Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema egalizor 2 cai

costel32

Postări Recomandate

• Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

3

• Depanatorul

3

• remus68

2

• costel32

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Care din varianta, cu reglaj direct sau cu reglaj in curent continuu?

Eu iti propun vrs. cu reglaj in curent continuu: scapi de potentiometri dubli, de zgomotul lor la uzura, fara legaturile cu cablu ecranat la potentiometre, are potentiometru pentru joase, inalte, balans si volum, ...... caracteristica de reglaj buna pentru joase/inalte, în plus ofer posibilitatea compensarii fiziologice, functie realizata cu ajutorul unui comutator liniar-fiziologic (J1 / CON3).

- Echipat cu circuitul integrat LM1036;

- Reglaje: ton (frecven]e joase/inalte), volum, balans

- Control volum: 75 dB;

- Control ton: ±15dB, la capetele benzii;

- Diafonie: 75 dB;

- Distorsiuni: 0,06% pentru o tensiune de intrare de 0,3Vrms;

- Raport semnal/ zgomot: 80 dB pentru o tensiune de

intrare de 0,3Vrms;

- Tensiune de alimentare: 9-16V;

Daca doresti sa obtii la iesire semnal mono poti sa faci un sumator rezistiv cu 2 rezistente de min. 56R.

De ce vrei sa alimentezi la +30Vcc? Cu un stabilizator LM7812 obtii o tensiune de 12V bine stabilizata pentru C.I. LM1036 (limite de alimentare: min. +9V / max. 16V).

Pentru schema de alimentare cu tensiune de la +30V la +12Vcc stabilizata cu LM7812 poti consulta catalogul/datasheet (High Input Voltage with LM7812).

Succes!

Salut!ma poate ajuta cineva cu schema unui egalizor grafic cu doua cai:joasa si inalta plus cablaj cu pontentiometri logaritmici si care sa contina si volum iar alimemtarea la 30v?

post-22358-139829423496_thumb.jpg

post-22358-139829423505_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

[remus68]

"Potentiometre logaritmice in corectia de ton se utilizeaza in acest tip de schema."

Eu zic sa nu ne mai pacalesti cu astfel de afirmatii. Potentiometrele logaritmice (simple sau duble) se folosesc la reglajul volumului audio si atat ........ :aut:

asta pentru corectia auditiei de catre urechea umana.

Link spre comentariu

De fapt doar Remus are dreptate.......La corectia pasiva se folosesc doar potentiometri cu caracteristica de variatie logaritmica , iar la cele active pot fi lineare ( la montaje gen Baxendall chior ) sau chiar antilogaritmice ( spre exemplu la corectia de ton din reactia negativa a etajului final sunt necesari potentiometri cu caracteristica antilogaritmica ) etc.Nu te mai da cunoscator daca nu te pricepi......ramai in banca ta . Nu ai de ce sa te contrazici cu altii .....nu castigi nimic ! Pe viitor posteaza doar la incepatori , altfel induci lumea in eroare !

Link spre comentariu

Eu zic sa nu ne mai pacalesti cu astfel de afirmatii

:ras:

Pentru tine si pentru toti copii dupa forum, dornici sa acumuleze noi cunostinte, postez citeva pagini utile despre studiul corectoarelor de ton pasive, cuprinse in lucrarea "Manualul inginerului electronist - Radiotehnica" - coordonator E. Nicolau, Ed.Tehnica, 1988.

In volumul II (sint trei volume cu un total de 1170 de pagini) se discuta citeva generalitati si formule de calcul pentru acest tip de corectoare de ton..

Link spre comentariu

Amandoi sunteti "pici cu puf". In "88 aveam 17 ani, asta pentru cultura voastra (a se vedea user "iulian72").

Cred ca ar trebui sa va documentati din manuale de specialitate (liceu/facultate), nu din carti/volume scoase in librarie de vreun ingineras care dorea sa se afirme in epoca de aur, sau sa dati "search" pe google.

Nu a-ti fost in stare sa-i raspundeti lui "costel32" cu o schema valabila, dar sa comentati pe langa subiect sunteti "brici". In asa hal a ajuns acest forum!?!?

PS: "in corectoare de ton si reglaj balans se folosesc potentiometre cu panta liniara". La ce bun pot. log. !!! Vezi calculatorul corectoarelor de ton (diagramele atasate).

Obs.: stiati ca schema data de "remus68" este gresita? Vezi mesaj scris: Sâm Mai 12, 2012 1:18 pm

A copiat de pe site fara sa se verifice daca functioneaza aceasta schema: http://www.scheme-electronice.go.ro/cor ... n-akay.htm,

:101

:inchis

Degeaba ...nu cred ca era nascut in 1988 !

post-22358-139829434581_thumb.jpg

post-22358-139829434586_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cred ca ar trebui sa va documentati din manuale de specialitate (liceu/facultate), nu din carti/volume scoase in librarie de vreun ingineras care dorea sa se afirme in epoca de aur

Daca ai fi citit tu carti cate licee si colegii ii poarta numele regretatului Edmond Nicolau... inginerasul era decan la cibernetica si academician.

Un sfat! Du-te si lasa-ne! :aut:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări