Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PWM comandat in tensiune (convertor tensiune-PWM)


Dr.L

Postări Recomandate

Vreau sa reglez luminiozitatea unor leduri,care trebuie sa fie proportionala cu tensiune. Daca numarul de leduri ar fi fix,as fi mers pe o varianta de convertor tensiune-curent,dar cum nr de leduri poate varia,cea mai buna metoda pt a le varia intensitatea e PWMul. Partea de forta va fi un MOS-FET

Totodata,n-ar fi rea si o mica protectie la scurtcircuit (limitare la 1A,de ex).

Schema as vrea sa fie cat mai simpla,ca o sa fie integrata intr-un proiect mai complex,indesat intr-o cutie mica (si mai trebuie excutat si repede... viewtopic.php?f=208&t=108581).

 

Ca variante,banuiesc ca am doar 3 integrate: LM555,TL494 si UC3843.

Ar mai fi si varianta cu un comparator,cu tensiunea de comanda pe o intrare si o forma de unda triunghiulara pe cealalta...dar pare sa foloseasca multe piese,eventual si ridicare de potential si nu are protectie la scurt.

La fel,nici 555 nu are protectie la scurt (si nici nu am gasit vre-o schema de genul si nici n-am prea inteles cum as putea realiza asa ceva cu el,desi trebuie sa fie capabil)

 

Deci ar mai ramane doar TL494 si UC3843.

TL494 face tot ce vreau eu si chiar cu putine piese:

viewtopic.php?p=885088#p885088

Pe pinul 4 va veni tensiunea de comanda (in loc de pot) si mai trebuie introdus suntul conectat la un comparator.

Am mai gasit aici o schema,care pare ceva mai dubioasa,adica nu stiam ca se poate regla % din pinul 3 :nas:

http://www.eleccircuit.com/pwm-control- ... -by-tl494/

 

Intrebarea mea acum este: poate UC3843 sa faca aceelasi lucru,cu un nr asemanator de piese? Singurul motiv pt care ma mai gandesc la el e ca are o capsula mai mica decat TL494 (care are multe functii in +,fata de ce am eu nevoie).

Si pot sa masor curentul cu pinul 2 in loc de pinul 3 (pt a avea o cadere mai mica de tensiune,ca 1V e inutil de mult)? Daca nu,raman la TL si gata (eventual fac montajul smd).

 

Astept pareri

ms!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dr.L

    9

  • Mihai85

    4

  • bogdan546

    1

  • UDAR

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

In mod normal cred ca 3843 poate face asta. Ce variatie de tensiune doresti a fi semnalata? E chiar tensiunea de alimentare? Intre ce limite? Cam ce umplere pt. maxim si ce pt. minim? Cu inductanta sau rezistenta (randament)?

Link spre comentariu

Tensiunea de comanda o creez eu in cam ce limite vreau (insumez niste semnale cu un operational). N-ar fi rau sa fie intre 0 si 3,8V,ca sa se potriveasca si cu pinul 4 al TL494 (in caz ca abordez varianta asta sa nu mai schimb prea multe).Pt 0v,umplerea sa fie 0% iar pt tensiunea maxima (care,dupa cum am spus,poate fi aleasa cam oricat,pana-n 9V,desi as alege-o 3,8V) sa aiba umplere 100% (sau cat poate el maxim). Variatia sa fie liniara,cat de catAcum,practic vor fi doar 4-6 valori pt tensiunea de comanda (in afara de 0).Nu inteleg partea cu inductanta/rezistenta. Eu voi comanda ledurile in PWM,fara nici o netezire (ca altfel nu mai pot varia intensitatea liniar!).Curentul il voi masura cu o rezistenta de 0,1-0,2 ohmi. Imax=1A.Acum,in functie de ce iese,nu vreau sa-ti pierd timpul cu o solutie pe care e posibil sa n-o folosesc (mai ales ca am si destule cerinte)@tyc -daca variez frecventa,variaza si intensitatea ledurilor liniar? Mai degraba o sa palpaie. Si dupa cum ziceam,daca nu e mai simpla ca cea cu TL,n-o folosesc. Si cu trz extern,e mai complicat decat cu TLul (mai ales daca e sa lucrez smd)Dar iti multumesc oricum!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Poti comanda LED-ul cu un curent constant de 1A (de exemplu) si umplere variabila. De fiecare data cand impulsul de 1A trece prin LED, se disipa o putere prin limitatorul de curent, adica randamentul e nu foarte bun. Daca nu conteaza e OK. Acelasi lucru se obtine limitand cu un rezistor. Daca insa "nivelezi" cu o inductanta, prin LED va trece un curent variabil in functie de umplere, randamentul e mai bun.Se poate si cu 3843 si cu 494, dar pt. 1A e nevoie de un MOS/bipolar.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

De 7 ani lucrez numai SMD...cred ca nu m-am exprimat complect :convertor tensiune-semiperioda mi se pare ca nu e ok asa ca am zis tensiune-perioada ,adica semiperioada cat sta in 1 (sau 0).LM3409 face exact ce vrei . Si e specializat pe leduri si la iesire ai un curent constant (de pe mos)Pe un pin asteapta o tensiune ,functie de care modifica factorul de umplere (v. dataseet-ul).Acesta e cam scump dar un oct cu un integrator face ce urmaresti.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Chiar daca numarul de leduri e indefinit,tot trebuie limitare de curent.Altfel se poate depasi usor curentul maxim admis de led;oricat de scurt ar fi impulsul,curentul nu trebuie sa depaseasca acest curent,specificat in datasheet.Chiar daca poate ledurile nu se ard,se scurteaza mult viata lor.Ca parere personala,nu cred ca exista o solutie universal valabila,de a alimenta tipuri sau numar diferit de leduri,solutia trebuie personalizata,cel mai important factor fiind curentul.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Cea mai simpla solutie care-mi vine:post-1-139829422662_thumb.gifCele doua zener (ZPD daca se poate) trebuie sa fie identice si determina limitele de citire a tensiunii, in cazul de fata 0-3,9V. Pot avea si alta valoare. Pt. 0V ledul e stins, pt. 3,9V e maxim. Rezistorul R limiteaza curentul si trebuie calculat in functie de nr. leduri si tensiunea de alimentare tinand cont ca la saturatie pe BD se pierde cca. 1,3V. BD440 cu un mic radiator.Rezistoarele de 33k trebuie identice, se poate si alta valoare daca se doreste o impedanta mai mare la intrare, dar ambele la fel, asta asigura 0-100% umplere. Condul de 100n poate fi micsorat pt. o frecventa mai mare, actual:1-5kHz.E jumatate de 358 dar poate fi si un 741 sau orice.Am pus 470u la filtraj ca sa fie ceva pe acolo.Revin:Poate n-ar strica un darlington pnp in locul BD440 daca AO nu ofera 20mA la iesire.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Sau cu 3843:post-1-139829422969_thumb.gif10n pt. cca. 5kHz.Divizorul 47k+12k ar putea necesita modificat, el trebuie sa asigure aprox. 50% umplere cu intrarea in gol. Eventual semireglabil 100k.Rez de intrare 100k ar putea fi modificat, trebuie sa asigure variatia de la aprox. 0% la 100% umplere pentru 0-5V la intrare.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ok ,am iteles mesajul.Ceea ce nu inteleg e cam ce vrei sa faci : un regulator adaptiv cu comanda in tensiune si iesire in PWM? Pt ca Matache a punctat bine situatia curentului maxim.De ex (extrem) daca pui un led de 20mA la o sursa de 1A degeaba ai factor de umplere de 1% ca tensiune e aceeasi iar curentul tot de 1A.Smilex ,Matache a conceput o sch( cu 358) asemanatoare (testata si functionala) in scopul limitarii continue de curent pt alimentarea ledurilor ;acolo are ceva referinte de tensiune (cu 431) care se pot inlocui cu tensiune de comanda si la alta tensiune rezulta alt curent.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

@tyc,schema de scc la care faci referire,e liniara;ideea ta nu e rea,cred ca ar merge.Aici insa se doreste comanda in PWM,asa ca cea mai simpla idee,e cea propusa de @smilex,cu 3843.Desi ca randament ,s-ar putea sa nu existe mari diferente.Apropo de integratul asta,eu m-am indragostit de el;as zice ca poti face cu el aproape orice,doar mancare cred ca nu stie sa faca...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Si mie imi place 3843-ul. Mai ales gaselnita cu combinatia 3843+pMOS (e anormal).In cazul anterior se pierde cca. 1V pe BD, daca e nevoie de acel volt se poate opta pentru iesire pe p-MOS (+22ohmi), cu ledurile spre masa. Nu ofera randament mai bun, creste puterea disipata pe rezistorul de limitare, dar poate ca numarul de leduri e critic raportat la tensiune in care caz e mai bine.

Link spre comentariu

Am facut si schema de principiu cu TL494.post-8163-139829424801_thumb.jpgLedurile sunt deja cu rezistenta de limitare. Si d-aia nr lor poate fi variabil. Ba chiar se pot pune si becuri pe iesire...tot la fel trebuie sa mearga.Acum trebuie sa-i calculez integratorul pe reactia de curent.Rezistentele din comanda mos-ului au valorile bune?Si condensatorul de pe alimentare cam ce valoare trebuie sa aiba? Scuze,acum am vazut ca e de 470uF!Si am o intrebare referitoare la comanda: nu cumva pot sa folosesc celalat comparator,ramas liber,ca un operational sumator (inversor in cazul meu - o sa revin cu schema exacta prin care preiau semalele de comanda) ? Nu-mi dau seama daca dioda de pe iesire imi pune sau nu problemeSi care-i tensiunea pe pinul 3 (comp),la care TL-ul are 0% umplere? Banuiesc ca la 0V are 100 (9x) % umplere,nu?Ms!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

TL494: Chiar daca frecventa e mica (215Hz), rezistorul de 10 k poate fi scazut la 1k. In rest, functional. Poate la 200Hz ar trebui 1000u filtraj. E nevoie de limitarea curentului? Un rezistor in drena ce determina 20A cu un MOS de 25A si o sig. de 3A (ca exemplu) e o solutie mai simpla si extrem de eficienta.Cam la 3,5V are 0%. In PDF-urile de la producatori diferiti mai apare 3V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări