Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aplicatie cu Em84..intrebare !

liteon2005

Postări Recomandate

Se poate folosi un tub Em84 de ex, ca "indicator" in functie de cursa potentiometrului de volum..In momentul in care volumul este la minim "bara luminoasa" a tubului sa fie la minim si sa creasca concomitent cu modificare pozitiei potentiometrului..A mai incercat cineva..?Am cautat dar nu am gasit nici o schema pt astfel de aplicatie

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

6

• liteon2005

5

• blue

3

• carageae

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se poate.......dar e mult mai interesant cu EM800!Asta implica sa ai un pot stereo pt mono si un quadruplu pt stereo.....deci o sectiune dedicata numai pt indicator (vei comanda o tensiune in cc cu ajutorul cursorului potentiometrului.....) deci o tensiune negativa ce se va regasi pe grila tubului EM..oricare ar fi in gama 0-20v de ex.

Link spre comentariu

Da, aveti dreptate...Daca viobio mai are pe stoc astfel de tuburi, ramane Em800.Incercasem eu ceva dar fara succes..practic "bara" coboara cu intarziere.Ma ajuta cineva ? :)

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Da, aveti dreptate...Daca viobio mai are pe stoc astfel de tuburi, ramane Em800.Incercasem eu ceva dar fara succes..practic "bara" coboara cu intarziere.Ma ajuta cineva ? :)

inca mai am em800ma gindesc cum sa rezolvi si intirzierea barii :freaza:
Link spre comentariu

multumesc..

Ma gandesc si la un comutator (vumetru--indicator nivel volum)

Ca sa fie un pic mai clar ,mai ales pentru incepatori,priviti in schema de mai jos cam care sunt "functiile" pieselor de pe langa un "ochi magic".

Pentru aceasta schema se poate utiliza fara nicio modificare si un tub EM800,doar ca avem un singur spot de genul VU-metrelor.

Schema:

Posted Image

IMAGINI(dintr-un link nemtesc!);

Posted Image

P.S am mai scris asta cu ceva timp in urma,dar s-a pierdut in "negura timpului",iar pentru a indica si pozitia cursorului potentiometrului de volum va trebuie ce a spus ; potentiometru dublu,dar atentie(!!!),potentiometrul este logaritmic,deci indicatia va fi cu totul nereala.

Link spre comentariu

Am inteles.Dupa cateva teste am sa fac un mic pcb care sa cuprinda totul....exceptand potentiometrul...(indicator volum sau vumetru) la alegere..Cred ca da bine pe un amp cu tuburi...asa...sa fie mai fun

Link spre comentariu

@lazaroiu: excelente explicatii, multumim!Am si eu doua intrebari, nu sunt interesat de acest gen de vumetre, dar as vrea sa inteleg mai bine functionarea ochiului magic:1. e neaparat necesara o dioda cu germaniu la intrare? Daca da, de ce? Eu inteleg ca acolo trebuie redresata tensiunea audio si transformata in pulsuri de tensiune continua negativa, daca e asa, atunci nu merge si o dioda rapida, sa zicem 1N4148, ca sunt pe toate drumurile? Eu am si EFD-uri cu germaniu, dar parca nu le-as strica aici...2. Ar putea fi convins un asemenea ochi magic sa aiba o indicatie (macar cat-de-cat) logaritmica? Tocmai asta ma indeparteaza de ideea de vumetru cu asa ceva...eu ma gandesc la vumetru ca la un indicator de volum/putere, fie si aproximativ, pentru ideea de "ceva care sa clipoceasca dupa muzica" exista solutii mult mai decorative...Nici vumetrele cu led-uri, in afara de circuitele dedicate nu m-au convins...si nici alea de tot...pana una-alta eu raman la cele cu ace...Stiu ca la Sigma era un asemenea indicator, dar in afara de faptul ca se misca dupa muzica nu avea nici o treaba proportia cu care se ingusta spotul ala cu puterea audio efectiva...

Link spre comentariu

@lazaroiu: excelente explicatii, multumim!Am si eu doua intrebari, nu sunt interesat de acest gen de vumetre, dar as vrea sa inteleg mai bine functionarea ochiului magic:1. e neaparat necesara o dioda cu germaniu la intrare? Daca da, de ce? Eu inteleg ca acolo trebuie redresata tensiunea audio si transformata in pulsuri de tensiune continua negativa, daca e asa, atunci nu merge si o dioda rapida, sa zicem 1N4148, ca sunt pe toate drumurile? Eu am si EFD-uri cu germaniu, dar parca nu le-as strica aici...2. Ar putea fi convins un asemenea ochi magic sa aiba o indicatie (macar cat-de-cat) logaritmica? Tocmai asta ma indeparteaza de ideea de vumetru cu asa ceva...eu ma gandesc la vumetru ca la un indicator de volum/putere, fie si aproximativ, pentru ideea de "ceva care sa clipoceasca dupa muzica" exista solutii mult mai decorative...Nici vumetrele cu led-uri, in afara de circuitele dedicate nu m-au convins...si nici alea de tot...pana una-alta eu raman la cele cu ace...Stiu ca la Sigma era un asemenea indicator, dar in afara de faptul ca se misca dupa muzica nu avea nici o treaba proportia cu care se ingusta spotul ala cu puterea audio efectiva...

Buna seara!-Trebuie o dioda cu germaniu nu pentru viteza de raspuns ci pentru pragul(tensiunea) de deschidere foarte mic(a),acesta fiind necesar pentru o indicatie buna si la nivele foarte mici ale tensiunii de iesire,in cazul nostru la iesirea bobinei secundare pentru cuplarea difuzorului,daca vom folosi diode cu siliciu stim sigur ca indicatia va incepe dupa cei 600mV...>,tensiunea de deschidere pentru diodele cu siliciu si la 600mV pe difuzor fiti sigur ca vom auzi ceva muzica(!!!).-Nu puteti folois un ochi magic pentru o indicatie logaritimica,poate doar cu un convertor log/lin (!!),dar deja se complica treaba.-Acesti "ochi magici" au fost conceputi ca indicatoare de acord pentru RR,FM sau AM,mai tarziu s-au gandit "baietii" sa "manelizeze" amplificatoarele,dar sa nu uitam ca la anumite mixere din studiourile de inregistrari din anii '50...'60 se foloseau cu precadere aceste EM800 ca indicatoare liniare de modulatie pe canalele de amplificare a microfoanelor insa scopul lor era pur orientativ (pentru a se observa la timp care canal de microfon a intrat in reactie acustica pozitiva;microfonie),in niciun caz find un aparat de precizie.-Functionarea este oarecum asemanatoare cu un mic tub katodic,"ochiul magic" in sine este compus dintr-o trioda-amplificatoare(1,3,9) ce moduleaza un fascicul electronic dintr-o dioada cu doi anozi;unul de accelerare(6) si unul de modulatie(7),fascicul ce se va face "vazut" pe acel mic ecran dreptungiular din luminofori.Primele tuburi indicatoare de acord aveau luminoforul depus chiar pe anodul de accelerare,dar cu timpul s-a dovedit a fi o solutie mai putin rezistenta in timp.Asta a fost o explicatie cat se poate de concentrata,pentru detalii cred ca se poate gasi pe google. Pana la urma o concluzie buna ati tras dv. "lumini si sunet"...,cam atat,nici eu nu-i vad rostul...si eu le-am folosit si poate le voi folosi doar de frumusete.P.S numerele, (1,3,9),(6),(7) se refera la pinii din desenul explicativ de mai sus,ce compun trioda si respectiv cei doi electrozi de accelerare si de modulatie.
Link spre comentariu

D-lor, rezolvarea este extrem de simpla, pt o deviatie maxima a celor doua spoturi este nevoie de -22v, d-l Lazaroiu a explicat de ce, logic un semnal de intrare de un volt trebuie amplificat astfel incit dupa redresarea lui cu diode Si sa asigure cei -22v acesta valoare reprezinta indicatia pt puterea maxima a amplificatorului si cum dinamica spoturilor este de aproximativ 20dB rezulta necesitatea atenuarii acestui semnal proportional cu puterea, concret acest lucru este realizat intr-un topic anterior (preamplificator+corector RIAA) :da

Link spre comentariu

D-lor, rezolvarea este extrem de simpla, pt o deviatie maxima a celor doua spoturi este nevoie de -22v, d-l Lazaroiu a explicat de ce, logic un semnal de intrare de un volt trebuie amplificat astfel incit dupa redresarea lui cu diode Si sa asigure cei -22v acesta valoare reprezinta indicatia pt puterea maxima a amplificatorului si cum dinamica spoturilor este de aproximativ 20dB rezulta necesitatea atenuarii acestui semnal proportional cu puterea, concret acest lucru este realizat intr-un topic anterior (preamplificator+corector RIAA) :da

Sper ca nu va suparati,mi-am permis sa postez aici schemele dv. si am marcat cu rosu partea de indicator de putere,excelenta schema,profesionist conceputa.

Sectiunea marcata cu rosu poate fi realizata ca un montaj de sine statator si folosit la diverse aplicatii,bineinteles cu oarece calibrari.

Felicitari dle.,imi plac schemele dv. :da

Posted Image

si schema bloc:

Posted Image

P.S Imi cer scuze inca odata,dar e prea frumoasa schema ca sa nu fie luata in seama.

Am subliniat aici numai ce este legat de acest topic,dar TOATA schema este excelenta.

Link spre comentariu

Multumesc, eu nu ma gandeam la tensiunea de pe difuzor, avand in vedere ca e vorba de amplificatoare cu lampi custom made eu ma gandeam la o infasurare suplimentara pe transformatorul de iesire cu sarma subtire, dar care sa scoata direct o tensiune suficient de mare pentru a ataca tubul fara alta preamplificare.Astept cu interes varianta "logaritmica" - sunt perfect constient de imprecizia acestor tuburi, eu ma gandesc sa folosesc asa ceva la un amplificator mono pentru chitara/instrument, nici nu ma gandesc sa-mi stric ochii cu asa ceva cand ascult muzica, unde mai e farmecul de a vedea lampitele aprinse pe intuneric daca "licaresc" tuburile astea?Stiu ca la amplificatoarele romanesti semnalul pentru ochiul magic era luat din secundarul pentru 100V (radioficare), dar si acolo erau diode cu germaniu - desi in catalog nu prea apar tensiuni inverse asa de mari, dar culmea, rezistau - si ma gandeam ca o fi o explicatie mai ascunsa...inteleg insa ca pot folosi linistit 1N4148 daca doar pragul de deschidere e problema...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări