Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PWM comandat in tensiune (convertor tensiune-PWM)

Dr.L

Postări Recomandate

Am scris eu gresit rezistenta Rt. Trebuia sa fie de 5k1 pt 5,1kHz (am ales aceeasi frecventa pe care ai ales-o si tu pt UC).Mie mi se pare utila limitarea curentului. In mod normal,nu o sa fie peste 0,3-0,5A consum (cel putin momentan). Si sa pun doar o siguranta generala pe alimentare.Mos-ul o sa fie de 16A - IRFU024N (ca e si mai ieftin ca cele de curenti mai mici).Inca nu stiu ce metoda o sa aleg pt modificarea %,ca am ceva probleme cu culegerea tensiunii de pe circuitul de comanda. O sa revin cu detalii.Si inca niste nelamuriri: Pe intarea + a operationalelor folosite,trebuie sau nu pusa o rezistenta? Eu as zice ca nu,dar am vazut ca se mai si pune...Si eu o sa am 6 circuite d-astea (ca am 6 canale). Pot sa le pun condensatori individuali de 220uF si unul mai mare (1000-2200uF) general? Daca folosesc low esr,capacitatea e ok?ms!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

9

• Mihai85

4

• bogdan546

1

• UDAR

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Pt. 5kHz trebuie sa suntezi capacitatea MOS-ului:post-1-139829424882_thumb.gifNu cred ca limitarea functioneaza ok in configuratia aceea, nu ai posibilitatea sa "nivelezi" umplerea. Un impuls de 1us sau 100us se poate "nivela" printr-o inductanta. In lipsa ei curentul creste instantaneu la scurt, indiferent de timp. Pentru suprasarcina insa, se poate face o mediere prin umplere.Cu intrarea s-ar putea sa fie o problema: nu mai stiu daca la 494 sau 3525 sau la ambele am vazut schema operationalului, era cu pnp si alimentat de la referinta, ca atare nu putea citi tensiunile decat de la 4,3V in jos. Recomand ce vad adesea ca solutie, divizor ce graviteaza in jurul a 2,5V. Este jumatatea referintei si sigur trebuie sa functioneze corect in acea zona indiferent de configuratia intrarilor.Cu condurile e ok.Ce orga de lumini faci?

Link spre comentariu

Da,ai dreptate cu scurtcircuitul. Bine,in cazul asta raman la sigurante individuale si gata :jytuiyu . Sau poate ma mai gandesc la variante...

Cam pe la ce frecventa pot renunta la trz din grila? Capacitaea GS e de ~350pF.

In datasheetul lui TL494,la op-amp scrie:

Input common mode voltage range (Vcc=40V) = -0,3 to Vcc-2V. Deci pare a fi alimentat de la Vcc. Ca si prin scheme am vazut referinta legata pe direct (parca :nas: ).

Exemplele dupa care m-am luat: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... TL494.html

Pag 8, 9 si 10

Asta e orga: viewtopic.php?f=208&t=108581

Momentan pun proiectul pe stop pt cam 1 luna,dar revin dup-aia!

Ms de ajutor!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca pui 1 ohm, la 12V nu poti arde tranzistorul, cu sig. 3-4A sau mai putin, in functie de consum... Daca insa lucrezi ingrijit, probabil ca nu e nevoie.Se deschide la 3V unde are capacitatea de 470p. Tot mica e. Zic eu ca e in regula pe la 1kHz cu 1k. 1kHz nu e sesizabil vizual, deci ar fi ok.Da asa e, de la Vcc cu pnp, cred ca SG e cu npn si nu citeste de la zero. Ramasesem cu prejudecati, intotdeauna am folosit 2,5V dar se pare ca 494 e ok in care caz nu e nevoie de rezistori acolo unde intrebai.3843 nu-ti surade?

Link spre comentariu

Da,dar eu folosesc mos-fet,tocmai ca sa nu am cadere de tensiune. Cum scade tensiune,cum ledurile nu mai lumineaza la capacitate maxima. D-asta am si ales Rsunt de 0,1 ohmi.Da,1Khz pare ok,si eu am calcular Rt atat pt 5k cat si pt 1k,urmand sa vad pe care o folosesc.Avand in vedere ca renunt la protectia pe scurt si ca o sa am mai mult timp de studiat/probat,varianta cu UC3843 devine interesanta!Doar ca ar trebui,probabil pe dos.Pana la urma nu conteaza inca,ca trebuie sa vad cum preiau tensiunea de comanda (de pe 2-6 leduri ale vumetrului. Ledurile sunt alimentate in curent constant,deci ma gandeam la un sunt. Dar poate fi pus doar pe + ...trebuie sa studiez problema si nu am timp acum :jytuiyu )

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Interesant subiect. Cum as putea sa comand in tensiune(0-12v) un pwm de ex cu TL494? Cand am 0v trebuie sa am ulplere maxima iar la 12v sa fie oprit.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Revin cu ceva ''rezultate''. Am comandat TL494 pe pinul 4 (DTC) cu un AO folosit ca inversor cu amplif setata la 0,25X. Functioneaza perfect pe montajul de test pe care nu il mai am :cry: http://postimg.org/image/b0lyvpyev/404cafe5/ . Acum l-am refacut in varianta smd si ma confrunt cu ceva probleme. Nu mai stiu ce AO am folosit. Trebuie sa fie configurat sigle rail ,adica alimentat cu o singura tensiune de 12v, la fel ca PWM. Acum am incercat LM358, LM393. Intrarea neinversoare (pin3) la GND, rezistenta 10k pe intrarea inversoare(pin2) , intre intrarea inv (pin 2) si out (pin1) 2,5k, Vcc 12v (pin 8). Daca baleez la intrare o tensiune 0-12v la iesire obtin 0-0,7v. TL494C in varianta smd am impresia ca functioneaza pe dos. La 0v pe pin 4(DTC) am umplere max iar la 3v este oprit. Cu pin 4 in aer masor pe el 3,32v.

post-11276-139829721931_thumb.jpg

Link spre comentariu

eu stiam ca pentru alimentarea AO de la o singura sursa de alimentare iesirea sa trebuie sa fie plasata la jumatatea sursei de alimentare .Incearca sa pui intrarea neinversoare printr-o rezistenta la masa

Link spre comentariu

Orice amplificator operational se poate alimenta de la o singura sursa doar ca intrarile nu pot lua orice valoare si nici iesirea nu poate varia in tot domeniul de alimentare. Amplificatoarele concepute cu alimentare simpla PERMIT intrarilor sa coboare pana la masa respectiv iesirii sa coboare pana foarte aproape de masa ( zeci - sute de mV). Ceea ce spui cu legarea comunului , in nici un caz a iesirii, la jumatatea alimentarii este tocmai pentru a crea o sursa dubla "falsa".

Link spre comentariu

Multumesc de raspunsuri. Culmea ca la montajul de test mi-a functionat dar nu mai stiu in ruptul capului ce operational am folosit. O sa il recuperez. M-am uitat la conexiuni in poza si intrarea neinversoare am legat-o la masa. Ceea ce am facut este modulul de ventilatie de la renault megane, citroen, posibil si altele. Semnalul de comanda de la calculatorul masinii este 0-12v. La 0v trebuie sa am turatie(umplere) max iar la 12v trebuie ca ventilatorul sa fie oprit. Modulul original comanda un mosfet baban in regim liniar de un operational(2902-am vazut in seara asta dupa ce l-am curatat de lac) folosit ca inversor. Mos-ul in regim liniar disipa enorm si se prajeste destul de des, mai ales ca aeroterma se foloseste la o turatie redusa in mod normal. Am refacut montajul in var smd dar cu comada PWM a ventilatorului, la aceleasi dimensiuni ca modulul original ca sa poata fi montat la locul lui. Culmea ca nu mai am nevoie de inversor pt ca tl494 la un potential de 0v pe pin 4 umplerea este max iar la 2,5v este oprit, invers decat la montajul de test. Asa ca am eliminat operationalul si am pus decat un divizor rezistiv. O sa desenez schema sa vedeti exact ce am facut, poate mai foloseste cuiva. Avand in vedere ca am cumparat componentele de pe plan local exista posibilitatea sa fie contrafacute. Am vrut doar sa testez.

Un film cu testul montajului refacut in var smd http://www.youtube.com/watch?v=RFAJQpSj ... e=youtu.be

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări