Vizitator smilex Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 Noi lucram cu un lac de impregnare care polimerizeaza la 95gradeC, dar odata uscat se topeste la cateva sute de grade (n-am idee cat). Nu pot decat sa sper ca nu ai intalnit asa ceva. Uzual, trafurile se pot desface in apa fiarta. Le fierbi 5 min. si le desfaci acolo, fara sa le scoti. Cu un cutter incerci sa desparti cate un pic in laterale. Totul sub apa proaspat luata de pe foc. Patentul cu care tii trebuie de asemenea lasat in apa. Cand ai reusit sa le separi un pic, il asezi intr-un prosop si tragi cu simt de E-uri. Cu o surubelnita impingi E-ul ramas in carcasa. Trebuie sa te misti repede ca sa nu se raceasca. Dupa racire poti curata miezurile si carcasa de lac.Cred ca nu trebuie, dar amintesc ca 6mm intrefier pe coloana din mijloc echivaleaza cu 3mm distanta intre doua miezuri fara intrefier (lateralul se adauga mijlocului). Eu intotdeauna am preferat sa polizez (cu rabdare) din mijloc.Variatia inductiei in buck (cofiguratia inductantei clasice din surse) este mica, sub 0,1T, ceea ce inseamna ca si pentru miezuri mai putin performante, puterea dezvoltata este relativ mica. Totusi, ferosiliciu e cam tras de par. Daca eventual ai ceva din tabla foarte subtire... "4,2•10⁻⁵" este o simplificare derivata de la ceva avand inductia maxim admisa la numitor (0,3T ferita). 1T pentru ferosiliciu nu este iesit din comun, deci intrefierul ar putea fi de 3 ori mai mic, dar ar fi bine sa-i cunosti caracteristicile. Incearca eventual sa vezi regimul termic, eu as opta pt. ferita. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 Stiam ca trafurile se fierb,dar nu stiam ca trebuiesc...operate...sub apa;oricum o sa-mi fac mana pe alte trafuri,pana ajung la astea mari.E foarte utila specificarea cu intrefierul;eu credeam ca distanta intre miezuri,atat trebuie sa fie,6mm.Cele 15 spire,in conditiile astea le-am determinat.La 3mm intre miezuri, vor fi mai putine spire,asa ca poate am noroc si-mi incape sarma pe carcasa... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 E,pt operatie folosesc manusi de piele peste care imbrac manusi de cauciuc si manevrez traful cu mana ,incerc sa-l 'storc' prinzindul de cele doua jumatati .Si tot stanga -dreapta pana misca dupa care-l desfac.Sarma e compromisa (de fapt numai izolatia). Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Am facut inductanta de iesire pe un traf E55.N-au incaput decat 10 spire din patru benzi de cupru,25x0,1mm.Acum urmeaza sa fac ceva teste;eventual inseriez cei 8 micro obtinuti acum,cu cei 12 micro,cat are bobina facuta initial... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Am facut teste cu noua inductanta,coparativ cu cea veche.Alimentarea tot 55V.Cu iesirea in scurt,am masurat consumul din traf,functie de curentul de scurt si inductanta folosita.La 100A am avut 3,1A consum,cu 8 micro,4,8A cu 12 micro;la 150A am avut 6A,cu 8micro,respectiv 15A,cu 12micro.Cu ambele bobine inseriate,in total 20micro,consumul a fost identic cu 12 micro.As zice ca randamentul e mult mai bun,cu 8micro,fata de 12,cel putin la tensiunea asta de alimentare.Ferita nu s-a incalzit absolut de loc,in schimb se incalzeste folia de cupru.Am luat taurul de coarne si am alimentat cu cca 180V.Am inseriat primarul cu secundarul de 55V,am alimentat cu 220V,iar pe infasurarea originala de 220V,am obtinut 180V.Am folosit inductanta de 12micro,o sarcina de sub un ohm,o bobina cu sarma de 2mm diametru.In functie de reglaj,am obtinut 30A,la 16V pe sarcina,curent consumat pe 180V,2,6A.La maxim am obtinut 50A,la 20V,cu 5A consum.Tensiunea in gol,cca 40V.Cu reglajul de curent la minim,am pus iesirea in scurt;curentul obtinut,120A,atat este minimul.Aici vad o problema;cred ca in mod normal curentul de scurt ar trebui sa poata fi reglat de la o valoare mult mai mica.Ma gandesc ca poate fazarea trafului de curent nu e corecta;o sa inversez capetele secundarului,sa vad ce se intampla. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 invertorul de sudura de la care am pus oscilograme avea gradatii la potentiometrul de control 0-180ade fapt am si unul identic defect de la care am sa pun ceva pozelucreaza cu sincronizare externa daca ai un singur canal la osc si vezi fazarea trafului de curent fara sa faci experimente distructive cum este cel cu inversarea infasurarilor trafuluisincronizezi cu un semnal mare cum este cel din drena trafo driverpoate reusesti sa nu faci scurt ferm la iesire,pune o sarcina improvizata cum ar fi o sarma de fier groasa de 2-3mm Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Reglajul de curent functioneaza;la minim,curentul tras din traf,este de cca 2-3A,deci o putere de cca 500W.Problema e ca la aceasta putere,curentul de scurt e de 120A si mi-e ca se duc diodele.E drept ca am pus suntul,direct pe iesire;cred ca ar trebui inseriate si cordoanele de sudura,care ar mai limita curentul.Am cate doua diode de 60A,in paralel;au rezistat cu stoicism pana acum,desi am tras pt scurte perioade,peste 150A.Trafurile,mosurile,n-au nicio-o treaba;in timpul testelor nu sau incalzit,semn ca racirea e destul de eficienta;singurele care se incalzsc,sunt diodele.O sa inseriez cu suntul,cativa metri de cablu,sa vad daca mai scade ceva din cei 120A... Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 La probele de scurt pe care le fac dupa repararea invertoarelor folosesc un set de cabluri de sudura (25-35mmp) de cativa metri (4-5m, deci total 8-10m). Curentul in functie de reglaj, pleaca de obicei de pe la 5-10A, unele chiar de la 1-2A. Pt anduranta le las la un curent de scurt nu mai mare de 100-120A, asta cand lucrez acasa (ideea e sa nu-mi bata siguranta din tablou, si sa nu solicit inutil inst de prize din casa). Prima proba o fac de regula pe un bec de 300W din alea vechi, incandescente, cu dulie Goliath. Daca se inroseste filamentul usor, lumina e stabila si nu incepe sa falfae, iar aparatul sa fluiere, consider prima proba ok si trec la probele de scurt. Scurtul il fac cu potentiometrul in zero. La fel si desfacerea scurtului dupa revenirea cu potentiometrul in zero, niciodata nu rup la curenti mari. Pt probe e bine sa ai la borna de masa o placa groasa, iar pe cablul de cleste un pistolet facut dintr-un maner izolant si un bolt din cupru (la 90 de grade), cu care sa poti apasa comod si hotarat pe placa de masa, pentru a comuta comod curenti mari. Abia la urma fac probe pe rez de sarcina si vad caracteristica in 3-4 puncte.Atentie la probe de sarcina, capacele sa fie puse si aparatul sa beneficieze de racirea corecta asigurata de ventilatoare, daca se fac probe de lunga durata.Atentie la elco filtraj, dupa fiecare oprire pt interventie in aparat, primul lucru (care sa intre in reflex) e sa se procedeze la descarcarea elco, iar pentru asta fiecare meserias trebe sa se doteze cu un descarcator rezistiv simplu, care se pune pe bornele elco dupa fiecare deconectare, rez calculata ca descarcarea pana la un nivel de 20-30v sa fie 2-3 secunde (altfel ea dureaza zeci de secunde pt valorile uzuale de 1500-3000 de micro, de la trei sute si ceva de volti) Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Imagini de la o lucrare mai recenta la care am facut si ceva poze: Pe iesire aveam osciloscopul si becul de care vorbeam in postul anterior. Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Un alt inculpat la proba cu becul. Pe iesire e becul si un aparat de masura ordinar, pt a vedea tens de mers in gol. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 @matache Daca pui schema corecta si completa (mai ales partea de reglaj), putem interveni pentru scaderea curentului minim de scurt, desi 120A nu e o valoare de scurt mare, e buna pt. caracteristica. Nu inseria bobinele in secundar, nu sunt cuplate magnetic iar sursa se bazeaza si pe autoinductia lor moment in care ele pot sa nu inserieze corect tensiunile. Mai bine una singura de valoare mai mica. Foloseste tabla Cu de 1mm. Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Am gasit si niste poze mai vechi, cu comportarea pe rez de sarcina a unuia din cele mai proaste invertoare care au trecut pe la mine. Acel invertor avea tens de mers in gol de 100 volti. In poza vad ca reglajul pleca de la 18 amperi. Nu stiu cum facea in scurt, n-am gasit inca info dar mai sap, la vremea respectiva obisnuiam sa notez tot felul de amanunte. Ampermetrul e manufacturat, il mai folosesc inca, e facut cu un shunt de 300A macelarit la bomfaier si pila ca sa-l aduc la 180A/75mV pt a-l folosi cu ampermetrul magnotelectric disponibil. Valoarea de 180A mi s-a parut atunci potrivita pt testari de aparate de sudare. Ulterior am mesterit altele, multumindu-ma cu valori mai mici, pt teste de lunga durata nu e necesar sa ne aruncam la valori prea mari. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Domnule @em2006,foarte utile detaliile privind testarea invertoarelor;pana acolo trebuie sa rezolv cu reglarea curentului.Vad intr-o poza,inductanta de iesire,facuta fara miez.Imi puteti spune ce valoare are,eventual frecventa de lucru a invertorului respectiv?Eu am facut teste cu 8micro,si cu 12 micro,la 68khz.Din teste mi-a rezultat ca randamentul e mai bun cu 8 micro.Mi-ar fi utila valoarea folosita intr-un invertor,care lucreaza la o frecventa apropiata.Asta daca aveti ceva informatii...@smilex,o sa pun schema exacta;oricum nu mi se pare in regula cei 120A,curent minim.@em2006,spune ca reglajul curentului de scurt trebuie sa inceapa de la un curent mult mai mic;eu zic ca ar fi in regula un 20-30A,curent minim.Altfel prevad un viitor sumbru diodelor.... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Testele de anduranta la curentul maxim se fac numai la final pt determinarea calitatii aparatului : 100% e functionarea la curentul maxim 24 de ore fara intrerupere .Sarcina de test e o reactanta si ceva rezistente. Astea-s pt aparate industriale de ceva zeci de kW.Intradevar ,am vazut suduri realizate cu un curent de 30A ,cei drept pe WIG dar banuiesc ca e necasar si la sudarea tablelor subtiri cu ajutorul electrozilor inveliti. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Testele de anduranta la curentul maxim se fac numai la final pt determinarea calitatii aparatului : 100% e functionarea la curentul maxim 24 de ore fara intrerupere .Sarcina de test e o reactanta si ceva rezistente. Astea-s pt aparate industriale de ceva zeci de kW.Intradevar ,am vazut suduri realizate cu un curent de 30A ,cei drept pe WIG dar banuiesc ca e necasar si la sudarea tablelor subtiri cu ajutorul electrozilor inveliti.Da de 10 minute ce zici?In loc de 24h?Reactanta la DC?Abia astept sa vad sudura la tabla de .5mm facuta in mod clasic cu electrod invelit!Grig Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum