Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tester pentru tuburi electronice

csongore

Postări Recomandate

Userul Mikrosha a prezentat anul trecut o varianta de curvetracer(caracterograf) pentru semiconductori facut de el, care a fost adaptat si pt tuburi. Se poate si in regim DIY dar trebuie investiti ceva $$ si timp cat cuprinde.Subscriu si eu la ce a zis si Misa mai sus, ca se justifica doar pt productii de serie, pt hobby nu e nevoie de caracterograf, se pot lua cateva PSF-uri si compara tuburile in acele puncte atat intre ele cat si cu foaia de catalog.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csongore

11

• blue

8

• zbodeoc

5

• Kosmin

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Imi place ca ai pus prize pe 250 de volti. In final cred ca va trebui un comutator dublu care sa-ti comute si din reteaua Zenner. Nu stau sa caut greseli in schema, banuiesc ca stii ce faci... ☺

Link spre comentariu

Userul Mikrosha a prezentat anul trecut o varianta de curvetracer(caracterograf) pentru semiconductori facut de el, care a fost adaptat si pt tuburi. Se poate si in regim DIY dar trebuie investiti ceva $$ si timp cat cuprinde.Subscriu si eu la ce a zis si Misa mai sus, ca se justifica doar pt productii de serie, pt hobby nu e nevoie de caracterograf, se pot lua cateva PSF-uri si compara tuburile in acele puncte atat intre ele cat si cu foaia de catalog.

Chiar mi-a placut dispozitivul lui Microsha! Mai exista, sau s-a sters?
Link spre comentariu

Daca cineva care a construit testerul lui Steve Bench va fi amabil sa-mi explice pe scurt procedeul de testare de pentode si triode cu acest aparat ca nu prea am inteles citind in engleza. :jytuiyu

Link spre comentariu

Este foarte simplu de masurat, in primul rind te uiti in datele de catalog ale unei pentode oarecare, de regula sint date doua sau trei PSF cu acelasi Ua si Ug2 diferit , panta si factorul de amplificare, urmaza sa refaci aceste valori in cazul tubului masurat prin setarea celor doua surse reglabile Ua si Ug2 si a curentului catodic, pentru aceasta i-ti recomand sa nu renunti la sursa de curent constant din catod, este foarte importanta si apoi cu ajutorul unui DVM pe pozitia c.a. citesti panta si amplificarea tubului, daca toate acestea nu coincid cu datele din catalog poate fi vorba de uzura , dispersie mare sau.. tub defect

Link spre comentariu

Reading MU

A "constant current" is fed to the cathode. This is bypassed for AC purposes to allow the mu measurement

nu am inteles daca masor Mu trebuie suntat circuitul de la catodul tubului masurat?

Pana la urma o sa construiesc asa cum e original sa nu am probleme.

si l a Gm test la fel

A "constant current" is fed into the cathode. This is bypassed for the transconductance measurement. This allows the grid-cathode voltage to be established by the tube itself. There is a warning LED to indicate that the desired current has caused the grid to go into grid conduction region. This constant current is one of the "variables" that we can use to evaluate the tube under test, so that gm can be plotted vs current. A constant voltage is set onto the plate, and this is the other "variable" we can use to evaluate the tube under test.

Si ledul care avertizeaza ca grila e pozotiva unde e m-a zapacit articolul :jytuiyu

Inteleg ca reglezi conditile Ua si Ik si injectez un semnal sinusodial de 100mV in grila si masor tensiunea alternativa pe rezistenta de 100 ohm. si cum am inteles negativarea grilei e automat?

Link spre comentariu

Inteleg de ce esti derutat, te-am avertizat ca schema este dificil de inteles dar o data decriptata este foarte logica si eleganta. Singura modificare fata de schema publicata de d-l Bench a fost generatorul de 1Khz, eu l-am facut sinusoidal cu un oscilator RC ,asa ca uite cum arata schema tradusa in romineste, cruciulitele desenate cu rosu reprezinta puncte de insertie a miliampermetrelor respectiv voltmetre legate paralel, eu am simplificat (glumesc) in loc de doua voltmetre si doua miliampermetre am folosit doar un singur instrument comutat ,cu toate ca ideeala este solutia cu cele patru instrumente, pentru vizualizarea rapida a starii parametrilor, depinde de optiune...Deci pt masurarea unei pentode :-reglarea tensiunii anodice-reglarea tensiunii Ug2-setarea curentului catodic-masurarea curentilor Ia, Ig2-citirea u si SPenrut trioda este mai simplu , doar Ua si Ia

post-9277-139829427452_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Am bobinat transformatorul aparatul o sa contine 2 panelmetre analogice :-un mili ampermetru cu 2 domeni 0-10mA si 0-100mA(comutabil intre Ia si Ig2 sau suma acestora Ik)-un voltmetru cc 300V(comutabil intre Ua si Ug2)Saptamanaviitoare incep cu construirea :dans: Inca o intrebare daca puteti sa ma ajutati nu gasesc ledul despre care pomeneste domnu Bench care arate cand grila devine pozitiv?

cadodmeter.pdf

Link spre comentariu

Cred ca faci o confuzie, rolul led-ului este sa arate tuburile cu probleme intre catod si filament, practic exista posibilitatea strapungerii daca Uf-k este prea mare si de regula valoarea max admisa este data in catalog, oricum este foarte practica si simpla aceasta metoda in testerul lui Bench iar led-ul poate fi unul obisnuit.Am avut citeva tuburi cu aceasta problema , majoritatea folosite in TV si de curiozitate le-am aplicat o tensiune de 400v cu un condensator de 10 microfarad intre filament si catod dar foarte putine au putut fi salvate

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări