mila Postat Aprilie 28, 2012 Partajează Postat Aprilie 28, 2012 Am pe masa un aparata de radio Sound Admiral. Singura referinta am gasit-o aici: http://www.radiomuseum.org/r/sound_admiral.html Aparatul functioneaza pe ambele game de unda...dar rau.Sensibilitatea pe UM e acceptabila, pe FM e slaba. Problema cea mai mare sunt distorsiunile audio, am testat difuzorul e OK, am testat tranzistoarele din final audio sunt intregi dar cu mare diferenta la beta (unul 120 si unul 180)se pare ca si altii nu imperecheau finalii Nu am schema si nici-un fel de date despre tranzistoare nu am gasit, finalii sunt ©cs8002B capsula plastic specifica productie japoneza(Sony?). Multumesc celor care ma pot ajuta cu date, schema si(sau)date despre tranzistoare. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 28, 2012 Partajează Postat Aprilie 28, 2012 Etajul final este cvasicomplementar sau cu transformatoare audio? Nu prea exista date referitoare la acele tranzistoare, tot ce am gasit asemanator ca notatie este "CS800" dar sunt tiristori. Poti incerca inlocuirea cu BD- uri imperecheate, trebuie sa functioneze, eventual mici corectii pe la polarizari. Inlocuieste si electroliticii, verifica tensiunea mediana (daca finalul este cvasicomplementar), curentul de mers in gol, ca la orice amplif AF.Daca tot persista distorsiunile, trebuie verificat discriminatorul MF si circuitul de detectie. Poate fi si de acolo. Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 28, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2012 Etajul final e clasic pe transformatoare.Tranzistoarele sunt PNP presupun siliciu?.Tensiunea de alimentare e 9V.Am incercat sa pun AC184 nu merge mult mai bine si se incalzesc puternic.Ma gandesc sa nu fie transformatoarele cu probleme.Electroliticii i-am schimbat ca erau terminati.Distorsiunile sunt si pe MA si pe MF deci presupun ca nu sunt din detectie. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 28, 2012 Partajează Postat Aprilie 28, 2012 Pai daca ai pus tranzistoare cu germaniu in locul celor cu siliciu fara a umbla la polarizari este logic sa se incalzeasca, tensiunea Ube la germaniu este in jur de 0.2V iar la siliciu 0.55 ... 0.65V, AC-urile tale sunt prea "deschise".Trebuie verificata simetria transformatoarelor, ar trebui alimentate cu o tensiune alternativa de 1 ... 2Vef si verificat daca tensiunea pe infasurarile cu priza este simetrica.O problema posibila ar putea fi si un scurt-circuit intre spirele primarului de la traful defazor care poate fi pusa in evidenta tot prin masuratori, sau printr-o lipsa vizibila a puterii de iesire alaturi de distorsiuni. Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 28, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2012 Clar finalii sunt pe siliciu tensiunea de polarizare baze e in jur de 0,6V, clar finalii sunt PNP mediana trafo iesire e la polul negativ(multumesc @+_Florin_+ si @Kripton)Trafo iesire nu pare original desi am aspectat cu lupa lipiturile si nu par "lucrate"( ori sunt foarte bine facute) Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 28, 2012 Partajează Postat Aprilie 28, 2012 Trafo iesire poate sa fie original, insa la aparatele de buzunar constructia acestor repere este destul de "simplista" si nepretentioasa, nu cred ca sunt perfect simetrice infasurarile primarului. La fel si defazorul. Daca se adauga si o situatie mai nefericita in ce priveste factorul de amplificare al finalilor, sunetul poate fi suparator. Nu statea nimeni sa imperecheze finalii cand se montau piesele pe placa, nici la "Electronica" nici la firmele imperialiste asa ca totul era la noroc, daca se nimereau apropiati ca si caracteristici suna mai bine, daca nu ... Parerea mea este sa imperechezi bine niste BC338, faptul ca sunt pnp sau npn nu conteaza in situatia data cu defazor si traf de iesire, daca sunt npn pui mediana trafului de iesire la plus si inversezi alimentarea circuitului de polarizare a trz finali.Sau AC124 (pnp) dar corectezi valorile in divizorul de polarizare.Distorsiunile se mai pot micsora printr-o reactie negativa globala aplicata din secundarul trafului out in emitorul tranzistorului driver de la defazor, daca accepti o oarecare reducere de putere.Eu am un "Iris" cu acelasi tip de amplificator audio, dar suna binisor, doar cand se descarca bateriile apar ceva distorsiuni. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum