Vizitator pisica matache Postat Mai 26, 2012 Partajează Postat Mai 26, 2012 Schema cu driverul n-o pot pune,nu sunt acasa;exista insa schema completa,cu o pagina in urma.Pe schema respectiva,am descris modificarile facute.In plus,vreau sa maresc tensiunea de la 16V,la 20V sau mai mult,zenerele de 18V sa le pun de 20-25V.N-ar merge folosit un mosfet,canal P,in locul NPN-ului? Pe schema cehului, http://danyk.wz.cz/reg60v.png am pus R18 de 220R,R19 de 470R;am incercat si NPN,BC171,in loc de D4,cu cond de 220nF intre colector si minus.. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 26, 2012 Partajează Postat Mai 26, 2012 Zenerul nu are relevanta acum (sper ca nici in viitor).Trebuie sa incerci cu BD-uri. Daca pui 44x poti sa cobori rezistorul din poarta la 3,3ohmi (6,8 daca ai cate unul pt. fiecatre MOS).As zice sa nu mai incerci la "cald" pana nu pui la punct comanda. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 26, 2012 Partajează Postat Mai 26, 2012 Eu ma gandeam si la cresterea tensiunii de alimentare a driverului,judecand astfel;capacitatea GS este incarcata cu un curent proportional cu amplitudinea semnalului de comanda,din secundar,care e proportionala cu tensiunea din primar.Acelasi curent e limitat de rezistenta inseriata cu capacitatea;nu e posibil ca singura micsorare a rezistentei,sa nu fie suficienta? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 26, 2012 Partajează Postat Mai 26, 2012 Zenerul nu limiteaza tensiunea, nici n-ar rezista, e pentru a face scurt atunci cand se strapunge MOS, in incercarea de a salva driverul. Sper sa nu i se dovedeasca utilitatea (e mai bun transilul).Trebuie sa invingi capacitatea de intrare deci ai nevoie de curent mai mare. O tensiune mai mare nu-ti foloseste, vezi in grafice PDF-MOS ce tensiune ai nevoie in poarta pentru asigurarea curentului de drena. Sigur esti peste acea valoare.Da, trebuie micsorata rez., dar trebuie ca driverul sa reziste. =>BD440+441 Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 asa arata in grila mos-ului de jos la invertorul masurat de mine baza de timp este pe 2microsec.div are cate 4 mos-uri in paralel,fiecare cu 4,7ohm in grile--IRFP460 traful driver este la prima vedere pe EE30 Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 Azi as zice ca am rezolvat comanda mosfetilor.Varianta propusa de @smilex,NPN,pentru incarcarea capacitatii,respectiv PNP,pentru descarcare,a fost salvatoare.Altfel,indiferent ce-am incercat,n-am putut imbunatati forma semnalului,in special incarcarea.Capacitatea din colector NPN,a trebuit s-o pun destul de mare,470nF,caz in care aveam in colector NPN,cca 18V.Prima oscilograma arata forma semnalului,in configuratia clasica,fara NPN,a doua e cu NPN si un singur mosfet comandat,a treia NPN,plus doua mosfeturi in paralel.As zice ca semnalul,cu un singur mosfet arata foarte bine,cu doi cam lasa de dorit,dar sper sa mearga si asa...Domnule @miticamy,as zice ca oscilogramele puse de dvs,cam seamana cu a mele,mai putin varful ala de tensiune,pe frontul crescator,care la mine e mai mic.Oricum,capacitatea de intrare la patru IRFP460,e de 12nF,mai mica fata de 17nF,cat e la mine,fiind doua IXFK48N50,in paralel.Mai retineti cumva ce putere,sau ce curent maxim de iesire,avea invertorul masurat?Ma gandesc ca as putea folosi cate un singur mosfet,nu doua,in paralel. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 ce tranzistoare s-au folosit?intr-o discutie cu colegul inginer mi-a explicat ca trebuiesc folosite bd135/136 si nu cele cu 2 (235/236) sau cu 4(441)la limita se prefera cate 2 in paralelpovestea ceva cu frecventa mare de lucru,cele cu 2 si 4 fiind bune in audio si nu aiciLE:frecventa invertorului masurat aprox 80khz Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 Am folosit BD138-139;astea sunt totusi de-un amper,nu stiu cat o sa reziste...Frecventa invertorului masurat de dvs,era de cca 80khz,ca asa reiese din oscilograma?Si schema folosita... Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 asa arata in grila mos-ului de jos la invertorul masurat de mine... traful driver este la prima vedere pe EE30... A se compara cu asta:viewtopic.php?f=41&t=109432&start=165#p1017398 Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 Am testat din nou sursa,cu semnalul de comanda obtinut,fara sarcina,alimentare 220V;nu se mai incalzeste nimic,fata de situatia anterioara,cand mosurile,puse in paralel,se incalzeau,fara sarcina pe iesire.Oscilogramele sunt luate in ambele capete ale primarului,fata de minus. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 Intradevar, 441 are capacitati mai mari, frecventa tranzitie mai mica, dar si amplificare mult mai mare la un varf de 2A, de exemplu. Se poate gasi si altceva cu tranzitie de 40-50MHz la 4-6A si hFE mai mare. Se poate merge chiar si cu driver din seria TC, MCP sau similar, alimentarea fiind obtinuta prin redresarea semnalului (dioda incorporata la intrare). Exista varianta chiar smd, exemplu ZXGD3004E6, foarte bun, l-am folosit. Exista o gramada de tipuri, marimi si culori.Ma gandeam acum daca nu s-ar preta un IRS2186 sau similar in locul driverilor+MOS+traf driver...Cata simplitate...Nu te provoaca? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 Azi am testat invertorul,in sarcina,alimentat la 220V.In timpul sudurii,curentul tras din retea,10-13A,functie de reglajul curentului.Tensiunea pe arc,cca 25V,curentul nu l-am masurat.Amorsarea arcului ,foarte buna;am sudat cu invertorul fara carcasa ce tine loc de radiator;dupa cativa electrozi,puteam tine mana pe radiatoare.Trafurile calde doar... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 tare mi-ar place o oscilograma cu iesirea in timpul sudarii!pana la urma sant trafurile din incarcator cu iesirile in paralel?ca am pierdut putin contactul,ma supara operatia de nu ma mai pot concentra asa bine@em2006:oscilogramele sant direct in portile mos-urilor? in gol sau in sarcina?chiar sa nu fie nicio urma de palier la deschiderea mos-urilor? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 Am folosit trafurile originale,cu secundarele inseriate;urmeaza sa testez si varianta cu ele in paralel,plus tensiune de amorsare.O sa pun si oscilograme,masuratori ale curentilor si tensiunilor;eventual poate reusesc sa ridic si caracteristica curent/tensiune.Dar pentru asta ar trebui sa improvizez un reostat de vreun kilowatt... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 Revin cu alte masuratori,dupa o noua repriza de sudura.Curentul maxim de scurtcircuit,200A,cel minim 80-90A.Cel minim l-as mai putea cobora,dar nu mi-ar folosi la nimic;cu potentiometrul la minim,electrodul abia sfaraie.In timpul sudurii cu electrod de 2,5 mm,curentul optim 80-100A,tensiunea pe arc,cca 25V.In aceste conditii,curentul maxim tras din retea,cca 13A.Rezulta ca as avea nevoie de o rezistenta de cca 0,25 ohmi,la 2,5KW,pt a obtine acelasi curent si aceeasi tensiune,la iesire.Cu sarcina artificiala,poate reusesc sa iau ceva oscilograme,altfel n-am reusit.Tensiunea in gol,pe iesire,cca 60V,consumul din retea,in gol,cca 300mA. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum