Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa curent constant,intrebari

costinforum

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Nu, teoretic curentul e acelasi, difera doar tensiunea de la iesire in functie de sarcina. Am intrebat ca sa incerc la sarcini diferite intrucat nu ai fost de acord numai cu 2k2.Valoarea curentului limitat se regleaza constant din potentiometrul din baza sursei de curent, nu e nevoie de selectiv. Se poate 0-35mA limite (daca doresti). In cazul asta rezistorul din emitor trebuie de 18 ohmi. Tensiunea pe el va varia intre 0 si 0,6V. Insa pentru atingerea celor 35mA la 60V rezistenta formata trebuie sa fie 1,7k. Daca e mai mare, curentul la 60V nu atinge valoarea asta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 193
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• costinforum

99

• Dr.L

8

• popa ioan

4

• nickrvl

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

foarte bine 0-35! multumesc.as pune totusi butonul ala de selectie ca precautie suplimentara, daca folosesc pt palme sa il am limitat fizic pana la 15.nu inteleg despre ce e vorba cu rezistenta de 1.7k

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu inteleg ce nu intelegi...Degeaba ai tu un generator de curent cu maxima de 35mA la 60v ca daca rezistenta pe care debiteaza e mai mare de 1,7k atunci curentul nu poate ajunge la 35mA. Nu este suficienta tensiune pentru asta. Adica esti conditionat de rezistenta de sarcina si tensiunea maxima disponibila pentru obtinerea curentului dorit.Sigur ca daca sarcina coboara sub 1k7 se vor stabili cei 35mA, in care caz tensiunea pe sarcina va scadea proportional.

Link spre comentariu

a! 1k7 ca sarcina.. da, asa inteleg.pai cred ca picioarele au o rezistenta mai mare.. naiba stie.. cel mai important e tratamentul pt palme. Oricum 35mA e curentul maxim de tratament, deci curentul mediu folosit e mai mic..

Link spre comentariu

E bun ca e mic...in restt nu e cu absolut nimic mai special decat o banala schema cu piese discrete (includem si operationalul aici)...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am apucat sa fac poze (cu telefonul), fara sa am insa timp pentru sarcini diferite, oricum curentul se pastreaza.

Deci, pentru ultima schema postata, dar fara condul de 1n:post-1-139829434027_thumb.jpgpost-1-139829434034_thumb.jpgpost-1-13982943404_thumb.jpg

Poza 1 si 2 este cu montajul. 3 arata forma de unda. Sunt 20V/div la o sarcina de 2k2. N-am aprofundat la diferite umpleri si diferiti curenti, datorita spike-ului de care pomeneam anterior. Acel varf se datoreaza capacitatilor parazite, as incerca cu ceva pnp de tensiune mare si capacitati mici dar nu am.

Am sa postez multiplu (ma trage Dr.L de urechi) ca nu pot atasa mai mult de 5 fisiere si nici nu stiu (n-am mai facut) sa le urc in alta parte.

Link spre comentariu

adica daca sunt 20v/div, spikeurile sunt de 40v ? ma intreb daca se vor simti in tratament.Inseamna ca o sa fac si eu montajul si sa pun 2SC si la final oscilator si la sursa de curent (am vazut ca 2SC are max 50mA si peste 100v).ma intreb daca ar arata la fel spikeurile daca finalul de la oscilator comanda prin 2k2 masa sursei de curent

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Asa, posteaza ceva ca sa pot raspunde (in felul asta nu pot fi invinovatit ca am postat multiplu).Acum, ca sa scap de varf, am pus un cond de 1n pe 2k2:post-1-139829434079_thumb.jpgpost-1-139829434086_thumb.jpgpost-1-139829434093_thumb.jpgpost-1-1398294341_thumb.jpgIn ordine: 4=montajul; 5=umplere cca 60%; 6=acelasi curent cu umplere 90%; 7=umplere 90% curent mai mare.Se vede ca forma este putin distorsionata. Toate reglajele sunt valabile si constante, spre deosebire de ceea ce urmeaza.

Link spre comentariu

unda in fig 4,5,6 arata perfect. Adica chiar nu cred ca are o influenta semnificativa in tratament ca nu e perfecta. Tin minte bine in datele lor ca nici unda lor nu era perfecta in partea de jos.ma intreb cum ar arata unda daca as pune conecta permanent cond de 1n la iesire + in loc de 2k2 o rezistenta mare (100k) si de acolo iesirea pe electrozi

Link spre comentariu

@smilex Stiu care-s limtarile forumului,asa ca nu taxez aiurea (la fel si cu orice chestie de bun simt!)Acum,practic,daca erau mesajele tale unul dupa altul,se legau mai corect unul de altul...replica dintre ele mai mult incurca

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Si cireasa de pe tort, cond de 2u2 la iesirea din sursa de curent si masa.post-1-139829434107_thumb.jpgpost-1-139829434113_thumb.jpgpost-1-139829434121_thumb.jpgpost-1-139829434128_thumb.jpgpost-1-139829434134_thumb.jpgO sa zici: ce frumos arata! Da, dar exista o chichita: 9 si 10 sunt la aceiasi valoare reglata a curentului. Cum observi, curentul reglat din sursa este de fapt o medie, daca reglezi o anumita valoare la 90%, atunci cind scazi la 60% valoarea medie e aceiasi dar valoarea de varf e mai mare.Aceiasi chichita pentru 13 si 14 la un curent mai mic. Arata frumos dar se regleaza valoarea medie, nu varful.N-am nici cea mai vaga idee care este efectul asupra tratamentului. Cu un voltmetru poti masura curentul de varf (culegi de pe un rezistor si incarci un cond), sau poti masura media, cum ziceam, n-am idee, dar reglajele se pot face.Softstartul se poate pastra in varianta existenta, n-are efect. N-am folosit condul de 100n de pe schema, aflat pe BE tranz. sursa curent.Spune daca doresti sa aprofundez ceva.

Link spre comentariu

In tratament cel mai important e curentul: daca ii stabilesti x mA, sa ii pastreze tot timpul . Dar din moment ce unda sus e perfect dreapta, asta inseamna ca il pastreaza, nu?Ca umplerea nu e precisa (ca valoare reglata) nu prea conteaza atat timp cat poate sa ofere 90% stabil (sunt sigur ca la 90% o sa il folosesc aproape mereu.)Nu stiu daca v-am raspuns

Link spre comentariu
Vizitator smilex

N-am intrebat nimic, am aratat ce am obtinut. Daca conteaza valoarea de varf, poti masura cum am spus, dar nu poti etalona potentiometrul pentru ca nu este aceiasi. Daca conteaza valoarea madie, o poti masura cu ampermetrul (asa ti-o arata), in care caz poti etalona potentiometrul. Umplerea si frecventa sunt stabile in timp. Ca sa folosesti diverse umpleri trebuie sa etalonezi un potentiometru folosindu-te de un osciloscop, dar cu imaginatie, poti si cu un voltmetru. Pot sa fac reglaje diverse si sa-ti spun ce valoare au avut punctele semireglabilelor (le dezlipesc si masor).Tu doar stabileste directia: cu cond de 1n pe sarcina sau cu 2u2 la iesire.In oricare varianta poti obtine reglajul dorit, doar ca se obtine altfel.

Link spre comentariu

ar simplifica lucrurile daca l-as folosi numai la 90% ?si sa stiu ca valoarea din potentiometru e aceeasi?nu stiu ce sa aleg intre 1n sau 2u2 la iesire.. cred ca va dati seama ca nu inteleg totul. Deci daca stabilesc curentul la 9mA el trebuie sa ramana asa tot timpul (in varf sau mediu)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări