Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare incarcator in invertor sudura.

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

• Răspunsuri 252
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

25

• joe

6

• Dr.L

5

• gauss

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Formele de unda rezultate:

Ce iese din controller:

Posted Image

Ce rezulta pe infasurarile trafo:

In primar:

Posted Image

Apoi, in secundare:

Posted Image

Posted Image

Rezulta tens de comanda pt tranzistoare:

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Multumesc pentru detalii,domnule @em2006.Se pare ca sunt ceva asemanari intre masuratorile dvs si ale mele,desi miezurile sunt diferite.La mine inductanta celor doua iesiri trafo driver e de cate 700 micro,fata de 675 micro,la dvs.Primarul are la mine 450 micro,la dvs,750 micro.Diferenta vine probabil,din tensiunea de alimentare diferita a primarului;la mine sunt cca 14V,cred ca la dvs,ceva mai mult.Si la traful de curent sunt similitudini,desi la mine e facut pe doua miezuri de tip U,raportul de transformare e apropiat.Am masurat inductanta secundarului si am gasit 64mH,am dedus din calcule,cca 200 spire,fata de 102mH si 148 spire,masurate de dvs.Ar fi fost extrem de utile ceva date despre traf forta,si inductanta de iesire,din pacate din ce-am inteles,n-ati facut masuratori si aici.Ceva oscilograme ati pastrat cumva?Daca nu de la invertorul in discutie,poate de la alt model,cu mosfeturi;as avea un reper pt masuratorile mele...Am tot cautat pe net,dar nu am gasit.Deja ati postat si oscilogramele,in timp ce scriam....

Link spre comentariu

Drosselul e pe tole, cu intrefier, dupa cum se vede din poze e plasat langa traful de iesire, dar axele bobinajelor sunt dispuse la 90 de grade.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Din poza trafului forta,se vad 4 spire in secundar,cca 12 in primar.Din oscilograme,frecventa semnalului pare a fi cca 55 khz,umplerea de cca 45%...Sau ma insel?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Pana si trafurile pe care le am,sunt asemanatoare;tot EE65,tot patru spire in secundar,12 in primar.Ce nu inteleg insa,de ce folosind unul singur,la 68khz,se incalzeste in gol;am folosit doua,cu primarele inseriate si problema dispare.Nu le-am testat in sarcina,deocamdata....

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Un material mai performant, 3C95, ar avea la 0,24T/68kHz cam 25W un singur "E" (miezul).Ventilat ar tine, nu stiu ce sa zic, dar nu m-as baga, asta e o zona pe care nu am abordat-o niciodata: 0,3W/cmc. Totusi, chiar daca se incalzeste nu depaseste maxima...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu cunosc caracteristicile miezurilor;am obsevat ca inseriate,cele doua EE65,nu se incalzesc.Asa ca o sa fac teste in aceasta configuratie,eventual modificand frecventa si umplerea.Sper ca astfel,sa pot obtine ceva rezultate palpabile....

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Azi am facut primul test mai apropiat de realitate;in incarcator am inlocuit mosurile originale,cu cate doua mosuri de 48A,IXFK 48N50,in paralel.Pe iesire am pus cate doua diode de 60A,in paralel.Inductanta de iesire,fara miez,de cca 12 microH,facuta cu bara de cupru,4x2mm.Pe iesire,am facut scurt cu un sunt de 300A/75mV.Am alimentat cu 55V,dintr-un traf de cca 800W.In functie de reglajul curentului,am obtinut la iesire un curent de scurtcircuit,cuprins intre cca 70A,minim si 150A maxim.In primul caz sursa tragea din traf 1,5A in al doilea caz,15A.Cele doua trafuri originale,s-au incalzit foarte putin,mosurile la fel,mai fierbinti fiind diodele redresoare,in special pereche conectata cu anodul la minus.Cea mai fierbinte insa a fost inductanta de iesire,din care la un moment dat a inceput sa iasa fum,desi bara e izolata cu bumbac.Vinovata e desigur,sectiunea mica,doar 8mm patrati.As folosi o sectiune mai mare,dar bobina ar deveni foarte voluminoasa;as putea reduce semnificativ dimensiunile,bobinand-o pe un miez EE55,de exemplu,dar am inteles ca trebuie intrefier.Acum nu stiu cam cat ar trebui lasat acest intrefier,ca miezul sa nu se satureze;nu stiu nici valoarea optima a inductantei,cei 12 microH,fiind o valoare inspirata din alte scheme de invertoare.Orice sugestie de realizare a bobinei ar fi extrem de utila;dupa rezolvarea acestei probleme,urmand testarea la 220V.

Link spre comentariu
Vizitator smilex
Vizitator pisica matache

Am refacut calculul pentru E55,care are 3,5cm patrati,la 20microH si 150A.Mi-a rezultat un intrefier de cca 6mm.Am bobinat cu intrefierul respectiv si am gasit 15 spire,pentru 20 microH.Acum sa vad daca imi incape si bobinajul,avand in vedere ca trebuie sa am o sectiune a conductorului de cca 30 mm patrati.Din pacate nu am nici-un E65 desfacut,sa-l pot rebobina;am incercat sa desfac un E55 si un miez s-a spart,asa ca ma abtin deocamdata de la astfel de experiente.As putea folosi un traf pe tole,tot cu intrefier,pt obtinerea celor 20microH,ca in cazul invertorului descris de @em2006?Tot asa s-ar calcula intrefierul?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Conexiunile la curenti ridicati se prin lipire cu aliaj de Ag la flacara sau prin surub+piulita si cositorire /argintare .Cositorul are o rezistivitate comparabila cu a fierului ,de acea se foloseste aliaj de argint .Cositorirea surubului se face din considerente mecanice ('cine misca misca-n brisca') si chimice (protectia legaturii la oxizi) . Cel putin asa zice teoria iar in practica asa se face.Rezistentele care apar la pct de jonctiune le-ai luat in calcul?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări