Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator clasa A cu 300B

Alexandru Savin

Postări Recomandate

Vizitator viobio

o alegere destul de ciudata pentru un incepator,300B!!un amp bine facut cu 300B costa destul de mult!!!!300B este un tub cautat de melomanii cu gusturi extreme,pe mine nu ma da pe spate sunetul acestei triode,dar fiecare cu gustul sauparerea mea este sa incercati un SE cu EL34 ,cam 8w sau un SE cu el84 ,nu merita atit banet 300Bmerita doar in cazul in care aveti o sursa de semnal de cea mai buna calitate,exclus calculator,incintele trebuie sa aiba si ele un SPL peste 92dB , de preferat 100dB pentru a pune in evidenta sunetul acestei 300B,o problema mare sunt trafurile de iesireun traf de iesire de cea mai buna calitate costa peste 250 euroimai meditati la ce am scris eu si elti colegi de forum

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 75
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Alexandru Savin

16

• THOMAS

9

• hpavictor

8

• Shambala

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va dau si eu un sfat si recomand pentru DVS:

viewtopic.php?f=28&t=109636

Un amplificator cu tubul 300 este un pic peste "puterile" unui incepator.

La schema pe care a modificat-o Liteon va recomand schimbarea EL 84 cu 6p14p (sunt echivalente) precum si schema domnului Valderama (un profesionist desavarsit in electronica):

viewtopic.php?f=28&t=56212&start=180 (aveti si schema precum si cablajele)

fiind relativ simple si accesibile la cost.

Pentru OT (transformatoarele de iesire) vorbiti cu dl Lazaroiu si veti avea o surpriza placuta!

Cu trecerea timpului veti construi si amplificatoare mai sofisticate si mai scumpe. Din punctul meu de vedere aceaste scheme sunt excelente. Deocamdata nu stiti ce anume sa cereti de la un amplificator cu tuburi (dpdv auditiv), dar cu timpul ascultand mai multe amplificatoare o sa avansati!

Mult SUCCES! :101

Link spre comentariu

Da, am sa citesc linkurile, cam gandul asta l-am avut si eu de dimineata sa nu ma arunc ca ''musca in lapte'' :)O zi buna va doresc,A.

Link spre comentariu

Rog pe dl Valderama sa posteze datele de executie a trafo de iesire pentru schema PP cu 6p14p.Schema este simpla si permite obtinerea unei puteri relativ mari pentru un incepator.LINK schema: viewtopic.php?f=28&t=56212&start=180Multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator

Un compromis putere/calitate /pret ar fi un PP clasa A cu 6P3C....acei 16-18w optinuti pe canal sunt arhisuficienti pt orice audiofil (normal la cap...) iar costul realizarii e cit se poate de decent (eu personal lucrez la asa ceva....... in curs de 2-3 zile intra in probe ba mai mult ofer si un kit...) :dans:

Link spre comentariu

Daca 300B ar fi pe toate drumurile, ca familia 6L6 bunaoara, ar fi cea mai indicata lampa pentru un incepator cu pretentii audiofile, pentru ca te pune repede in tema cu problematica utilizarii tuburilor iar rezultatele au o probabilitate de succes foarte mare. Cu alte cuvinte atacul nu-i cel mai simplu dar nici cel mai complicat, transformatorul de iesire asisderea, circuitul poate fi pastrat simplu, cu "piese" putine. Deci daca ai o cutie de pantofi plina cu 300B pentru teste te poti astepta in final la rezultate marete; datorita liniaritatii formidabile e foarte greu sa nu gasesti o zona "dulce" cu acest tub... in acest rationament singura componenta "amara" e pretul...Culmea ironiei este ca acest tub, 300B, nu-i cu nimic mai complicat constructiv ca un tub TV din anii '50-'60... dimpotriva...

Link spre comentariu
Vizitator

Am eu :Gold Lion PX300B la 132 euro/buc imperecheate sau Electro Harmonix Platinum (Matched pair) la 165 euro/2 buc imperecheate cu aceleasi caracteristici ofer si 2 socluri cadou !!!!In speranza ca nu e caterinca mai vin cu alte detalii daca nu, am sa urmaresc din "umbra" circul!!!

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Iar ai gresit.....mai bine ramai la 300B . Macar o sa ai ceva putere " audiofila " , dar 300B o sa te cam coste ceva.......

cu ce greseste??tu cind ai facut SE cu EL84 ai gresit cu ceva??? ai gresit .....nu tubul, altceva...300B este phohibitiva ,un amp cu acest tub ajunge la minim 1000 euro,construit cu componente de calitate,daca vrei sa se justifice folosirea "melomanei" 300B
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutare!Dupa indelungi cercetari si intrebari m-am hotarat sa fac un amp single ended cu EL34+6n9s. Atasez schema.Rog un moderator sa schimbe titlul topicului daca este necesar.Va rog , postati o schema de alimentare pentru acest amplif ,tinand cont ca voi folosi in redresare o lampa 5t4s,si daca are si filtru pi si mai bine. O alimentare simpla ma descurc si eu sa fac, dar vreau sa aud si alte pareri tinand cont ca e pentru audio.Banuiesc ca ar fii ceva legat de calitatea conzilor de pe filtru pi :DSi nu in ultimul rand, vreau sa fac o vizita pe Maica Domnului pentru celelalte piese. Recomandari ceva? :)Multumesc mult,A.

post-66346-13982943595_thumb.png

Link spre comentariu

În raport cu schema prezentată.

Nu se pot obţine 10W sinus nelimitat în secundar sarcină cu tub final EL34-SE atunci când Ra=4800Ω chiar dacă aveţi anodica etaj final 340V(un calcul simplu ne conduce la o modulaţie ia simetrica sinus-nelimitat de +_62mA la vârf pentru sarcina precizată în anod 4800Ω ,aşadar ia_ef ar fi 0,0438mA pe sarcina data conduce la 9W putere utilă la anod în sarcină) ,în această situaţie(Ra=4800Ω ,Ua=340V) în cel mai fericit caz se va obţine 7-8W sinus nelimitat în sarcină secundar(nu ştiu ce simulare să făcut acolo/model EL34...).

Schemă(postata) seamănă bine cu Yarland FV34AIII Single Ended EL34 SA http://www.avstore.ro/images/cache/w315h315/20216 (am modificat un astfel de amplificator "de bine ce mergea" ,sunt postate aici pe forum rezultate iniţiale şi rezultate în urma modificări).

Link spre comentariu

Cam aşa arată "treaba"(dreapta de sarcină 4800 ) EL34-SE din schema asta download/file.php?id=20215 (adică 8,845W putere utilă în sarcină la anod ,mă rog , mai sus am aproximat 9W).

Văd şi 13W în sarcină la ieşire schema(simulată probabil)dată ,desigur forma de undă "sinus-stilizat în trapez" ?! (ca să avem factor de umplere "zdravăn" pentru 13W ,dacă trecem la sqw avem putere utilă şi mai mare în sarcina la ieşire...).

Poate reuşim să vedem şi cum se obţin 13W în sarcină secundar(grafic) când Ra=4k8(EL34-SE ,Ua=340V sau ştiu şi eu cât..).

post-18717-139829436152_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări