Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Machetă iluminată cu LED-uri de la brichete

Vizitator mosul11

Postări Recomandate

Vizitator mosul11

Bună ziua şi bine v-am găsit.Mai întâi vreau să spun că nu cunosc aproape deloc electronica, spre ruşinea mea. :jytuiyu Vreau să construiesc o machetă a unui tramvai care a circulat în Iaşi în perioada interbelică şi o perioadă după, de tip AEG (defapt am construit-o parţial, doar că vreau să o şi iluminez cu 5 LED-uri de la brichete şi anume : 2 faţă-spate far jos, 2 faţă-spate număr sus şi unul pentru iluminat interior). Aceste LED-uri aş vrea să le leg în serie deoarece îmi luminează cam tare şi eu aş avea nevoie de lumină mai difuză. Întrebările le adresez aşa : 1) la ce sursă de tensiune le alimentez? 1,5V; 3V; sau 12V cc;2) ce rezistenţă ar trebui să leg la ele pentru a avea, să zicem, o durată de viaţă mai lungă a LED-urilor? (din ce am mai citit pe ici, pe colo, mă gândeam să folosesc undeva între 250-300 Ohmi).Mai adaug faptul că macheta va fi una statică (din motive financiare nu-mi permit încă achiziţionarea de boghiuri, iar fabricarea lor mi-ar lua mai mult timp decât mi-aş putea permite ca tânăr modelist) şi că voi folosi un întrerupător pentru a aprinde şi a stinge LED-urile.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Spitfire

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator mosul11

Am găsit singur şi sper să fie bine. Conform http://led.linear1.org/led.wiz legând în serie 5 LED-uri de 1,5 V la o tensiune de 12 V voi avea nevoie de o rezistenţă de 270 Ohmi. Partea aceasta este rezolvată; partea cu găsitul unei rezistenţe e în lucru. Când termin lucrarea voi ataşa fotografii cu realizarea mea.

Link spre comentariu

LED-urile albe de brichete sunt foarte slabe calitativ, nu recomand. LED-urile albe/albastre se deschid la minim 3,2V, pt. alimentare cu 12V, 4 LED-uri albe inseriate (cu respectarea polaritatii)+1 rezistor de 1 ohm/0,25W. Pt. 3 LED-uri inseriate, trebuie rezistor de 220 ohmi.

Link spre comentariu
Vizitator mosul11

După cum am menţionat, vor fi folosite pe o machetă statică, pentru timpi foarte puţini (doar pentru poze şi mici prezentări). Am rezolvat problema, respectând polaritatea. Funcţionează LED-urile dar încă nu am rezistenţa; până la achiziţia uneia nu voi folosi luminile. Oricum mulţumesc pentru ajutorul acordat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări