Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parametrii hibrizi ai tranzistoarelor


Vizitator

Postări Recomandate

Salutare!Ma intereseaza, pentru anumite aplicatii, o carte electronica sau ceva de genul, continand tabele cat mai complete cu parametrii hibrizi ai diferitelor tranzistoare, in functie de frecventa. In special ale celor de comutatie de mare putere, de genul BUL146, BUV22, BUW41,... etc. Am incercat sa caut pe google, dar cheile lingvistice obisnuite intorc in primul rand site-urile comerciale si pe cele de propaganda. Deci ca sa caut in cele cateva milioane de titluri intoarse de google, este echivalent cu acul cautat in capita de fan. Daca cineva a intalnit asa ceva, il rog sa-mi trimita si mie o legatura, sau eventual un fisier pdf. Ca alternativa, m-ar interesa un indreptar de calcul al acestor parametri hibrizi, in functie de alti parametri care figureaza in mod normal in fisele tehnice de date. Nu vreau sfaturi despre cum se masoara un asemenea parametru, intrucat inainte de a-mi procura un tranzistor necesar, obisnuiesc sa fac niste studii tehnice comparative. Nu-mi procur decat acele dispozitive, care teoretic se dovedesc adecvate scopului propus. De altfel, metodele de masurare sunt arhicunoscute si se obtin usor si de pe internet.Altminteri Toate Bune!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Ba da. Sunt chiar foarte bune, insa cele mai multe fise de date sunt simplificate si nu contin acele grafice. Pentru a putea accesa fise mai complete, trebuie sa faci conturi pe te miri ce site-uri deochiate, care iti umplu apoi E-mailul de spam-uri. In afara de aceste considerente, eu prefer culegerile de astfel de date grafice, unde informatia este sistematizata si nu fisele individuale.In alta ordine de idei, de multe ori pentru o aplicatie studiez mai multe zeci de dispozitive electronice si trebuie sa caut intr-un numar tot atat de mare de fise de date. Cei mai multi furnizori de datasheet-uri, admit un numar limitat de vizite ale aceluiasi utilizator, dupa care blocheaza accesul.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Da, am RDS, IP dimanic: ma deconectez, ma reconectez si sunt ca nou oriunde (alt IP).Raman la parerea ca graficele sunt cele mai bune si fac inutila precizare ca pentru o componenta anume, pot sa difere de la un producator la altul.

Link spre comentariu

Am spus mai sus, ca nu conteaza sa fie tabele. Pot fi si grafice, cu conditia sa le poti gasi si folosi in mod operativ, atunci cand iti trebuie si oridecate ori iti trebuie. Am explicat si de ce prefer o culegere de grafice (tabele) Cunosc si eu trucurile aplicabile in astfel de situatii, insa a acorda un timp mai mare unor actiuni de cautare, decat unui studiu cursiv, mi se pare un nonsens logic.

 

Uite aici fisa de date al unuia dintre tranzistorii pe care i-am folosit in lista de exemple de mai sus. Este una dintre fisele de date cele mai complete de pe Internet. sa-mi arate si mie cineva, unde sunt datele pe care le caut eu: spre exemplu parametrul r11b, sau r22b, etc.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

OK, scuze de interventie, eu nu detin o colectie de astfel de grafice sau tabele, uzual ma intereseaza un produs anume. Poate merita, pentru un nr. limitat de componente, alocarea unui timp in vederea procurarii acelor date din PDF-uri. Era doar o sugestie.In urma modificarii: transconductanta, rez intrare, iesire, colector-baza depind de punctul static de functionare. As zice ca chiar si capacitatile. Ar trebui calculate pentru o solutie anume si componentele din jur. Sau se doreste o generalizare pentru anume componente, configuratie si tensiune?

Link spre comentariu

...In urma modificarii: transconductanta, rez intrare, iesire, colector-baza depind de punctul static de functionare...

...Ca alternativa, m-ar interesa un indreptar de calcul al acestor parametri hibrizi, in functie de alti parametri care figureaza in mod normal in fisele tehnice de date...

Link spre comentariu

Poate ca ar fi trebuit sa deschid subiectul la amplificatoare. Acolo userii sunt obisnuiti cu acesti parametri. Am considerat totusi ca fiind vorba despre niste tranzistori pentru comutatie, aici este locul potrivit.

 

Nevoia cunoasterii anumitor parametri hibrizi ai unor tranzistoare de putere, izvoreste din intentia de a proiecta un oscilator de putere cu circuit acordat in colector si a-l aplica la o instalalatie de tratament termic prin CIF-are - calire prin curenti de inalta frecventa. Infasurarea de reactie a transformatorului, se poate dimensiona numai cunoscand doi dintre acesti parametri: r11b (h11b) si r21b (h21b). Poate ca ma complic eu si exista si o alta metoda. Daca cineva a proiectat si realizat un astfel de oscilator, astept sa intervina cu experienta sa.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pt. h11 (impedanta la intrare) se poate aprecia ca Ube/Ib (de exemplu in emitor comun).h21 este factorul de transfer curent direct (de amplificare).Eventual h22 (impedanta la iesire) este Uce/Ic (emitor comun).La frecvente mari, intervin capacitatile, exista diverse modele de interpretare, nu sunt la curent, dar gasibile cred. Regimurile difera de la un caz la altul. In PDF-uri se gasesc diferite situatii date, de exemplu pt. h21, la diferiti curenti de colector sau diferite temperaturi, etc. Nu vad cum se poate generaliza.

Link spre comentariu

...Nu vad cum se poate generaliza.

Tocmai de aceea, am presupus ca ar fi nevoie de un indrumar de proiectare cat mai bogat in date - fie sub forma tabelara, fie grafica. In literatura tehnica, se dau relatiile: U1=h11*I1+h12*U2 si I2=h21*I1+h22*U2. Concluzia ar fi ca pentru determinarea unica a parametrilor h11, h12, h21 si h22, trebuiesc cunoscute cel putin doua regimuri distincte de lucru, caracterizate de seturile de intrare U1, I1 si U'1, I'1, carora le vor corespunde seturile de iesire U2, I2 si U'2, I'2.
Link spre comentariu

Iata cum stau lucrurile:

 

In cartea lui Costica Lesu - Radioreceptoare pentru radioamatori (care pana nu de mult timp se mai putea descarca dintr-o locatie de pe forum, in varianta scanata) am gasit la anexa 13, urmatoarele doua relatii: α=-h21b; β=-h12b(1-h21b), unde α este castigul in curent in montaj emitor comun, iar β este castigul in tensiune in montaj emitor comun. De obicei β se gaseste in foile de date ale tranzistoarelor, uneori chiar in grafice detaliate. Rezulta deci h21b=-α si h12b=-β(1+α). Intre α si β, exista relatia α=β/(1+β), care rezulta din relatiile parametrilor hibrizi, scrise pentru montajul in emitor comun. Vom avea deci: h21b=-β/(1+β) si h12b=-β[(1+2β)/(1+β)]. Utilizand si relatiile scrise de mine intr-o postare anterioara, pe care le repet aici, pentru concentrarea informatiei: U1=h11*I1+h12*U2; I2=h21*I1+h22*U2, vor rezulta ceilalti doi parametri h11b si h22b pe care ii cautam. Procedura descrisa, am postat-o aici ca sa le fie la indemana si altor amatori.

 

Multumesc colegului smilex pentru colaborare. Intotdeauna o discutie poate duce la rezultatele cautate, intr-un timp mai scurt.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări