Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare incarcator in invertor sudura.

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

asa arata in grila mos-ului de jos la invertorul masurat de mine

baza de timp este pe 2microsec.div

are cate 4 mos-uri in paralel,fiecare cu 4,7ohm in grile--IRFP460

traful driver este la prima vedere pe EE30

Posted Image

acel invertor este produs de EP-SYSTEMS,si poate scoate pana la 180 amperi pe iesire.toti cei 8 mos-feti sunt pe acelasi radiator?iar 4 dintre ei sunt izolati fata de radiator?
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 252
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

25

• joe

6

• Dr.L

5

• gauss

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

...@em2006:oscilogramele sant direct in portile mos-urilor? in gol sau in sarcina?chiar sa nu fie nicio urma de palier la deschiderea mos-urilor?

Pozele sunt din 2005, n-am gasit notatii ref la conditiile de test.Retin insa ca pe durata reparatiei placa de putere era scoasa din aparat, am alimentat-o separat prin traful de separare.Cum la acest invertor traful de iesire nu e pe placa de putere, inseamna ca circ de drena era intrerupt (el s-ar inchide normal prin primarul trafului de iesire), deci cel mai probabil in circuit erau numai G-S tranzistoare.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am reusit sa aflu si caracteristica curent/tensiune,cu potentiometru reglaj curent,aproape la maxim.Si o poza cu rezistenta ce mi-a permis sa obtin curentii de pana la 160A.300A,am obtinut cu cablurile de sudura in scurt.Daca tot folosesc patru mosfeturi si doua trafuri identice,oare nu le-as putea folosi mai eficient?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nici sa nu te gandesti la schema. Pune daca vrei secundarele in paralel (cu dublor pt. amorsare), dar nu acea solutie.Ce inductanta ai folosit, pe miez sau in aer? 8uH?Caracteristica e buna.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am folosit inductanta de 8micro,pe E55;o sa testez si varianta cu secundarele in paralel,sunt curios cum se va modifica caracteristica.N-am inteles de ce n-ar fi viabila varianta propusa.In linii mari,as modifica un forward,in full bridge.As putea folosi acelasi driver,cu patru secundare insa,pt comanda celor patru mosfeturi.Din schema simplificata,lipseste circuitul de incarcare-descarcare a capacitatii GS,din fiecare secundar al trafului driver. Sa inteleg ca inductanta trafurilor,nu e potrivita pt aceasta configuratie,sau care ar putea fi motivul?

Link spre comentariu

Pai in schema de mai sus,fiecare traf ar functiona pe o singura alternanta. Si ar trebui sa lucreze fiecare pe ambele alternante...zic eu

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Poti pune secundarele in paralel, dar raportul de transformare a cam mare, de 6. N-am idee cum se va comporta la sudura, chiar daca caracteristica e buna, dar ar merita incercat cu dublor. Problema se mentine si pt. configuratia punte desenata. Ceea ce nu tine este comanda. Iti trebuie impulsiri egale ca timp dar diferite ca polarizare, cu un oarece deadtime pentru relaxarea tranzistoarelor (regimul e dur). Asta nu se poate realiza cu UC384x. Te intorci la TL494 sau pentru o mai buna protectie, la un CI cu comanda in curent, cum ar fi UC3825. Incearca sa-ti explici cum deschizi tranzistoarele pe schema modificata si ai sa intelegi de ce nu e buna comanda.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am inteles unde greseam cu 3844,cu care speram ca pot comanda puntea.Chiar daca as avea doua secundare,defazate fata de celelalte doua comanda nu e in regula.Presupunand umplerea la iesirea 3844,de 40%,doua mosfeturi vor conduce 40%,dar dupa blocarea acestora, celelalte doua vor conduce 60%,ceea ce nu e normal.

Asadar obligatorie folosirea 3825,pe care nu-l am;am in schimb 2525,dar nu stiu daca il pot folosi;ramane sa mai studiez datasheeturile lor.

Referitor la punerea in paralel a secudarelor;voi avea o tensiune in gol de cca 30V,jumatate din ce am acum.Aici http://www.scribd.com/doc/68331458/invertor-de-sudura se spune insa,ca odata amorsat arcul,tensiunea trebuie pastrata constanta in gama 18-24V,indiferent de curentul prin arc.As zice ca m-as incadra in aceasta gama,dar trebuie testat.Tensiunea de amorsare o asigur cu cele doua secundare bobinate suplimentar,care inseriate vor asigura cca 60V;ramane iar de vazut ce curent minim ar trebui la aceasta tensiune.Din graficul trasat,unde la 20A,am 33V,as zice ca as putea limita curentul,cu o rezistenta,sub cca 10A.Iarasi ramane de testat...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Da, timpii pe diagonala trebuiesc absolut identici la punte.Dupa dublor, e mult mai bine o inductanta. Daca ai una de 10ohmi rezistenta, alimenteaz-o la 12Vcc si fa o comparatie cu un rezistor de 10ohmi la decuplarea contactului prin desfacerea firelor. Daca esti atent la arcul electric, vei vedea diferenta. Dar trebuie transil la tensiunea maxima a diodelor redresoare de putere, inductanta poate genera tensiuni mari.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Varianta cu secundarele in paralel,pica;am facut un nou set de masuratori,cu aceleasi rezistente de sarcina.Tensiunile obtinute,prea mici,sub cei minim 20V necesari.Pun alaturi ambele grafice,pentru comparatie..Am incercat sa sudez;dupa indelungi tentative,s-a amorsat arcul,curentul insa prea mic,electrodul abia sfaraia..

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ramai cu el asa, in serie, daca amorsarea se realizeaza usor, n-ai nevoie de nimic in plus.Poate te ambitionezi sa faci unul mai simplu, cu un traf. Poate apoi treci la rezonant. Nu e deloc dificil, dar n-am incredere in rezonanta, sau mai bine zis in stabilitatea ei in functie de temperatura (-20/+80grC). Dar e de discutat...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Asa o sa fac,il las cu secundarele inseriate;ce nu-mi place insa,e semnalul de comanda al mosfeturilor,nu e perfect dreptunghiular.As avea doua variante,sa las doar doua mosuri,in loc de patru,dar nu stiu daca nu ma risc,curentul maxim tras din retea,in regim de scurt,fiind cca 17A,iar a doua varianta,sa incerc un traf driver pe un miez mai mare,cu sarma mai groasa.Mai toate schemele de invertoare folosesc EE30,iar cel original la mine,e mult mai mic.Sigur o sa urmeze si alt invertor,full bridge,si daca merge, o sa incerc si rezonanta,la aceeasi configuratie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări