andreidaniel Postat Aprilie 21, 2012 Partajează Postat Aprilie 21, 2012 Buna tuturor! Stau la bloc la ultimul etaj si..in balcon n-am bec..ar fi cam dificil acum de tras fir..spart peretele ca abia jos de cealalta parte a peretelui am o priza in camera,tras bagheta..si apoi iar zugravit etc.Asa ca m-am gandit la urmatoarea varianta: panou solar pus pe bloc (si trag firul prin aceiasi gaura pe unde vine si firu de net) + acumulator si o lampa.Aveti idee cat m-ar ajunge afacerea? Pun pe bloc un panou..sa zicem 100x100 sau 100x50mm de exemplu,si apoi sa imi ziceti voi o varianta / combinatie optima de tensiune pt bec si acumulator.Ziua sa se incarce iar seara sa pot sta in balcon si sa am lumina..Ms Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 22, 2012 Partajează Postat Aprilie 22, 2012 Ar trebui precizate:- puterea becului folosit (Watt)- numarul de ore de functionare / zi. Link spre comentariu
andreidaniel Postat Aprilie 22, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2012 Asta imi ziceti voi in functie de panourile disponibile ca au si ele niste standarde. E vorba de o funcionare de sa zicem 3-4h/ noapte poftim. Sa fie lampa de vreo 30W. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 22, 2012 Partajează Postat Aprilie 22, 2012 O sa iasa enorm de scump,fata de energia platita la enel. Eu am tras fir asa,dar n-a trebui sa zugravesc nimic (am folosit un intrerupator mic,bagat direct in bagheta cu cablu).+ ca nu cred ca e legat sa pui panou solar pe bloc si alte d-astea... Link spre comentariu
Vizitator SKLAF11AX Postat Aprilie 22, 2012 Partajează Postat Aprilie 22, 2012 uite ce zice tipul aici http://www.next.gr/inside-circuits/free ... l5853.html Link spre comentariu
andreidaniel Postat Aprilie 22, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2012 da bn k altii au voie sa puna antene tv... si bn k izolatia la terasaeu am facut-o pe banii mei, ceilalti n-au vrut un ban sa dea. plus ca doar nu dau radiatii. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 22, 2012 Partajează Postat Aprilie 22, 2012 Deci ai nevoie de energia 30W x 4ore = 120 Wh in fiecare zi.Pentru stocare trebuie un acumulator de minim 120Wh; de exemplu 12V si 10Ah.Am zis minim pentru ca se poate intampla sa ai zile fara soare (innorate). Aplici un factor pentru astfel de cazuri. De exemplu pentru ca sa te asiguri pentru 5 zile consecutive, capacitatea acumulatorului creste la 5 x 10 = 50 Ah, adica un acumulator de automobil obisnuit. Trecem la incarcarea acumulatorului. Daca vrei sa se faca intr-o singura zi insorita, si daca presupui o durata de 8 ore de soare / zi, poti calcula curentul care trebuie generat de panoul solar: 50 Ah / 8 h = 6 A. Am considerat randamentul 100%. Tensiunea panoului pentru acumulator de 12V este in jur de 18 V. Pentru 6A puterea panoului va fi cam 18V x 6 A = 108 W. Poti cauta pe net Panou solar cu puterea 100W si tensiunea 18V. Vei gasi dimensiuni in jur de 0,7 metri patrati si preturi de circa 1000 ron.Exista controlere de incarcare a acumulatorului de 12V de la panoul solar gata confectionate, 2-300 ron.Insumand pretul acumulatorului, panoului si controlerului rezulta costul total. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 22, 2012 Partajează Postat Aprilie 22, 2012 Mai bine incarci acumulatorul in casa...Acumulatorul nu se poate descarca la 0,mai ales in 4h! pt 4h,se poate descarca pana pe la 30-40%. Daca faci asta cu unul auto,nu stiu cat o sa te tina Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 27, 2012 Partajează Postat Aprilie 27, 2012 Concluzia?energia ieftina e prea scumpa pt noi... La regimul de mers declarat al unui bec in acel balcon,cu 1300-1500 lei e asigurata o perioada destul de mare de timp functionarea(investitia initiala fiind mult mai mica daca avem in vedere inclusiv zugravirea apartamentului dupa dezmatul tragerii a 2 fire in balcon),fara batai de cap si costuri de intretinere ulterioara a acelui echipament pt producerea de energie verde...dar e adevarat,se poate,daca se vrea indiferent de costuri.Daca nu se vrea citita presa in acel loc,ci doar o iluminare ambientala,e mai rentabil cumpararea a doua sau mai multe lampi de gradina,cu celula foto si acumulator NI-Cd incorporat,iluminare cu LED,la alea macar nu mai trebuie sa le faci nimic,le montezi unde iti place si ai rezolvat problema. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 27, 2012 Partajează Postat Aprilie 27, 2012 La o "lampa de gradina" cu un acumulator de 1,2V/1Ah avem stocata o energie cam de 1Wh, adica de 600 de ori mai mica decat in exemplul nostru 12V/50Ah=600Wh. Si pretul lampii ar trebui sa fie 1500lei/600=2,5 lei.Si nu ma pot abtine sa compar 2500 lei/kWh "solar" cu 0,5 lei/kWh din retea, adica un raport 5000. Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 27, 2012 Partajează Postat Aprilie 27, 2012 Poate la 2,5 lei n-o sa gaseasca mare lucru,dar daca e sa se satisfaca un moft,cu varianta asta iese oricum mai ieftin decat cu panou solar,unitate de gestionare a incarcarii,acumulator tampon,si alte alea...altfel,un cablu trecut prin perete,un intrerupator si o aplica,e varianta cea mai comoda si nu mai putin important,cea mai economica...ori cu un bec ori fara un bec,tot acolo e pt salvarea planetei Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 27, 2012 Partajează Postat Aprilie 27, 2012 avand in vedere ca e vorba de bloc,lumina de la imuminatul public e mai puternica decat lampile solare... Sa nu mai zic ca e si gratis Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 28, 2012 Partajează Postat Aprilie 28, 2012 Problema e ca omul a spus ca sta la ultimul nivel...acceptand ca e doar et IV,si tot nu cred sa-i fi instalat primaria un bec la balcon,ca altfel nu-si mai batea capul Si apoi am zis ca e doar de ambient,sa nu-ti bagi degetele in ochi,fara sa vezi,dar daca e pt lectura sau goblen,normal ca o sa-i trebuiasca ceva(mult) mai mult...oricum,solutia cu energia solara mi se pare nejustificat de scumpa pt scopul propus,indiferent ce activitate va urma sa desfasoare acolo,dar asa cum spuneam,e posibil daca nu ai o problema cu banii. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 28, 2012 Partajează Postat Aprilie 28, 2012 Eu stau la 9 (etaj,nu spital ),si-mi vine destula lumina sa vad ce si cum,in camera care are geamul in spatele balconului... Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 14, 2012 Partajează Postat Mai 14, 2012 A aparut pe forum o oferta pentru ceva asemanator cu ce vrea autorul, un kit nou compus din panou+controler+acumulator. Panoul da 50W iar acumulatorul este de 4 ori mai mic decat socotisem eu intr-un post anterior (doar 144 Wh) dar inca suficient daca nu se doreste sa se faca rezerva de energie pentru zile innorate. Pretul este aprox. 1000 lei.viewtopic.php?f=59&t=112378 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum