Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Minimal radio

mila

Postări Recomandate

Numai bine prieteni!De ceva timp ma ardea sa incerc ceva foarte simplu(foarte) pentru incepatori dar si avansati.Va prezint un radio in cea mai simpla forma posibila, cu auditie in difuzor!Este un RR cu reactie realizat cu un tranzistor FET si final audio cu CI. Schema are un singur rezistor si acela e potentiometru de volum si 4 condensatoare cu condensatorul variabil cu tot!Am incercat mai multe variante de FET pana la urma am ramas pe BF245A(BFW10 si 11, BF256, J309 si 310)acesta are reactia mai moale...oricum Lr e o singura spira!Aparatul prinde ok posturile locale iar seara am reusit sa prind si radio Timisoara pe antena de ferita!Se poate adauga si o antena exterioara daca sensibilitatea nu e suficienta.Spor la construit :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mila

13

• YO7DIG

2

• +_Florin_+

1

• H Robert

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Variatiuni pe acelasi hardware.Pentru cei care se afla in apropierea statilor de emisie (pana la 15-20Km...depinde si de relieful din zona)o schema mai simpla si mult mai calitativa la sunetul reprodus.

Link spre comentariu

Excelent @mila, e cea mai simpla varianta care am vazut-o pentru un radio cu auditie in difuzor :aplauze Etajul cu FET are o impedanta mare de intrare si nu amortizeaza circuitul oscilant, astfel selectivitatea ramane buna, bineinteles in masura in care o poate asigura un singur circuit LC.Pe vremea impuscatului aveam un receptor de buzunar "RIC" care avea aceeasi configuratie pe intrare, cu BF245 insa acordul se facea cu inductanta variabila.

Link spre comentariu

Un ochi rade, un ochi plange.Sunt magulit ca s-a considerat necesar sa se mute topicul aici la CQ-YO, pe de alta parte nu consider montajele demne de luat in seama de radioamatori...mai mult se adreseaza incepatorilor in radio.Multumesc @+_Florin_+ pentru apreciere.Montajul e surprinzator de puternic pe difuzor.Se poate simplifica si mai mult :rade: daca la varianta cu reactie in locul potentiometrului se monteaza o pereche de casti de impedanta mare(2000-4000Ohm) sau o casca cristal suntata de o rezistenta de 4.7KOhm, caz in care se elimina etajul final cu TDA7052! :da

Link spre comentariu

Am vazut pe un site nu tin minte care o schema de radio portabil si fara baterie...poate are cineva o asa schema..daca nu ma insel era si pe fm...

Probabil se refera la asta
Link spre comentariu
:da Lasa-ti cearta :rade: :freaza: Pentru-ca iubitorii de vintage(tuburi)sa nu se supere am transpus schema si am realizat montajul si pe "lampi" :rade: Nu cred ca necesita explicatii, se poate observa similitudinea aproape totala din punct de vedere functional a schemei cu tuburi cu cea pe "sand".Bobinele sunt aceleasi!
Link spre comentariu

Felicitari domnule Mila, sint printre noi multi pasionati de constructii si pentru asta merita tot respectul si sprijinul, si eu sint un inpatimit al constructiilor, in 35 ani d radio si radioamatorism am facut si sper sa mai fac multe, din pacate nu am prea mult timp si oboseala isi spune cuvintul, am postat si pe aici citeva jucarii , receptoare, catometre si alte montaje facute de mine ...unul dintre receptoare e aici......http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=29&t=47669 si functioneaza bine si la ora actuala, Mila spune-mi daca ai indicativ de radioamator...in rest succes si sa va functioneze toate montajele pe care le experimentati...

Link spre comentariu

Multumesc pentru aprecierile dvs.YO7DIG nu am indicativ dar imi place sa ascult!Frumoasa constructie, arata profesional.Eu am telul de a construi aparate cu maxim 4 elemente active (siliciu sau tuburi)cu precizarea ca pe siliciu pot fi 3 elemente discrete si max. 1 circuit integrat si acesta numai in audio :rade: dar pe tuburi daca sunt tuburi compuse consider ca numarul de 4 e dat de nr de elemente in total(de ex. ECL82 il consider ca fiind 2 lampi)Adaug pentru radio cu PCL84 si o poza de sub capota.O sa incerc sa fac si un filmulet cand o sa intru in posesia unui aparat capabil( cu telefonul a iesit ceva ce nu poate fi postat :sparge: )

Link spre comentariu

Push to the limits! :rade:

Pentru-ca userul @SKLAF11AX era interesat de FM radio (cei drept fara baterie :rade: )si inspirat de nenea asta din Australia:

http://cool386.tripod.com/

Cum montajul cu PCL84 era deja pe masa am zis sa incerc...si merge...

Cei drept montajul nu e foarte sensibil,reglajele sunt critice...sufera de efectul mainii(cum te apropii cu mana de el fuge si reactia si frecventa)

Important e ca ascult cateva posturi locale la un volum suficient pentru o camera linistita ~50mW.

Probabil ca mai e de reglat si bibilit.

:dans:

Acum vreau sa vad daca si montajul pe tranzistor FET poate sa functioneze in FM.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări