Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa curent constant,intrebari

costinforum

Postări Recomandate

Tratamentul prin iontoforeza este foarte cunoscut in afara. La noi in tara sunt doar cateva clinici care fac tratamentul cu aparatura invechita iar costul unei sedinte e de 60 lei, in masura in care in primele zece zile se face zilnic si apoi la 2 zile. Sunt oameni care fac tratamentul asta ani in sir pentru ca nu exista alta solutie in afara de simpatectomie, operatia chirurgicala care sectioneaza un nerv. Nu functioneaza niciun fel de medicament/ creme si altele.Succesul la iontoforeza e de 95% daca tratamentul e consecvent. Daca cititi forumurile cu cei care au problema asta o sa va faceti o imagine in legatura cu cat de mare e problema asta. Si sunt foarte multi oameni cu problema asta.Apreciez foarte mult efortul si timpul pe care le dati.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 193
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• costinforum

99

• Dr.L

8

• popa ioan

4

• nickrvl

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Am sa plec de la preferintele tale si am sa ma axez pe ele. Nu doresti sa incerc cu 3843? Sunt sigur ca as reusi. Asta daca doresti umplere reglabila cu frecventa fixa, poate conteaza in tratament.

Link spre comentariu

Am facut si eu, mai demult, un asemenea aparat. Problema era obtinerea unor impulsuri scurte de curent constant, tensiunea in gol fiind limitata. In cazul meu tensiunea era limitata la 180 V din sursa de alimentare, iar curentul in impuls reglabil pana la 50 mA. Tranzistorul principal era un final video de televizor prevazut cu radiator. Omul urma sa-l foloseasca, pe raspunderea lui, in scop terapeutic (cred ca nu era sanatos). M-am interesat ulterior si am aflat ca la aparatele de uz medical ce vin in contact electric cu pacientul se impun niste conditii de siguranta formidabile (de exemplu nu se admite alimentarea din retea prin transformator, ca poate sa-i crape izolatia, si multe, multe altele). Ceea ce este periculos pentru pacient este curentul, nu tensiunea, si mai ales traseul parcurs de curent. Este periculos traseul mana stanga - mana dreapta, la fel si mana stanga - piciorul drept. Este periculos un impuls de curent, chiar mic, ce trece prin inima cand aceasta se afla intr-o anumita pozitie (sistola). Defibrilatoarele folosesc curenti enormi si tensiuni de mii de volti in gol, dar sunt sincronizate cu pozitia inimii. Nu este de joaca un aparat electric "home made" pentru uz terapeutic!

Link spre comentariu

Nu este de joaca un aparat electric "home made" pentru uz terapeutic!

sunt de acord! Avand in vedere ca e pielea mea in joc, imi dau seama de riscuri. Am facut totusi experienta pana la 10,5 mA.E important sa zic ca toate datele astea electrice nu le-am scos eu, le-am luat de la aparatele originale. Am mai pus pdf aici pe forum deci le puteti citit. Ele sunt alimentate direct de la retea, dar au transformator de 12v si o schema interna care ridica tensiunea pana la max 70 de volti. Dar, de exemplu, daca vrei sa folosesti doar pt palme 7mA, automat tensiunea va fi pe la 15v. Evident ca au multe protectii.. d;asta si sunt atat de scumpe: 655 euro.. cel mai ieftin e pe la 455euro...Am vazut oameni pe youtube care pur si simplu pun adaptoare/ incarcatoare de telefon, banale, 12 sau 15-20v pur si simplu cu firele in apa si bag mainile.. fara nicio limitare de curent.. asta mi se pare lipsa de precautie.. In mod incredibil, au avut totusi rezultate, dar eu nu vreau sa risc asa..
Link spre comentariu

Am sa plec de la preferintele tale si am sa ma axez pe ele. Nu doresti sa incerc cu 3843? Sunt sigur ca as reusi. Asta daca doresti umplere reglabila cu frecventa fixa, poate conteaza in tratament.

Am raspuns, dar cred ca nu s-a trimis.

Nu am nicio preferinta atat timp cat functioneaza curentul/unda/frecventa.

Am mai facut oscilatoare cu quartz si divizor de frecventa.

Ar fi foarte bine daca ar avea si pwm (din ce am citit, prin pwm se poate atinge intensitate mai mare, dar fara iritatii si senzatii neplacute), dar n-am mai insistat in postarile trecute.

Daca il faceti cu 3843 si va functioneaza, sigur il pot face si eu. Nu stiu ce s-a intamplat la cel trecut, bucle de masa nu cred ca am avut, masa se intindea doar de la cond de filtraj la pinul cu masa. N-am mai ecranat si nici nu am mai pus masa pe carcasa potentiometrului, l-am lasat deoparte si l-am facut pe cel cu bc547c.

Stiu cum e sa nu prea ai timp, deci luati-va cat aveti nevoie, pana cand ajungeti la o schema o sa fac tratamentul cu montajul din forma prezenta..

In privinta uneo protectii suplimentare, o sa fac ceva cu niste zennere adecvate tensiunii de lucru (si implicit curentului) iar cand tensiunea depaseste un prag, zennerul sa dea in baza unui tranzistor si sa blocheze stab principal. Dar asta pot sa fac si eu, sunt secundare.

post-65836-1398294336_thumb.jpg

Link spre comentariu

oprirea tratamentului de prin suntarea condului de 1000micro este foarte buna. Doar ca il suntez cu 10k si ii ia cam 10sec. Cand am urcat la tratament la 10mA si am apasat butonul vechi de picior (care oprea stab principal) a scazut prea brusc si era senzatia de soc, dar mai lent. Spun asta ca sa o pastrati in schema, daca e posibil.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu stiu daca e posibil, incerc.Am avut azi parte de putin timp ca sa fac schema cu UC3843. Functioneaza bine, insa: am folosit la iesirea 3843 un 2SC1845, din dorinta de a reduce capacitatile parazite, si bine am facut. In schimb, neavand MJ am folosit la sursa de curent BD140. Datorita capacitatilor lui, are tendinta de a se opune variatiei astfel ca am inregistrat niste spike-uri la momentul de comutatie si am fost nevoit sa montez un cond de 1n paralel pe rezistorul 2k2 folosit ca sarcina, si unul de 100n pe baza-emitor la BD. Condurile insa, strica putintel forma dreptunghiulara la curenti mari (15mA), la curenti medii e aproape perfect, iar la mici (2mA) parca se mai vede ceva din varful anulat de condul de 1n. BD140 are rol de rezistenta variabila in functie de sarcina, este dinamic si deci, suntand baza cu 1000uF am observat scaderea impulsului pe 2k2 la 10mA cu reglajul initial de 15mA. Asta e motivul pentru care softstartul acela e discutabil, dar incerc sa-l salvez cumva (eu nu l-am montat deocamdata). In cel mai rau caz se poate pe tensiune. Sursa de curent a fost alimentata la 48V. UC3843 a fost alimentat numai prin rezistor si pe zener, este nevoie de 20-25mA pentru el.Nu am avut telefonul cu mine sa fac poze, probabil maine reusesc, iar spre seara sau poimaine postez formele de unda (dupa ce incerc sa salvez ss).Am apelat la 3843 pentru a beneficia de umplere reglabila. Schema este exacta dar provizorie (am pus ce-am avut la indemana):post-1-139829433699_thumb.gifAm intrebat anterior, daca nu doresti cu 3843, spune.Revin, am vazut raspunsul.

Link spre comentariu

si eu la osciloscop am folosit 2k2 ca sarcina. Nu stiu cat de mult se apropie de rezistenta corpului in tratament. Totusi am vazut ca la datele electrice ei cam asa zic:

pulsed current output:

Treatment voltage 60 V= max. (asta e maximul pt ca ei includ si curentul max de 35mA pt picioare)

Treatment current 35 mA max (into a 1 kΩ load) DESI am gasit si cu 2k.

Pulse repetition frequency 9.9 kHz

arata si forma de unda, dar nu o mai gasesc, oricum dreptunghiulara.

nu stiu cat sa va bazati pe 2k2 ca sarcina, pt ca oricum rezistenta pielii variaza destul de mult.. ma intreb daca ar fi de vazut cum se comporta la osciloscop montajul cu un 1k-variabil in serie cu 500ohmi(ca sa nu se scurtcircuiteza daca dati la capat) si variat in functiune foarte incet, asa cum se comporta pielea.

- daca BD-ul are capacitati, poate ca si MJE, nu e ok sa folosesc 2SC1845 la sursa de curent? Ma pot baza pe el ?

aici e pdf-ul daca aveti nevoie sa va uitati:

http://www.iontocentre.com/iontophoresi ... Hidrex.pdf

Link spre comentariu

suntand baza cu 1000uF am observat scaderea impulsului pe 2k2 la 10mA cu reglajul initial de 15mA.

La montajul prezent, pe multimetru nu se schimba valoarea setata a curentului, chiar daca pun sarcina 2k2, palmele sau led.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

500 ohmi cu 1k face 15V in total pentru 10mA. Crezi ca ajunge?Sau sa incerc 500 cu 5k variabil?Din ce vad acolo 90% este ce doresti. Mai vrei umplere reglabila? Vei folosi si altfel?

Link spre comentariu

Am gasit o schema cu un cip AN1209 care face exact procesul asta de iontoforeza, doar ca e pt altceva. Poate ca va este util pentru partea finala, unde are electrozii:

http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 01209B.pdf

Nu cred ca ajung 10mA. Pt palme o sa ajung la maxim 15mA. Nu cred ca trebuie sa ne orientam dupa rezistenta pusa ca sarcina pt osciloscop, ci dupa curent si sa se pastreze unda. D-asta am zis ca 2k2-ul ala ca sarcina nu trebuie sa il luam ca referinta..

Da, ar fi foarte bine cu umplere reglabila, doar ca e posibil sa il las setat din potentiometru la 90%, dar ca sa nu va mai deranjez in viitor, ar fi bine sa fie reglabil.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Stai asa, mie mi-ar fi util sa stiu:1. Daca umplerea reglabila e necesara. (limite=?)2. Daca limitarea se face in curent sau tensiune. (limite=?)In functie de asta eu pot sa-ti asigur/probez o schema care sa-ti ofere dreptunghiular la frecventa fixa (10kHz) intre limitele alese.Vad ca ai scris ulterior.Sa zicem ca te hotaresti la 5-15mA. OK, pentru diverse sarcini (de fapt diverse tensiuni), daca la 5, la 10 si la 15mA e dreptunghiular cu umplere variabil, e ok?

Link spre comentariu

umplerea: 50% pana la 100% (sau aproape 100). Nu e deloc critic aici, doar cu cat e mai mare cu atat e mai intens si mai rapid tratamentul.Limitarea in curent. Daca va ia prea mult timp ramaneti la 0-15mA. (ar fi super daca s-ar putea pana la 30mA pt talpi, lucru care se pare ca va cere 60-70 volti tensiune).Acum am vazut, da, e ok!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In cazul asta numeste 4 sarcini diferite cu valori rezistive standardizate pentru care doresti sa incerc cele trei valori de curent.

Link spre comentariu

Nu am masurat niciodata la talpi..Dar eu nu inteleg ceva: din moment ce la montajul prezent daca ii setez din potentiometru 8 mA si el pastreaza 8mA indiferent daca pun palme, 2k2, led sau scurt, mai e nevoie sa masor rezistenta talpilor ?Eu ma gandeam sa ii fac un buton de selectie ca in poza

post-65836-139829433745_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări