zona unde se intra in saturatie. Avem doua perechi de curbe ale celor doua miezuri. Sunt reprezentate B=f(H), pe latura din stinga si μ=f(B), latura din dreapta. Pare ca e μ=f(H) dar e in realitate μ=f(B) pentru ca cu alt miez la aceeasi valoare a lui H vom avea alt punct de saturatie. μ depinde de B nu de H, depinde de miez. De H depinde indirect prin intermediul lui B. Se vede din grafic cum la o anumita valoare a lui B incepe miezul sa se satureze iar din acel moment μ incepe sa scada. Scazind μ va incepe sa scada si L(inductanta) bobinei de soc(drosel). Un drosel ce functioneaza la alta valoare a curentului continuu poate avea alta valoare a inductantei. Daca pe un aparat de masura ce lucreaza in ca de mica amplitudine vom citi, de exemplu, 300H atunci cu o componenta de cc vom putea sa avem foarte bine 100H, 37H, 11,4H sau orice alta valoare, depinde de acel curent continuu, depinde de cit de mult curentul continuu aduce bobina la saturatie, depinde de punctul de saturatie. Punctul de saturatie e atins in zona unde apar acele cocoase.De asta spuneam ca e usor sa faci un drosel mare punind multe spire dar acel drosel ar trebui sa aibe o sectiune foarte mare ca sa nu se satureze in cc, mai ales ca avem multe spire. E foarte important ca droselul sa nu intre in saturatie pentru ca daca se intimpla asta atunci in montaj nu va avea inductanta care se crede luindu-ne dupa aparatul de masura.
Link spre comentariu

Dupa cum am precizat anterior, exista cel putin doua variante de schema pentru proiectul asta, cu driver pe interstage sau drosel. Am de gind sa le incerc pe amindoua, modificarile de la o varianta la alta nu sint majore. Va fi un bun prilej sa compar distorsiunile in ambele cazuri. In varianta cu drosel exista acel risc al defectarii sau absentei lampii driver dar in acel caz o siguranta bine dimensionata m-ar scuti de dezastru (lampi finale in conductie maxima). Ma bazez pe faptul ca lampile nu "se duc" instantaneu ca tranzistoarele, care sint niste protectii foarte eficiente pentru sigurante. Ma mai gindesc, acuma c-am scapat de termene.Droselul de 500H (obtinut prin inserierea unui interstge 1+1:1+1) va avea inductanta la 25mA redusa cu mult. Cu cit, nu stiu, m-as bucura sa se apropie de cei 180H de care am nevoie.

Link spre comentariu

Diagrama reprezinta cadranul I al curbei de histerezis a doua miezuri: 30ZH105 si M5 0,3mm..

Se poate intelege foarte bine si histereza . Dar in primul rand aceasta diagrama reprezinta testul Epstein (http://en.wikipedia.org/wiki/Epstein_frame) care ne arata proprietatile magnetice ale unui material (comportamentul lor este altceva dar este dependent de proprietati, evident) . Aici avem doua materiale ,unul foarte bun, cu densitatea fluxului de 95.000 linii si altul ceva mai slab de doar 60.000 .Ce este de observat ca materialul cu permeabilitatea magnetica mai buna se si satureaza mult mai repede decat celalalt.Iar discutia despre cum se comporta in cc , parerea mea este ca face subiectul unui alt topic .
Link spre comentariu

... in primul rand aceasta diagrama reprezinta testul Epstein (http://en.wikipedia.org/wiki/Epstein_frame) care ne arata proprietatile magnetice ale unui material (comportamentul lor este altceva dar este dependent de proprietati, evident) ......................Iar discutia despre cum se comporta in cc , parerea mea este ca face subiectul unui alt topic .

M-am referit la ce se intelege din diagrama. Parca ai vrea sa vezi doar jumatatea goala a paharului.Ai un fix cu offtopicul (nu numai tu).Sunt cit se poate de ontopic. Am explicat despre ce se intimpla cu o bobina adusa la saturatie in cc. Se vorbea despre droselul din schema lui zbodeoc.
Link spre comentariu

M-am referit la ce se intelege din diagrama. Parca ai vrea sa vezi doar jumatatea goala a paharului.Ai un fix cu offtopicul (nu numai tu).

Am inceput sa am momente cand inteleg atitudinea agresiva , cateodata, a lui Domn'Vali .Diagrama iti da niste valori despre materialele testate . Testul Epstein se face in curent alternativ . Ce bobina vezi tu in diagrama aia ???? Cand in bobina este in cc materialul numai conteaza.
Link spre comentariu

Am inceput sa am momente cand inteleg atitudinea agresiva , cateodata, a lui Domn'Vali .Diagrama iti da niste valori despre materialele testate . Testul Epstein se face in curent alternativ . Ce bobina vezi tu in diagrama aia ???? Cand in bobina este in cc materialul numai conteaza.

Despre care atitudine agresiva vorbesti ?Ar fi bine daca ai intelege cite ceva din ceea ce am spus. E ca si cind te-ai uita pe diagramele unui tub si, dupa logica ta, ai spune ca acele diagrame nu se pot lua in considerare atunci cind tubul e folosit la generarea de curent alternativ, pentru ca acele caracteristici sunt trasate in curent continuu. In plus mai uitate pe grafic, scrie mare "DC magnetization & DC permeability"
Link spre comentariu

Si uite asa le facem varza Ce vrei sa inteleg? Inteleg ce scrii si ce grafice pui aici. Testul Epstein se face in curent alternativ la frecvente intre 25 Hz si 400 Hz . Diagrama pusa de tine este rezultatul acestui test si avem niste crifre care ne indica performantele materialelor/limite. Unde este bobina in cc ????? Cum demonstram saturarea miezului in cc cu diagrama pusa de tine ?? P.S. Lasa-ma pe mine si nu-ti mai fa griji . Ai grija de tine ce intelegi din ce citesti prin wikipedia aia .

Link spre comentariu

Aici avem doua materiale ,unul foarte bun, cu densitatea fluxului de 95.000 linii si altul ceva mai slab de doar 60.000 .Ce este de observat ca materialul cu permeabilitatea magnetica mai buna se si satureaza mult mai repede decat celalalt.

Ai inteles exact invers decit pe grafic.

Cand in bobina este in cc materialul numai conteaza.

Ai face un pas inainte spre intelegere daca macar ai intelege ce prostii spui.
Link spre comentariu

Eu simt ca se infiripa o mare prietenie aici (daca nu as fi dezamagit, n-ar fi prima data) si ca ar fi cazul sa faceti legatura intre testele Epstein (AC) si comportamentul in CC (iarasi, daca se poate)

Link spre comentariu
Ai inteles exact invers decit pe grafic.

De ce crezi ca pe un miez bun trebuiesc infasurate mai putine spire decat pe un miez prost pt a obtine o inductanta echivalenta ????

Te-ai grabit ca fata la maritat . Ai vazut diagrama asta si ai inceput sa o comentezi fara sa stii exact ce reprezinta.

Cand in bobina este in cc materialul numai conteaza.

Ai face un pas inainte spre intelegere daca macar ai intelege ce prostii spui.

Deja acum raspunzi numai ca sa te afli in treaba.

Inainte sa faci astfel de evaluari ar trebui sa intelegi in ce conditii, se satureaza un miez pt ca este clar ca habar nu ai ce influenta are curentul din bobina/inductor asupra liniilor de flux . Ce contributie are coercitivul H in saturarea miezului ? Cand te-am intrebat daca stii ce inseamna acea diagrama , din acest motiv te-am intrebat .

Ar trebui sa-ti raspund cu aceeasi generozitate si sa-ti spun doar "Du-te si ascunde-te!!!" ca sa numai scoti vreo formula geniala ca aceea pt calcularea spirelor/v . Dar eu sunt baiat cuminte si iti dau doar un sfat , nu incerca sa reinventezi Legea lui Ampere si nici pe cea a lui Lentz .

Link spre comentariu

@ggg, Nu are rost sa mai discut cu tine de maniera asta absurda in care eu explic iar tu nu intelegi. Daca ai alte explicatii vino si prezinta-le. E usor sa tot dai cu piatra in explicatiile mele, de aici sau alt topic, fara ca tu sa vii cu altele mai bune de unde sa rezulte printre altele cit de gresit am explicat eu. Explica de exemplu cum se comporta un drosel la saturatie, cazul de fata, din schema lui zbodeoc. O sa fim astfel si ontopic. Daca nu o sa o faci atunci esti doar Gica Contra, esti impotriva din principiu. Astept explicatiile tale, presupun diferite sau chiar invers decit ale mele din moment ce spui ca eu am explicat gresit. Explicatii cit mai detaliate, sa se inteleaga.

Link spre comentariu

@ggg, Nu are rost sa mai discut cu tine de maniera asta absurda in care eu explic iar tu nu intelegi.

Nu are rost sa mai discuti cu mine ??? Ce sa discuti ??? Ca nu vrei sa recunosti ca dintr-o diagrama ai vrut sa scoti filozofii saturabile ? Cine te-a inventat mai frate ????
Link spre comentariu

Eu simt ca se infiripa o mare prietenie aici (daca nu as fi dezamagit, n-ar fi prima data) si ca ar fi cazul sa faceti legatura intre testele Epstein (AC) si comportamentul in CC (iarasi, daca se poate)

Zbodeoc ! Ai date de la miezul pe care vrei sa faci reactorul ala ? Poate ii facem o simulare :) Ce zici !
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări