Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator clasa A cu 300B

Alexandru Savin

Postări Recomandate

Corect!O sa pun doua tuburi redresoare 5t4s in paralel. Cat despre cele 2 carti, le-am downloadat si le citesc.O sa incerc totusi sa alimentez filamentele in CA si daca apare brum, o sa modific alimentarea ulterior.Multumesc tuturor pentru informatii.O zi buna,A.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 75
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Alexandru Savin

16

• THOMAS

9

• hpavictor

8

• Shambala

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Alea de la Petra nu au intrefier. La citiva mH au putine spire si nu se satureaza miezul. Din pacate, pentru aplicatii audio sunt necesare inductante peste 5H de obicei.(Exista si miezuri toroidale cu intrefier, dar nu astea. Pe alea poti obtine inductante mai mari fara saturare la curenti suficient de mari pentru utilizare in amplificatoare audio)

Link spre comentariu

Nu ziceam de cele cu putine spire ci de cele de 5-10H. Mi-a povestit cineva ca a desfacut un astfel de soc si avea intrefier. O sa verific zilele viitoare cand mai trec pe la firma.

Link spre comentariu

Sigur. Sunt cu intrefier. E o taietura de 0.1-1mm (depinde de soc) umpluta cu epoxi.Cind am zis ca n-au intrefier, m-am referit strict la cele din tabelul de mai sus, din oferta Petra.

Link spre comentariu

Bun bun bun....Traf-urile de la domnul Lazaroiu au sosit, lampile le am in formatiune completa, ceva piese de la farnell au sosit, traf-ul de alimentare l-am comandat.... si ma indrept cu pasi rapizi de a pune mana si a face concret ceva :))A mai ramas carcasa, cand am si traf-ul de alimentare in mana o sa stiu cat de mare o sa fac cutia, dar vroiam sa intreb putin de ''organizarea'' pieselor pe carcasa.Ma gadeam sa pun de la stanga spre dreapta (sau invers daca doriti :)) ) OT1- traf alim -OT2 drosel 10Hel34-5u3s-5u3s--el346n9s----------6n9sPareri? :)O seara buna,A.

Link spre comentariu

Bun bun bun....

Traf-urile de la domnul Lazaroiu au sosit, lampile le am in formatiune completa, ceva piese de la farnell au sosit, traf-ul de alimentare l-am comandat.... si ma indrept cu pasi rapizi de a pune mana si a face concret ceva :))

A mai ramas carcasa, cand am si traf-ul de alimentare in mana o sa stiu cat de mare o sa fac cutia, dar vroiam sa intreb putin de ''organizarea'' pieselor pe carcasa.

Ma gadeam sa pun de la stanga spre dreapta (sau invers daca doriti :)) )

OT1- traf alim -OT2

drosel 10H

el34-5u3s-5u3s--el34

6n9s----------6n9s

Pareri? :)

O seara buna,

A.

Este buna amplasarea pe care o propuneti,este ca in desenul de mai jos??

*************************************************************************************************

Trebuie sa realizati un ecran magnetic pentru traful de alimentare,sau un capac cu tabla de fier cu grosimea de 1mm,iar in dreptul tuburilor finale cate un ecran termic din tabla de inox (lustrit),sau aluminiu ,o sa arate foarte bine (ca in oglinda,vor parea mai multe tuburi) dar este si foarte util protejand trafurile de iesire de caldura degajata de EL34,presupunand ca veti realiza un sasiu elegant si cu proprtii decente nu cat un blat de masa(!?)

Droserul cred ca ar fi mai bine sa-l amplasati sub sasiu.Condensatorii de filtraj pot fi amplasati deasupra si la cel putin 6-8cm de sursele de caldura sau sub sasiu,depinde ce modele de condensatori veti gasi.

Va doresc succes la realizarea acestui proiect si astaptam rezultatele!

Amplasare componente:

Posted Image

Link spre comentariu

...Trebuie sa realizati un ecran magnetic pentru traful de alimentare,...[/url]

La trafurile toroidale nu cred ca trebuie ecran magnetic! Eu am pus traf-ul langa placa cu lampi, in carcasa amplificatorului, si nu am observat nici un fel de efecte. Daca e deasupra carcasei amplificatorului, eventuala coaja de protectie poate fi din orice material.
Link spre comentariu

Dacă faci trful de alimentare la Petra poți cere sa sa-l facă ei cu ecran manetic, eu asa am făcut, este amplasat cam ca in achita ta si nu induce brum

Link spre comentariu

...Trebuie sa realizati un ecran magnetic pentru traful de alimentare,...[/url]

La trafurile toroidale nu cred ca trebuie ecran magnetic! Eu am pus traf-ul langa placa cu lampi, in carcasa amplificatorului, si nu am observat nici un fel de efecte. Daca e deasupra carcasei amplificatorului, eventuala coaja de protectie poate fi din orice material.
@In cazul amplificatorului construit de d-ta nu are importanta,deoarece si trafurile de iesire sunt tot toroidale,iar amplasarea langa tuburi chiar nu ar avea importanta.Eu recomand folosirea unui ecran magnetic mai ales daca se va amplasa langa trafurile de iesire care sunt E+I.Campul magnetic se va induce tot intr-un mediu receptor magnetic,in cazul de fata sunt trafurile de iesire.Eu am un amplificator profesional cu SS DENON cu traf de alimentare toroidal si este ecranat de "mama focului" cu o carcasa de tabla de otel cu grosimea de 2mm.
Link spre comentariu

Depinde si de fabricant.......eu am un trafo toroidal de retea facut de Romtoroid din Ploiesti si unul de Petra din Iasi , chiar de la Dnul Aster Norbert ( asociatul principal de la Petra , alaturi de Dnul Macovei si Dnul Voicu , oameni de mare valoare morala si profesionala ) .....incredibil , cel de la Petra radiaza brum , fata de cel de la Romtoroid , care este mut cu desavarsire !Ar putea fi un caz particular ?

Link spre comentariu

Depinde si de fabricant.......eu am un trafo toroidal de retea facut de Romtoroid din Ploiesti si unul de Petra din Iasi , chiar de la Dnul Aster Norbert ( asociatul principal de la Petra , alaturi de Dnul Macovei si Dnul Voicu , oameni de mare valoare morala si profesionala ) .....incredibil , cel de la Petra radiaza brum , fata de cel de la Romtoroid , care este mut cu desavarsire !

Ar putea fi un caz particular ?

***********************************************************************************************

...un experiment rapid,"actori" principali:

- traf toroidal 20VA-PETRA

- traf de iesire pentru un amp de casti(PP ECC82) 12K/32ohmi

- osciloscop TEKTRONIX TDS 2022

- rezistenta de sarcina 3W

- distanta intre trafuri este de 20mm.

Prima imagine,traf toroidal alimentat la 230V/50Hz

iar secundarele in gol .

Traful de iesire cu secundarul de 32ohmi pe intrarea osciloscopului

se observa tensiunea de zgomot indusa[radiata] este mai mica de 27mVvv.

Posted Image

cea de a-2-a imagine,traf toroidal alimentat la 230V/50Hz

iar pe unul dintre secundare am pus o incarcare de 2W (10% din capacitatea trafului)

traful de iesire cu secundarul de 32ohmi pe intrarea osciloscopului

se observa ca tensiunea indusa[radiata] are o valoare deloc de neglijat 216mVvv,tensiune care SIGUR se va auzi in casti (difuzoare).

daca sarcina va ajunge la 90% din puterea trafului radiatia va fi si mai puternica.

Posted Image

***********************************************************************************************

acum fiecare face cum crede....

P.S pot repeta experimetul cu orice traf toroidal,nu exista transformator cu radiatie parazita nula,cu cat este mai mare traful iar incarcarea lui va fi la limita calculata cu atat radiatiile vor fi mai prezente si mai puternice.Pastrand proportiile,situatia este exact ce pe care am recomandat-o userului ,deci un ecran magnetic nu poate face decat bine.

Link spre comentariu

Eu proba am facut-o cu amplificatorul in sarcina , la putere maxima iar campul magnetic parazit l-am captat cu un microfon magnetodinamic ( Shure SM58 ) conectat la un mixer audio . Pentru probe comparative este foarte edificator si testul este extrem de rapid !Repet , toroidalul de la Romtoroid nu are camp magnetic sesizabil cu metoda descrisa mai sus ........la Petra este dezastru .

Link spre comentariu

Eu proba am facut-o cu amplificatorul in sarcina , la putere maxima iar campul magnetic parazit l-am captat cu un microfon magnetodinamic ( Shure SM58 ) conectat la un mixer audio . Pentru probe comparative este foarte edificator si testul este extrem de rapid !Repet , toroidalul de la Romtoroid nu are camp magnetic sesizabil cu metoda descrisa mai sus ........la Petra este dezastru .

Cu "insailarea" de mai sus se poate testa orice traf toroidal, este imposibil sa nu radieze.....,bineinteles daca nu este prevazut cu "centura magnetica" peste bobinaj fara sa fie spira in scurt.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări