piglett Postat Aprilie 24, 2006 Partajează Postat Aprilie 24, 2006 bun ..hai sa incepem...am vazut ca multi dintre voi cauta sa cumpere difuzoare la care poti gasi si parametrii undeva. eu personal nu mai am incredere in nimic ce e scris...si daca mergem si luam un difuzor si nu gasim parametrii lor....nu putem calcula? ce e asa de greu?pana si BassBoxPro are un vrajitor care te ghideaza pas cu pas ce si cum sa faci ca sa-l masori....masuratorile dureaza circa 15 minute.restul meu de neuron....inca se chinuie din rasputeri sa-si dea seama de ce dati sfaturi de genul: "daca nu are parameri T/S nu il lua ca nu vei putea calcula incinta" BLEAH! ba se poate daca vrei. si daca omul e incepator si nu stie sau nu are cu ce. se mai gasesc oameni prin apropiere care sa-l ajute....eventual il trimite prin posta cuiva....solutii se gasesc....a nu se face discriminare intre difuzoare! adica chinezarii, pro.....etcaici discutam un singur termen DIFUZOR...oricare ar fi el Link spre comentariu
Vizitator moga alexxx Postat Aprilie 24, 2006 Partajează Postat Aprilie 24, 2006 Ios de parere ca iti iese treba buna cu ori ce dif (apr ori ce ) doar ca e mai multa munca masurandul sa vezi cam ce stie . Ca daca te apuci sa faci cutii la plesneala mare succes nu o sa ai . Parerea mea . :smt006 Link spre comentariu
Extrem Postat Aprilie 24, 2006 Partajează Postat Aprilie 24, 2006 Ios de parere ca iti iese treba buna cu ori ce difGresesti...va dau un simplu exemplu :Cumparati un difuzor de 200 de euro sa zicem JBL si mai cumparati un difuzor cu 200 de euro (chinezarie). Sa zicem ca boxa recomandata este aceeasi (aproape aceeasi) pt ambele difuzoare.... Dupa ce termini....asculti toata ziua la o putere respectabila si poate si calitate mai buna la JBL in schimb ce la marca (vapor :smt003 ) dupa 5 ore de ascultat la o putere respectabila vei remarca ca oboseste si scade calitatea .... e posibil si de la inceput sa fie mai slaba calitatea fata de JBL. Din nou asta este parerea mea :yawinkle: Edit: evident calitatea costa ... dar sunt si exceptii (rare) Cine vrea sa-si faca boxe si nu vrea neaparat calitate, ci MUZICA TAREEE poate sa mearga cu cea mai mare incredere cu difuzoare de la KON. Sa nu fiu inteles gresit ca acele difuzoare sunt gunoaie ... eu nu am spus si nici nu voi spune NICIODATA acest lucru(si eu detin asemenea difuzoare de la KON)....nu suna prost...ideea e ca nu le poti compara cu ceva de firma :yawinkle: atata tot (diferentele sunt: puterea scazuta si uneori materiale de proasta calitate care in timp se ***). :smt006 Link spre comentariu
piglett Postat Aprilie 24, 2006 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2006 bunintrebare tie Extrem...tu calculezi incinta, o faci, bagi diful in ea, iei un amplificator si il legi la boxa si asculti muzica?ai folosit vreo data filtre active? te-ai uitat vreo-data la banda de frecv reprodusa de un dif? ai limitat banda de frecv reprodusa de amplificator in conformitate cu datele difuzorului?dupa un timp se ***? Eurotecurile mele functioneaza de 2 ani si nu au nici pe draq.sa fie din cauza ca nu bag in ele mai jos de 32 de hz? sau pentru ca le stiu limitele?hai sa pun problema altfel:ce ar fi daca as masura eu Eurotecurile astea? si mi-ar da niste parametrii buni? atunci ati da vina pe mine ca nu stiu sa calculez? si astea pentru ca sunt considerate "Chinezarii"???nu dom'le!!! in doi ani de zile eu nu le-am gasit decat un singur defect: nu inghit prea multa putere.mai astept pareri!(pe seama topicului)...in caz contrar il voi ruga pe Sharky sa stearga topicul. Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 24, 2006 Partajează Postat Aprilie 24, 2006 Se pot masura si calcula parametrii, dar problema e ca nu toata lumea are aparatura necesara, deci trebuie sa te trambalezi cu difurile pe la altii sa ti le masoare...si la sfarsit vezi ca ai un dif cu parametrii de kko. :toimonster: iar daca ai dat si bani multi pe el in speranta ca iei ceva de calitate atunci treaba e si mai trista.Cumparatorul ar trebui sa fie bine informat despre ce produse.Din pacate cumparatorul e neducat, iar majoritatea vanzatorilor la fel. :finga: Daca dai mai multi bani nu inseamna ca e si mai bun. Parametrii TS ajuta la evaluarea performantelor, iar daca nu ii ai cum decizi care difuzor e mai bun pt scopurile tale?Cumperi toate modelele?Daca ai deja difuzoarele atunci nu mai ai incotro...spor la masuratori si daca esti binevoitor posteaza aici si parametrii sa le fie si altora de folos. Link spre comentariu
Extrem Postat Aprilie 24, 2006 Partajează Postat Aprilie 24, 2006 ai folosit vreo data filtre active? te-ai uitat vreo-data la banda de frecv reprodusa de un dif? ai limitat banda de frecv reprodusa de amplificator in conformitate cu datele difuzorului?Clar ca ii pui si un filtru activ ! (ma gandeam ca e logic). Evident il limitezi pana la limita dufuzorului in frecvente joase(daca nu mai sus cu vreo 5-10hz). La frecvente mai ridicate taiem tot peste 200-300 hz (asta la subwoofer).dupa un timp se ***? Eurotecurile mele functioneaza de 2 ani si nu au nici pe draq.sa fie din cauza ca nu bag in ele mai jos de 32 de hz? sau pentru ca le stiu limitele?Ne spui si noua te rog ce marime au Eurotecurile tale ? Si de cate ori le-ai lasat sa mearga pe timp nelimitat la 80-90 % din puterea lor ?P.S sa stii ca EuroTec nu este chiar asa o chinezarie ! in primul rand ca la unele difuzoare primesti parametrii si in al 2-lea rand gasesti informatii despre firma si fabricatia de difuzoare ! Link spre comentariu
Extrem Postat Aprilie 24, 2006 Partajează Postat Aprilie 24, 2006 Daca dai mai multi bani nu inseamna ca e si mai bun.Corect.Cine are putin cap se informeaza totusi de reputatia acelei firme si de rezultatele obtinute cu produsele respective :yawinkle: Link spre comentariu
piglett Postat Aprilie 24, 2006 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2006 difurile sunt de 12 inch si raspunsul este DA, le-am lasat de multe ori in regim de 130-140W muzicali cu filtru hi-pass la 34Hz. au fost si in discoteca, prinse sus langa tavan, de frica sa nu imi rupa careva mocheta proaspat pusa, au fost in case de cultura, in sali de sport, in holul unui hotel la banchete....iar pe 3 mai am o onomastica in aer liber unde vor fi folosite sub-urile mele si doua boxe cu 3 cai care au aceleasi difuzoare pe bassi. ATENTIE! suntem offtopic! va rog sa raspundeti cerintei din primul post. cititi cu atentie topicul. daca se va continua asa voi apela la functia DELETE :tonqe: UPDATE eu nu mai cred nimic din ce scrie pe hartie...poate fi o greseala de tiparire, sau o abureala a producatorilor....nu spun ca nu bat cu realitatea si tot respectul celor care chiar fac treaba buna. voi posta si parametrii eurotecurilor de indata ce le voi masura. acum dispun de toata aparatura necesara.imi pare rau ca acum doi ani nu am lipit la draq o hartie in una dintre incinte cu parametrii...s-au ratacit...ei...asta e ii mai masuram o data Link spre comentariu
caudiodesign Postat Aprilie 24, 2006 Partajează Postat Aprilie 24, 2006 Piglett, daca ai incinta bass reflex chiar este indicata folosirea unui filtru rumble pentru a nu conduce difuzorul cu frecventa mai joasa decat cea de acordaj.Incinta inchisa, daca este proiectata cum trebuie, limiteaza automat excursia membranei la frecventele foarte joase.Ce vezi tu pe etichete, gen 30-300 Hz probabil ca sunt frecventele unde diful mai poate fi folosit cu randament (in partea de jos a spectrului) sau pentru a nu aparea fenomenul de break-up (in partea de sus a spectrului).Multe subwoofere DIY bass reflex sunt proiectate cu frecvente de rezonanta de 16-20 Hz, special pentru a nu se depasi excursia membranei (filme)Vezi ca la montajele Linkwitz Transform, amplificarea si banda de frecvente reprodusa se face sub frecventa de rezonanta a ansamblului incinta-difuzor, deci automat sub banda de frecventa considerata utila pentru acel difuzorCand vei avea ocazia sa lucrezi cu un difuzor, daca totusi vrei sa fii corect, te rog sa faci un lot de 5 sau 10 masuratori si sa calculezi abaterea medie de la specificatiile producatorului, macar sa stim daca merita efortul financiar de a achizitiona echipament specializat de test, considerand ca nu facem boxe in regim industrial, doar ca suntem niste DIY-eri. Link spre comentariu
piglett Postat Aprilie 24, 2006 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2006 Piglett, daca ai incinta bass reflex chiar este indicata folosirea unui filtru rumble pentru a nu conduce difuzorul cu frecventa mai joasa decat cea de acordaj. incintele bass reflex au doua frecvente de rezonanta: una a difuzorului in incinta si una a bass-reflexului. filtrul ala se numeste "sub-sonic filter"..poate ne explici ce-i ala rumble....pe mine ma duce cu gandul la filtrul de pe dozele de pickup....ca sa nu auzi vibratiile acului pe placa si a motorului....dar daca stau mai bine si ma gandesc tot sub-sonic e :yawinkle: Incinta inchisa, daca este proiectata cum trebuie, limiteaza automat excursia membranei la frecventele foarte joase. limitat automat esti tu din fabrica...fara suparare....in orice incinta inchisa, sub frecv de rezonanta curba de raspuns pica cu 12 decibeli pe octava. Vezi ca la montajele Linkwitz Transform, amplificarea si banda de frecvente reprodusa se face sub frecventa de rezonanta a ansamblului incinta-difuzor, deci automat sub banda de frecventa considerata utila pentru acel difuzor domnul ala a dat acele montaje pentru a face subwoofere cu incinta inchisa. de aia e sub frecv de rezonanta.frecv de rezonanta a ansamblului incinta-difuzor in cazul compresiei este cu aprox o octava mai sus decat rezonanta difului in aer liber. :axe: :axe: :axe: Link spre comentariu
caudiodesign Postat Aprilie 24, 2006 Partajează Postat Aprilie 24, 2006 Piglett.....ce scriu eu si ce aberezi tu........La bass reflex ai o singura frecventa de rezonanta.Cea a ansamblului cutie-rezonator.Cea e difuzorului este fs care tine numai si numai de difuzor.Dupa cum ti-ai dat seama rumble e aceeasi chestie cu subsonic si aceeasi chestie cu high pass si aceeasi chestie cu limitarea difuzorului sub o anumita frecventa. Eu vb de excursia membranei.....e alta mancare de peste si nici nu ma obosesc sa iti explic......simuleaza sau masoara.......la o incinta inchisa excursia membranei este limitata la frecventele foarte joase de catre volumul de aer din incinta .pai cum ma piglett....stai asa....ca tu zici bine......dar de ce domnul linkwitz nu limiteaza banda de frecvente peste cea a rezonantei difuzorului , cum spui tu.......??? Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 24, 2006 Partajează Postat Aprilie 24, 2006 Limiteaza incinta inchisa cursa difuzorului...dar nu in toate cazurile. Supensia difului impreuna cu cea a aerului inchis cresc constanta elastica a sistemului si tot odata frecventa de rezonanta. Deci daca faci cutia destul de mica incat sa controlezi excursia, urci mult rezonanta si iti cam iei adio de la basul jos. Daca pompezi mai multa putere ca sa compensezi pierderea si cursa va fi mai mare deci ajungi de unde ai plecat. Ca rezonanta sa se pastreze destul de joasa si in incinta inchisa ea trebuie sa fie joasa de la bun inceput, ceea ce nu prea se poate realiza decat cu o masa mare (daca incercam cu suspensie moale atunci adio control la fr joase, iar crescand compresia nu faci decat sa urci rezonanta in banda de lucru, deci pana la urma tot la ingreunat difuzorul ajungi). Control ai doar la frecvente foarte joase (<20Hz) care oricum nu prea sunt interesante, nici diful nu mai face fata la ele si ar trebui eliminate cu un filtru. Dar daca e sa analizam banda de lucru atunci aproape tot timpul in incinta inchisa excursia tinde sa fie mai mare decat in BR, unde conul mai e tinut sub control de rezonanta incintei, iar dedesubtul rezonantei dumnezeu cu mila :toimonster: Rezonanta difului in cutie inchisa nu e neaparat cu o octava mai sus. Depinde de raportul de compresie Vas/V(cutie) si acesta se alege in functie de ce rezonanta vrei sa obtii si mai ales de ce factor de calitate Qtc vrei sa aiba incinta. (caudiodesign, probabil asta ai vrut sa spui si tu dar am vrut sa explic pt toata lumea) :partyman: Revenind la subiect. Si eu am niste porcarii de chinezarii in casa, si le suport pana cand o sa am bani sa imi iau ceva cu adevarat de calitate. Chestia e ca dupa ce mi-am vandut boxele cu eminence(in speranta ca imi fac ceva mai fain) am avut ocazia sa iau faimosul dif de 12" cu suspensie groasa, alt model tot de 12" si niste medii SAL, toate la un pret la care de la p-audio nu mi-ar fi ajuns decat sa imi iau un tweeter din seria pht, sau 4 manere. Le-am masurat parametrii si am incercat sa scot tot ce pot din ele...dar nu am ajuns prea departe. Inaltele in schimb sunt bazate...primite cadou de la un vecin binevoitor care s-a cam lasat de sportul asta si mi-a predat stafeta. Nu e loc de o comparatie intre un difuzor facut calumea si unul care e facut numai sa iasa ieftin. Nu e vb de filtre pt ca am incercat destule variante si tot felul de smecherii. Si chiar daca as fi reusit intr-un final sa concep un filtru cu nspe mii de bobine si condensatori pe el care sa imi faca boxele sa imi sune bine care ar fi fost castigul fata de niste difuri de la p-audio din seriile ieftine care suna decent si cu un filtru f simplu. Eu nu as pierde decat multa munca in plus, dar altcineva ar da o caruta de bani pe condensatori si bobine de calitate si in final ar ajunge la un pret mai mare sau egal cu un dif bun, vaccinat si cu buletin. :smt003 Am zis de seriile ieftine de la p-audio pt ca tot ce am auzit de la ei au fost niste hp15, hp18, e12 nu mai stiu care, wn 15 fiind singurul mai rasarit, dar din pacate despre el nu pot spune decat ca se auzea tare, pt ca l-am prins in actiune legat la o placa de sunet onboard de 2 parale. Imi inchipui ca celelalte modele, din seriile de vf, sunt mai de calitate. Singurul scenariu in care as cumpara difuri fara parametrii ar fi cel expus de mine...adica sa ma tenteze cu un pret f mic. Altfel nu as da bani sperand ca poate va fi bun la ce imi trebuie mie, prefer sa studiez niste fise de difuzoare de la diferite firme si sa vad cum ies mai bine. E ca si cand as lua mancare de la alimentara, si sa imi dea o punga in care poate fi mancarea mea preferata, sau cateva oua stricate de la pastile de anul trecut, oricum de aflat aflu dupa ce dau banii. :finga: Link spre comentariu
caudiodesign Postat Aprilie 24, 2006 Partajează Postat Aprilie 24, 2006 Sharky, esti de acord cu mine ca pentru o putere data, excursia pentru o incinta inchisa este limitata de volumul cutiei? Daca o faci de 100 de litri membrana poate sa-ti falfaie la frecventele de jos, iar daca o faci de 20 poti avea excursie de cativa mm la aceleasi frecvente.Nu m-a interesat nici ce raspuns are incinta, nici cat de moale e suspensia si nici compensarea de putere.Efectiv am vrut sa-i demonstrez lui piglett ceva absolut logic. Link spre comentariu
Vizitator TheOne Postat Aprilie 25, 2006 Partajează Postat Aprilie 25, 2006 P.S sa stii ca EuroTec nu este chiar asa o chinezarie ! in primul rand ca la unele difuzoare primesti parametrii si in al 2-lea rand gasesti informatii despre firma si fabricatia de difuzoare ! nu sunt chinezarii .... sunt ordinare ...! SPL-ul nu are mai mult de 83db ! si despre sunet :toimonster: parerea mea e ca degeaba le masori ca oricum nu ai ce face cu ele .... eu am auzit la cineva care era foarte mandru de subwooferele sale (2 eurotec de 12inch in incinte de 70l cu tunning la 40Hz ) dupa ce a ascultat un Kappa 120.3se in max 5 zile le-a vandut :rock: Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 25, 2006 Partajează Postat Aprilie 25, 2006 ti-am spus mai sus ca sunt de acord :partyman: ...am explicat cum sta treaba ca sa inteleaga si altii care mai citesc discutia.Intra Gicu aici citeste ca incinta inchisa tine membrana pe loc, face una mica, o astupa bine si apoi se mira ca nu are bas. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum