THOMAS Postat Aprilie 20, 2012 Partajează Postat Aprilie 20, 2012 Si totusi se poate realiza o indicatie logaritmica folosind doar citeva componente pasive .....pe linga schema de baza publicata deja, miine am sa arat ce si cum.Stiu d-le Gabriel,nu problema retelei electrice logaritmice ar fi fost,eu m-am referit la faptul ca ar fi aproape imposibil de etalonat (gradat) o indicatie logaritmica pe o deplasare dinamica a spotului de numai 7-8mm,nu vad cum am etalona pe aceasta deplasare o putere de la 0W...15W,un exemplu!!!.Parerea mea este ca acest tub "ochi magic" in afara faptului cand este folosit in aplicatiile pentru care a fost proiectat,sau in aparate de masura ca un indicator de nul intr-o punte de masura,nu-i vad o aplicatie absolut utila intr-un amplificator decat un frumos ornament,parerea mea !!!!....se poate etalona,dar si asta tot relativ si imprecis un EM800 care are cursa dinamica ceva mai mare. ...desenul este aproximativ de doua ori mai mare ca in realitate. Link spre comentariu
Kosmin Postat Aprilie 20, 2012 Partajează Postat Aprilie 20, 2012 Pentru cine vrea neaparat power-meter cu tub sa foloseasca IN9 sau IN13, sunt destul de lungi (12-15cm) pt a putea fi etalonate. Se foloseau printre altele ca indicator in voltmetre prin sursele reglabile militare. Link spre comentariu
carageae Postat Aprilie 21, 2012 Partajează Postat Aprilie 21, 2012 eu nu m-am gandit chiar la o etalonare, e evident imposibil, ci mai mult ca o imbunatatire a indicatiei...am vazut odata ceva aparat de radio care avea o "lentila" dreptunghiulara in dreptul ochiului magic...aducea si asta un plus de informatie...pacat ca nu am retinut modelul, am tot cautat si se pare ca nu e prea raspandit...impresia era ca e un ochi magic mai mare...dar era tot un banal EM84...aparatul cred ca era ceva rusesc, destul de vechi...stilul inceputului anilor 60 - din pacate avea firma scrisa de mana si nu stiu scrisul chirilic de mana...era in piata si arata in ultimul hal...mai tin minte ca avea un cond. variabil mare, cu fulia aia mai mare decat un cd... Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 21, 2012 Partajează Postat Aprilie 21, 2012 Totus sa-mi expun ideea,e vorba de 2 praguri de nivel deci limitare ...(varianta cea mai simpla)asadar o pseudo variatie logaritmica : Cu ajutorlu semireglabilelor se stabileste gradul de limitare......pt fiecare prag. Nu sariti pe mine e doar o idee ..care functioneaza garantat Link spre comentariu
liteon2005 Postat Aprilie 21, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2012 (Cu ajutorlu semireglabilelor se stabileste gradul de limitare......pt fiecare prag.)Si in cazul tubului EM800, tot doua semireglabile se folosesc?Am sa folosesc tubul asta Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 21, 2012 Partajează Postat Aprilie 21, 2012 (Cu ajutorlu semireglabilelor se stabileste gradul de limitare......pt fiecare prag.)Si in cazul tubului EM800, tot doua semireglabile se folosesc?Am sa folosesc tubul astaPt a fi cit mai realist da! trebuie minim 2 trimere.....pt etalonare recomand o sursa de tensiune variabila ,asfel ele vor intra in limitare pe rind ,mai intii trimerul legat pe dioda zener cu tensiunea mica apoi cealalta.Schema zic eu e destul de simpla si cu un pic de rabdare se poate centra destul de bine asfel se evita ducerea spotului in balarii la nivel inalt. Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 21, 2012 Partajează Postat Aprilie 21, 2012 Pentru o deviatie mai mare spotul trebuie blocat cu o tensiune pozitiva rezolvarea a fost prezentata dar nu prea sa observat acest lucru Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 21, 2012 Partajează Postat Aprilie 21, 2012 Pentru o deviatie mai mare spotul trebuie blocat cu o tensiune pozitiva rezolvarea a fost prezentata dar nu prea sa observat acest lucru Corect! ..de ce credeti ca ma repostat schemele dv.??...,divizorul acela pe G1 de comanda de la trioda lui EM84 (punctul acela de +16V) tocmai asta face...,aduce la saturatie maxima trioda ceea ce rezulta ar fi o tensiune mica(catre masa) a electrodului de accelerare tot din EM84,deci bolcarea spotului si marirea suprafetei ecranului dinamic,dar o schema trebuie atent studiata ....asa este! Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 21, 2012 Partajează Postat Aprilie 21, 2012 Pentru o deviatie mai mare spotul trebuie blocat cu o tensiune pozitiva rezolvarea a fost prezentata dar nu prea sa observat acest lucru Corect! ..de ce credeti ca ma repostat schemele dv.??...,divizorul acela pe G1 de comanda de la trioda lui EM84 (punctul acela de +16V) tocmai asta face...,aduce la saturatie maxima trioda ceea ce rezulta ar fi o tensiune mica(catre masa) a electrodului de accelerare tot din EM84,deci bolcarea spotului si marirea suprafetei ecranului dinamic,dar o schema trebuie atent studiata ....asa este! [/quoteD-le Lazaroiu, aveti cea mai elastica gindire din acest forum,felicitari Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 21, 2012 Partajează Postat Aprilie 21, 2012 Multumesc! Dar vorbind la modul cel mai serios si sa fim in topic,partea marcata cu rosu din schema dv.,reprezinta din punctul meu de vedere o chestie foarte interesanta dar si foarte utila,poate fi considerata ca etalon pentru o aplicatie foarte buna a acestor "ochi magici",schema are tot ce-i trebuie; sensibilitate,indicatie logaritmica...,are cam tot. Poate fi realizat un PCB foarte frumos,mai ales ca 6J1P este o lampa miniatura si impreuna cu un EM84, EM800 si de ce nu chiar EM80, ar putea fi facuta sub forma unor kituri. P.S sunteti modest dar nici dv. nu aveti o altfel de gandire....si eu cred ca suntem mai multi p'aci care gandim asa... si cred ca pana la urma este vb. doar de Slew rate-ul fiecaruia. Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 21, 2012 Partajează Postat Aprilie 21, 2012 Daca se bobineaza cu sarma subtire de 0,1mm cateva spire pe suprafata tubului EM84, se poate modifica si inclinatia celor doua benzi in ritmul sunetului...se pot combina cele doua variante la un singur tub, pt. volum s-ar putea folosi variatia de lungime, iar ca vu-metru aceasta deflexie magnetica... Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 Buna ziua Mai demult am facut si eu un VU-Metru stereo cu EM84 (viewtopic.php?f=205&t=41504),dupa schema asta: http://www.solderingpoint.com/projects/ ... r_tube.php ,dar care nu mergea tocmai corect (la semnal mic avea o cursa mare,iar la semnal mare avea o cursa mica,comparat cu un VU-Metru logaritmic cu LM3915,care indica corect. Si mai atenua si frecevntele joase) Vazand schema de aici: viewtopic.php?p=994107#p994107 ,am adaptat-o la ce aveam eu (tuburile mele aveau deja 20-21mm cursa,mai aveam nevoie doar de un spot bine definit,care sa se si miste repede,si logaritmic). Dupa cateva experimente,am ajuns la schema asta: Desi spotul se misca corect acum,odata cu conectarea tensiunii de 250V la R7,imi trebuie un semnal mai mare de intrare,pentru ca tubul sa lumineze la maxim. Problema e ca,sursa mea de semnal e deja la maxim. Intrebarea mea este: se poate modifica partea de comanda a lui EM84,sau se poate mari amplificarea amplificatorului sau mai trebuie pus neaparat un etaj de amplificare,pt ca tubul sa lumineze la maxim,cu actuala sursa de semnal? Sper ca nu e o problema ca am venit cu un tranzistor la sectiunea de tuburi Multumesc pt schema initiala si pentru eventualele raspunsuri Link spre comentariu
danpin Postat Ianuarie 11, 2017 Partajează Postat Ianuarie 11, 2017 Salut, scriu aici ca sa nu mai deschid alt topic, sper sa nu se supere nimieni... Vreau sa construiesc un vu-meter cu EM84 care sa echipeze un viitor amplificator cu lampi, nu stiu cand il voi construi... la amplif ma refer. Am gasit mai multe scheme pe net si aici in forum dar nu prea stiu la care sa ma opresc. Prima intrebare ar fi: unde este cel mai ok de conectat vu-metre-ul, la intrarea in amplif sau la iesire? Am gasit schema asta: https://www.runlevel3.de/products/toolbox/index.php?page=8_VU-Meter-EM84 Este ok? Daca cineva priceput vrea sa-si dea cu parera despre schema din link, sau alte propuneri... Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 12, 2017 Partajează Postat Ianuarie 12, 2017 La iesirea amplificatorului.Nu ai nevoie de o schema atit de complicata. Link spre comentariu
danpin Postat Ianuarie 12, 2017 Partajează Postat Ianuarie 12, 2017 Da, am vazut ca schema este mai complicata fata de altele, totusi m-ar interesa sa aflu daca este corecta. Poate am sa o fac asa ca exercitiu... Care ar fi diferenta, avantaje sau dezavantaje intre conectarea pe intrare versus conectarea pe iesirea amplifului? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum