Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PLaca de dezvoltare de pe ebay pentru incepatori

Romica_t

Postări Recomandate

• Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

1

• Romica_t

1

• 25L91N11

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Orice placa de dezvoltare este buna ptr. invatat.In cazul de fata arata destul de bine echipata si are pret bun (mai este si vama de platit).Totusi nu vad unde se mentioneaza ca nu ai nevoie de programator.Sunt colegi cu experienta in domenul asta si probabil ca o sa primesti si opinia lor cat de curand.Succes

Link spre comentariu

m-am uitat la placa aia... ai avantajul că iei şi un pic odată cu ea, însă mi-e cam teamă că e concepută doar pentru 877 şi echivalentele pin la pin, aşa că dacă ai chef să faci ceva cu 628, de pildă, o să ai nevoie de un adaptor, ceva, sau mai rău, o altă placă de dezvoltare...

personal, când am decis să văd cum e cu microcontrollerele, am cumpărat o placă de dezvoltare "generică", ce are pe margini mai toate znameniile de conectori, şi în mijloc o zonă generoasă de "prototyping", ceea ce înseamnă că o pot folosi liniştit cu un ZIF, şi câteva şiruri de conectori, şi cu orice MCU îmi trece prin minte. singura problemă la ora aceea e că eram 100% necunoscător (bine, nici acum nu sunt tătic la aşa ceva), aşa că mai mult m-a încurcat... însă acum devine din ce în ce mai utilă, tocmai pentru că nu e legată de un MCU sau clasă de MCU-uri anume.

eu aş spune să faci aşa:

1. iei un PicKit2, original sau clonă. "obiectul" este un programator de picuri ICSP, ceea ce înseamnă că poţi programa orice pic, atâta timp cât faci conexiunile potrivite, şi de asemenea, poţi programa "in-circuit", dacă pe placa cu pricina există un header ICSP (şi există întotdeauna, dacă e vorba de pic-uri smd!).

în plus, e programatorul "oficial" de la microchip, ceea ce înseamnă că poţi să-l foloseşti direct din MPLAB, plus că e pe USB, ceea ce te scuteşte de multe probleme: toate pc-urile şi laptopurile din prezent au USB!

costă undeva între 20 şi 80 de usedei prin magazinele online... dacă tot poţi lua de pe e-bay, cu puţină baftă poţi cumpăra o clonă pickit2 cu mai puţin de 20 de dolari...

şi dacă vrei s-o faci singur, deja sunt 3 variante chiar aici, pe forum (caută la "proiectul meu" sau "diy").

2. iei un tutorial pentru începători, cumperi picul respectiv, şi faci plăcuţele respective.

de pildă, tutorialul de aici foloseşte ca programator pickit2, şi ca placă de dezvoltare LPC, de la microchip, placă ce poate fi uşor clonată pe o plăcuţă cu găurele. singurul dezavantaj e că trebuie să-ţi cumperi singur cele 2 mcu folosite acolo: 12f509 şi 16f690, însă acestea sunt ieftine, între 3 şi 10 lei bucata, funcţie de magazin...

pentru convenienţă, iată şi schema LPC-ului:

http://www.picbasic.co.uk/forum/attachment.php?attachmentid=5700&d=1308810294

tutorialele de aici indică şi cum poţi să-ţi faci o placă de dezvoltare modulară, astfel că poţi refolosi modulele periferice cu orice alt MCU, atâta timp cât foloseşti aceeaşi semnificaţie a pinilor la conectori.

dacă adaugi headerul ICSP, aşa cum este prezentat pe schema de mai sus, la plăcile principale (cele cu MCU-uri), poţi programa direct din MPLAB cu pickit2-ul picurile pomenite.

personal, mai am încă PC-uri cu porturi COM şi LPT, aşa că pentru început am făcut un RCD programmer, şi am clonat un LPC.

chestia acum e că vreau să trec la 16f628(a), iar ăla are pinii diferiţi faţă de 16f690, aşa că o să fac una din plăcile indicate de Nigel...

şi de asemenea, pe lista de achiziţii se află şi un pickit2... clonă :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări