Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Low power vs. High power amplifiers

Vizitator ceachi

Postări Recomandate

Vizitator ceachi

Care trebue sa fie raportul intre puterea RMS a amplificatorului si puterea RMS maxima suportata de un difuzor.Cum este mai bine sa amplifici un difuzor?1.cu un amplificator a carui putere RMS este egala cu puterea RMS suportata de difuzor?2.cu un amplificator a carui putere RMS este mai mica decit puterea RMS suportata de difuzor?3.cu un amplificator a carui putere RMS este mai mare decit puterea RMS suportata de difuzor dar cu volumul din HU dat cit sa nu strice difuzorul?4.sau daca mai sunt si alte solutii.....Ce se intimpla cu un difuzor care primeste putere mai mai mare decit puterea RMS suportata de el.Care este diferenta intre puterea maxima si puterea RMS?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adi_0106

3

• LUCI

1

• dividivus

1

M-am gandit sa raspund la intrebari, daca undeva am gresit, va rog sa ma corecteze cei care lucreaza in domeniul electronici:1. Asta pare a fi o varianta buna2. Daca dai volumul mai tare la amplificator atunci acesta intra in clipping care poate sa dauneze difuzoarelor care normal ar suporta o putere mai mare3. Daca volumul nu dai prea mult in sus (sa nu inceapa sa distorsioneze difuzorul), atunci este OK4. cea mai buna solutie: un amplificator si un difuzor cu putere RMS atat de mare incat sa nu fi tentat sa ridici volumul mai mult (peste puterea lor RMS), evident trebuie sa platesti mai mult pt un dif cu putere RMS mai mare (valabil la difuzoare de acelasi calitate, nu vorbim de kon vs. visaton)Daca un difuzor primeste mai multa putere decat cel suportat de el mai mult timp (de la cateva secunde pana la cateva minute-ore) o sa se incalzeasca excessiv si diful o sa arda.Puterea maxima este puterea maxima suportata de difuzor pt un scurt interval de timp la care nu se arde bobina difului instantaneu.Dar sa nu uitam de alte aspecte, cum ar fi sensibilitatea difuzoarelor, pt ca pentru un SPL de +3dB este nevoie dublarea puterii pe care primeste difuzorul: mai concret un difuzor cu sentivitatea de 90 dB 2.83V/m la o putere de 10 W o sa sune la fel de "tare" ca un difuzor cu sensitivitatea de 93 dB 2.83V/m la o putere de 5 W. Daca tot suntem la auto sound, sa te gandesti ca un motor de masina cu 2000 cmc poate sa aiba o putere de 100 CP sau 200 CP, deci nu conteaza numai "RMS-ul" difuzoarelor(as scrie "watii", dar atunci ar fi peak power) ci si SPL-ul lor si cel mai mult conteaza calitatea sunetului.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator ceachi

Sa zicem ca eu as fi responsabil dar daca unul din pasagerii masinii face o gluma proasta si da volumul de la HU la maxim , se pot arde difuzoarele pina apuc eu sa dau volumul mai mic?

Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

Probabil ca nu se ard asa de repede...Chestia asta cu puterea amplifului mai mare sau chiar dubla decat a difuzorului se ia pt a nu intra in limitatie amplificatorul cand se gaseste un nea gigi care da volumul la maxim ca asa e obisnuit la casetofonul de la stana... totusi un surplus de aproximativ 20% este bine venit (de obicei cand cresti volumul peste 80% incep distorsiunile alea mai "nasoale" care-ti pot arde difuzorul) eu de obicei folosesc la potentiometrul de volum niste rezistente de limitare adica atunci cand este volumul la "maxim" sa fie de fapt cam la 80-85% pt a nu intra in limitare...Si chestia cu spl-ul .... parerea mea este ca merita sa folosesti difuzoare cu SPL ridicat in masina dintr-un simplu motiv...dupa cum a zis si dividivus :unui dif cu SPL=90 db/W/m ii trebuie 16 W pt 101 Db pe candunui dif cu SPL=98 db/W/m ii trebuie doar 2 W pt aceiasi 101 DbDeci este mai indicat(cel putin asa cred pt ca nu prea am experienta in sonorizari auto) sa folosesti difuzoare cu SPL ridicat...Daca am gresit cu ceva va rog sa-mi spuneti...

Link spre comentariu

unui dif cu SPL=90 db/W/m ii trebuie 16 W pt 101 Db pe candunui dif cu SPL=98 db/W/m ii trebuie doar 2 W pt aceiasi 101 Db

si unde gasim difuri auto cu SPL de 98 db/w/m ??? si la ce preturi ? :chior: - abia cele profi ajung la asemenea SPL-uricum nu prea se gasesc - lucram cu ce avem (SPL de 90 db/w/m) in care pompam putere (ca este de unde)
Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

Era vorba in general de SPL (nu m-am gandit unde gasesti...asta e adevarat) dar asta e parerea mea... mai bun e un dif cu SPL mare daca dispui de unul...Adica nu consumi atata putere pe care o pompezi pana poti sa faci gratar pe bobina.... :supz: :supz: :supz: :supz:

Link spre comentariu

adevar vorbesti batrane ....... dar teoria si cu practica se busesc cap in cap1. difuri cu 98db/w/m pt auto - mai rar .... iar daca gasesti pretul te descurajeaza brusc2. de ce sa nu pompam putere in difurile cu SPL mic ? ce te costa ? curentul ? il face alternatorul :smt003 3. difurile de masina - alea cu 90 db/w/m - is facute sa reziste la putere iar bobinele lucreaza linistite si la temperaturi mari

Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

Cu tot respectul adi_0106 .... eu si in casa folosesc difuri ieftine de obicei cu SPL maxim 94 Db/W/m si se aud bine dar e chestia de amplificator pe auto... in cazul in care dispui de difuri cu SPL mare ..... te-ai scos adica ampliful te costa mai putin, la fel si sursa(aici nu stiu daca am dreptate... probabil ca nu) dar ampliful face diferenta de pret adica MOS-urile in cazul in care tii la bani.....(dupa cum am spus asta doar in cazul in care poti sa-ti "faci rost" de difuri cu SPL mareeee)Oricum pana la urma ma bine bagi putere pana sar membranele si nu te mai stresei cu SPL si chestii.... dai ca nea jiji pana crapa din dorinta de a se auzi mai tare decat la dusmanul tau(sau chiar prieten...)Totusi nu stiu de ca ma bag ca doar sunt "afon" in ale electronicii (dupa cum a spus MIHAIS)..... NO COMMENT

Link spre comentariu

dar e chestia de amplificator pe auto... in cazul in care dispui de difuri cu SPL mare ..... te-ai scos adica ampliful te costa mai putin, la fel si sursa(aici nu stiu daca am dreptate... probabil ca nu) dar ampliful face diferenta de pret adica MOS-urile in cazul in care tii la bani

corect din nou ! dar pretul unui set de difuzoare auto cu SPL mare (peste 97 db/w/m) este unul foarte mare

daca ar fi sa luam un amplificator de putere mica si difuzoare cu SPL mare sau un amplificator de putere mare si difuzoare cu SPL mic eu cred ca prima combinatie va fi mai scumpa - parerea mea :smt003

Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

Asta da... am observat ca cei care imi cer sa le fac amplifuri de masina cer puteri mari (peste 200-300W/canal.....)Si cei care fac tunning prin america baga puteri "monstruase" de 3000-4000W.... probabil ca din cauza asta..in fine.....Cred ca mi-am facut datoria si i-am raspuns omului la intrebare...

Link spre comentariu

si unde gasim difuri auto cu SPL de 98 db/w/m ??? si la ce preturi ? :chior: - abia cele profi ajung la asemenea SPL-uri

cum nu prea se gasesc - lucram cu ce avem (SPL de 90 db/w/m) in care pompam putere (ca este de unde)

cauta pe http://www.audiobahn.com o sa gasesti subwoofere de 2000W rms si sensibilitati de 97 db/1w/m.

Ca daca sensibilitatea e masurata la 2.8v si diful nu are 8 ohm nu mai e un W l

de exemplu 2.8v la 4 ohm sunt deja 2 W asa ca atentie la specificatiile producatorilor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări