Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Capacimetru 1uF-10000uF

Craciun

Postări Recomandate

Mai jos aveti 2 scheme care combinate formeaza un capacimetru cu afisare digitala. Are 5 game de masura: 0-1uF;1-10uF;10-100uF;100-1000uF si 1000-10000uF. afisarea se face cu 3 digiti.

Posted Image

Posted Image

Interconectarea se face direct pe iesirea celui de al doilea AO renuntandu-se la rezistenta de 2k si indicatorul analogic .

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

3

• Craciun

1

• moro

1

• fenobarbital

1

Top autori în acest subiect

• 3 luni mai târziu...

da unde mama saraciei se mai gaseste C520? cred ca glumesti... cred ca circuitul ala nu se mai fabrica de ani de zile.. s-o mai fi gasind poate in "utilaje" dezmembrate sau poate in RDG..

Link spre comentariu

si ca sa fiu mai precis.. C520 nu se mai fabrica, dupa cate am aflat si eu, dar... exista CA3162 fabricat de Intersil-Harris care e compatibil pin la pin cu el :wink:

la http://users.otenet.gr/~athsam/digital_ ... er_eng.htm sunt 2 scheme cu el, cea de voltmetru este:

Posted Image

iar datasheet-ul lui CA3162 il gasila la http://www.intersil.com/data/FN/FN1/FN1080/FN1080.pdf

un voltmetru se mai poate construi si cu 7107 :wink:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 3 ani mai târziu...

Am facut si eu capacimetrul asta (dupa schema lui niq_ro, la fel si cablajul; e mai problematic cu valorile componentelor pt ca poza initiala - http://www.niqro.lx.ro/capacimetru.jpg, nu e 100% lizibila iar pe schema redesenata nu sunt marcate valorile tuturor componentelor), dar imi indica putin aiurea: la prima masuratoare pare ok si indica aparent corect, daca pun alt condensator, scade in continuu valoarea a ceea ce-mi indica voltmetrul, fara sa se opreasca la un moment-dat, sau imi ramane indicata aceeasi valoare pe voltmetru chiar si dupa ce deconectez condensatorul de masurat. Are vreun buton de reset pe undeva? :)

Imi explica si mie cineva ce fac comutatoarele acelea (k20, k22), cu exceptia celui care selecteaza rezistenta pt gama de masura? La fel, rezistenta din baza lui T1, in schema postata aici pe forum in primul post, pare a fi de 22 sau 27k, in schema lui niq_ro am gasit-o la 270k (asa am si pus-o in capacimetrul meu). Ca diode am pus peste tot 1n4148, tensiunea de alimentare nu e f simetrica, nefiltrata, e o diferenta de aproape 1V intre + si -.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări