Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Camera climatica

pisoiu

Postări Recomandate

Am nevoie de o camera climatica pentru a testa diverse produse in stadiul de prototipizare, in gama -30..100 grade.Nu cunosc preturile camerelor climatice industriale, insa e putin probabil sa imi pot permite una gata facuta, presupun ca nu sunt mai ieftine de cateva mii bune de eur.Intrebarea e daca are cineva experienta in utilizarea unui frigider/congelator vertical in acest scop. Trebuie sa imi amenajez mai multe rafturi pe care vor sta produsele la testat si ideal ar fi sa am si un geam prin care sa vad daca produsele functioneaza sau nu. Frigiderul cu siguranta ca nu va incalzi, insa pot pune un element de incalzire si de circulare a aerului in interior, problema e daca rezista incinta si schimbatorul de caldura de racire (chiar si cu pompa oprita) la temperatura maxima (in jur de 100 de grade). Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pisoiu

2

• salsa

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator metalman_lsp

Nu poti folosi doua camere separate?.De exemplu una facuta dintr-un frigider (-30 <-> 25) grade, si una facuta dintr-un cuptor (25 <->100) grade, plus niste regulatoare de temp.Amplasarea elementului de incalzire in frigider nu cred ca va functiona, stratul de insultatie la frigidere (din cate am desfacut eu) era din spuma poly, care, nu cred ca rezista destul de bine la temperatura aceea, plus ca vei avea nevoie de perioade indelungate la temperaturi mari/mici, lucru ce va stresa enorm materialele.Ai putea eventual sa inlocuiesti spuma insulatoare cu vata, dar nu stiu ce sa spun in privinta schimbatorului, cred ca vor conta foarte mult coeficientii de dilatare a gazului in instalatie.Am vazut o chestie asemanatoare (la nivel de utilitate), facuta dintr-un mini frigider pt racirea vinurilor, racirea/incalzirea efectuandu-se cu module peltier, temperaturile utile fiind pe undeva pe la -15 <-> 65 grade. Cu toate acestea, atingerea acestor temperaturi dura destul de mult, dar presupun ca timpul nu ar fi o problema.Proiectul era pe eevblog, nu mai tin minte episodul.

Link spre comentariu
Vizitator metalman_lsp

Cu placere!. Eu insa nu as avea incredere in termostatele bimetal prezente in cuptoarele de bucatarie pentru gama asta de temperaturi.O solutie ar fi cumpararea unui termostat electronic cu releu, sau chiar efectuarea unuia, costul fiind mult mai mic in al 2-lea caz.Cea mai buna solutie ar fi un regulator programabil.Cu toate astea presupun ca un zgomot de temperatura este dezirabil, avand in vedere ca este vorba de un dispozitiv de testare a rezistentei unui produs.

Link spre comentariu

Eu as folosi o vitrina frigorifica iar incalzirea as face-o cu un radiator cu halogen. Cuptorul mi se pare prea "puternic" pentru temperatura dorita, e energofag si probabil nu prea bine izolat. Din cate inteleg e vorba de multe ore de functionare...Aveti MP pentru amanunte.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări