Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul meu CQ9318

goguboeru

Postări Recomandate

Am reusit sa intru in posesia curelei tip Multi V .Impresia care o produce este de : soliditate si calitate, mai ales la aceasta latime.Dar, caci exista si un dar, nu cred ca am sa pot sa o las la aceasta latime. Cred ca cel mult un numar de 6 canale in loc de 8, deoarece latimea pinionului imi deplaseaza prea mult in spate schimbatorul de sens al avansului.Sincer si 4 canale ar fi suficiente in felul asta as avea 2 curele . Cu toate ca pretul este de doar 33,75 Ron si nu s-ar justifica aceasta reducere la doar 4 canale doar DPDV al costului.Spun ca si 4 canale ar fi suficiente pt ca , constructia acestei curele imi inspira multa incredere fata de cea originala pe care si sa o manipulez o faceam cu teama sa nu crape sau sa ii sara vre-un dinte. Maine dupa masa am sa ma ocup de montaj, am o perioada mai aglomerata acum si mai putin timp de Hobby-uri.

post-63486-13982945328_thumb.jpg

post-63486-139829453288_thumb.jpg

post-63486-139829453298_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu se recomanda sa tai din ea, tresa de sfori din curea nu e longitudinala, e posibil sa tai anumite sfori care sunt tesute pe diagonala.Mai bine cauta o curea pe latimea ta, sau modifica ceva la strung. Totusi o latime dubla pare cam mult.Daca tot iti faci modificarea fa un pinion la trenul mobil astfel incat sa iti rezulte la universal o turatie de 40-50 rpm.Astfel vei puta face mai usor filet. La mine are minim 120 rpm si merge cam repede.

Link spre comentariu

Domnilor imi fac mea culpa pt ca nu am spus cum se vand aceste curele.Ele se vand platind numarul de "canale" . Adica 4 -6 - 8 sau cate vrei deoarece acest tip de curea se fabrica sub forma unui furtun/tub din care se taie ca "salamul " cat ai nevoie.Armatura este doar longitudinala sub forma unor fire/cabluri. Inclusiv cureaua Goodyear ce am cumparat-o de la BADI cea cu pitch-ul de 5 mm(cea cu dinti) tot asa se vindea la latimea ce o doreai se taia din "furtun "cat vroiai.Stiu ca e ciudat, dar asta este tehnologia .Iar legat de turatie mie mi se pare ca turatia pot sa o reduc electronic foarte mult. Oricum e de verificat chestia asta cand o sa dau drumul la strung. Iar pinioanele astea ce le am acum sunt de test si probe.

Link spre comentariu

Aruncati un ochi aici poate intereseaza pe cineva:http://www.okazii.ro/scule-electrice/alte-scule-electrice/vand-strung-a115582760Eu zic ca merita.Si scuze de off topic .Azi pun cureaua si fac poze de cum arata asa lata montata pe masina

Link spre comentariu

Nu merge link-ul ala, vezi de unde e si reposteaza, trebuie sa isi schimbe culoarea textul, sau avem iarasi cartite care modifica link-urile.Cum se numeste pagina principala, mie google nu imi gaseste nimic dupa " site de licitatii "P.S. Apropo, cica de vineri suntem monitorizati de SRi si politie pe fata, telefoane, net, mail, tot ce misca electronic.

Link spre comentariu

Azi in sfarsit a terminat de facut frezorul(strungarul?) ansamblul melcat.Pun si io poze cu ele .Ceea ce i-am dat (piesele brute) io a zis ca nu a putut sa le foloseasca ,roata de bronz(alama) ca era prea mica in diametru iar piesa din fier pt melc ca era prea moale (???) materialul si nu putea sa il finiseze. A/Au facut altele si gata. Nu incepeti sa dati in mine :bataie ca de ce a facut roata din fier si nu din alama /bronz, ca sincer nu imi pasa din ce e facuta ,la ce viteza de rotatie ii dau io si cat de des o sa o folosesc tot io ,cred ca ma ingrop cu ea functionala.La strungulet nu am mai umblat ca trebuie sa tai o bucata dintr-o nervura cu flexul (ca sa incapa curea mai lata de 10 mm) si nu am timp si nici tragere de inima pt ca trebuie sa iau masuri P.C.I ca e tare inghesuiala la mine in pivnita .Am o luna tare aglomerata.O ultima intrebare va rog: am de dat gauri (pt carcasa) pe care trebuie sa le filetez cu metric 5 .Am cumparat un set de tarozi (HI ,H II si M5) ,gaurile pot sa fie si de 30 -40 mm adancime dar filetul este suficient doar pe 20-25 mm.Am burghiu de 4 mm si 4,2 mm . Cel de 4,2 este bun pentru filet metric 5 (io asa stiam)? Am zis sa dau intai cu 4 mm si dupa aia cu 4,2 mm(sau cu cat spuneti voi) . Materialul este fier ,placile acelea din pozele de mai sus .PS : PT SRI SI POLITIE -JOS bASE (cu litera mica) ! Si procuroarea comunista macovei la "brutarie"

post-63486-139829455928_thumb.jpg

post-63486-139829455938_thumb.jpg

post-63486-139829455946_thumb.jpg

post-63486-139829455955_thumb.jpg

post-63486-139829455964_thumb.jpg

Link spre comentariu

...de ce a facut roata din fier si nu din alama /bronz...

Daca au facut-o din fonta (?!) este ok!

offtopic administrativ: Chiar daca te declari in semnatura "...nationalist...", te rog sa te abtii de la offtopic-uri de genul celor de mai sus. Ma determini ca pe viitor sa-ti sterg mesajele de acest gen, sau daca insisti se pot lua si masuri mai severe.

Link spre comentariu

Foarte faina lucrare; se vede ca stie meserie nenea care-a facut lucrarea.Reteta pe care eu o folosesc cu succes la gauri este urmatoarea:1- Punctarea cu un punctator bine ascutit (am tot incercat pe ele pina am ramas la unul de magazin, foarte bun), la locul in care trebuie (deobicei daca sint mai multe gauri la distante precise, folosesc un sablon de hartie)2- Gaurirea cu un burghiu de centrare3- Gaurirea cu un burghiu unic, corespunzator, de preferinta rectificat ideal scurt si cu continut ridicat/acoperit cu cobalt.Este recomandabil sa se lucreze cu un ulei de taiere, pentru a nu stresa burghiul. Stiu ca pare un moft dar nu se compara cu uleiul uzat de motor, uleiul de in sau alte chestii.Daca gaura se face filet M5, atunci se da cu Ø4,2. Folosind ulei de taiat, se reduce si riscul de rupere al tarodului, aschiile se degajeaza mai bine etc.Fara punctare, fara gaura de centrare, burghiul fuge si nu iese o treaba de precizie. Sint convins ca 99,99% din cititorii de pe sectiunea asta a forumului cunosc aceste reguli dar nu intotdeauna le respecta.Si ca o completare, sa nu mai apara cineva care intreaba si altcineva care face trimitere la biblioteca, iata diametrele burghielor pentru filete UZUALE (cu pas normal)M2-Ø1,6M3-Ø2,5M4-Ø3,3M5-Ø4,2M6-Ø5,1M8-Ø6,8M10-Ø8,6M12-Ø10,3

Link spre comentariu

...Reteta pe care eu o folosesc cu succes...

Cand vine vorba de prelucrari mecanice, termenul "reteta" este inadecvat. El se va inlocui cu "tehnologie".Altminteri, unele dintre valorile date pentru burghiele pentru filetare sunt corespondente unor pasi diferiti de cei normali. Pentru alegerea corecta, iata valorile rezultate din calcul:M2 - Ø1,567 - pn=0,4 (Ø1,6)M3 - Ø2.4587 - pn=0,5 (Ø2,4)M4 - Ø3.2422 - pn=0,7 (Ø3,2)M5 - Ø4.134 - pn=0,8 (Ø4)M6 - Ø4.9175 - pn=1 (Ø4,5...4,8)M8 - Ø6.6468 - pn=1,25 (Ø6,5...6,7)M10 - Ø8.3762 - pn=1,5 (Ø8...8.2)M12 - Ø10.1056 - pn=1.75 (Ø10)Intre paranteze am dat dimensiunile burghielor folosite de mine de-a lungul timpului. Ca regula, este de preferat ca gaura sa se dea cu un burghiu mai mic decat cel rezultat din calcul. Motivul este acela, ca intotdeauna gaura va iesi mai larga decat diametrul nominal al burghiului.
Link spre comentariu

Am coborat in pivnita si am taiat bucata de nervura/batiu ce ma deranja in montarea unei curele de o latime mai mare.Se vede in poze ce am facut.Problema e ca aceasta curea cu 8 canale este muult prea lata si implica o gramada de modificari in sistemul de angrenare a avansului automat. Cred ca nu merita deoarece pare foarte solida chiar si cu 5-6 canale. Am sa duc (sper) maine la modificat pinioanele, inclusiv am sa fac mai mic in diametru pinionul mic.Si sa mai rectifice amaratele alea de canale pentru ca sunt facute ca dreaqcu, acum ca are si cureaua ca model pentru pinionul mare.Oricum ceea ce fac acum cu aceasta curea Multi V sunt niste teste , daca sunt multumit de forta ce o poate transmite la universal ramane, daca nu trec la curea dintata cu pitch-ul de5 mm si mai lata in loc de 10 mm ->15 mmMultumesc mult pentru info legat de burghie pt. gauri ce urmeaza a fi, filetatePS .Poate ma ajuta si pe mine Domnul Moderator sa mute postul legat de Ansamblul melcat ,la Scule DIY, ca am gresit si l-am pus aici in loc sa il pun acolo unde descriu constructia unei mese rotative.Eu doar pot sa il pun si acolo, dar ramane de sters cel de aici .Multumesc anticipat pt ajutor.

post-63486-139829456159_thumb.jpg

post-63486-13982945617_thumb.jpg

post-63486-139829456183_thumb.jpg

Link spre comentariu

...am gresit si l-am pus aici in loc sa il pun acolo unde descriu constructia unei mese rotative...

Nu-ti face probleme. Este o chestiune tehnica derivata din preocuparile tale legate de strung si deci isi poate gasi locul, atat aici, cat si acolo. In legatura cu cureaua, iti pot sugera sa folosesti curele late din material textil, impreuna cu fulii specifice - cu profilul putin bombat. Avantajul va fi acela ca nu vei mai depinde de modul de aprovizionare al magazinelor de specialitate. O curea textila, ti-o poti confectiona singur din crampeie de banda textila sintetica inextensibila - spre exemplu curele recuperate de pe la gentile de voiaj. Fulia este mult mai simplu de confectionat. Un asemenea mod de transmisie, am intalnit la o freza elvetiana - marca ACIERA.
Link spre comentariu

Atunci e in regula. Dar cred ca ar trebui sa pun daca nu e problema si acolo datele si pozele despre ansamblu melcat ca cei ce urmaresc topicul Scule DIY poate nu ii intereseaza si strungul CQSi cred ca e din fonta roata ,dar nu prea pot sa bag mana in foc.Are un aspect satinat ,foarte fin poros.Nu stiu sa deosebesc exact o fonta ce a fost strunjita de un fier/otel la fel strunjit,poate ma ajutati Dvs,sa pot fi mai precis. Cunosc sistemul acela de curele si e interesanta ideea ca rezerva , daca cele de mai sus nu dau rezultatele dorite.

Link spre comentariu

...cred ca e din fonta roata ,dar nu prea pot sa bag mana in foc.Are un aspect satinat ,foarte fin poros...

Atat din modul precis si plastic cu care descrii materialul, cat mai ales din pozele puse de tine, cred ca roata este din fonta. Dar ... nici eu nu pot sa "bag mana in foc" :rade:
Link spre comentariu

Am sa fiu "off topic" dar nu ma pot abtine; ca sa sporesc suspansul in legatura cu burghiele pentru filetele metrice mai pun o poza: Cartea este "Folosirea rationala a tarozilor si filierelor" Ed Tehnica 1966; "actibildul" este de pe sublerul chinezesc. Valorile pe care le-am dat in postul anterior le folosesc eu uzual si le-am luat si pe astea de bune (nu retin insa sursa).

post-1848-139829456226_thumb.jpg

Link spre comentariu

Au circulat si inca mai circula, tot felul de tabele - chiar si printre profesionisti. Valorile reale sunt cele calculate conform formulelor de calcul din literatura tehnica. Eu folosesc un program de calcul automat, ilustrat mai jos in atasament. Relatiile de calcul reies din figurile sugestive din stanga, plus cele patru formule finale incadrate si colorate in galben, care in mod normal sunt ascunse - le-am afisat acum, doar ilustrativ. In chenarul pe o nuanta de mov din stanga, programul imi furnizeaza automat lista pasurilor standardizate pentru un anumit metric. Primul din lista, este pasul normal. Eu il copiez pe cel care ma intereseaza in casuta verde din dreapta sus, in timp ce in stanga in casuta verde corespunzatoare, trec metricul. Toate rezultatele sunt furnizate in casetele bleu din zona "solutii". In atasament am ilustrat pentru filetul M6 cu pas normal (p=1 mm) Cine nu crede ca este un calcul corect, sau ca formulele sunt corecte, poate verifica dupa algoritmii de calcul de care dispune personal. Oricum discutii de acest fel au fost si vor mai fi, oridecate ori un nou sosit va intreba. Puteti folosi cu incredere acest topic pentru a-l indruma.post-27597-139829456231_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări