Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

REDRESOR DEFECT

taragone

Postări Recomandate

Pe iesirea redresorului am 14,6v in gol si ventilatorul la tensiunea asta face un zgomot destul de mare.L-as alimenta cu mai putin , dar nu stiu de unde.Cum sa fac?

Salutalimenteaza ventilatorul cu ajutorul unui LM7809 montat pe un mic radiator ori pe carcasa redresorului(ai grija sa-l izolezi).Spor.
Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
Vizitator bassmafya17

va salut.nu ma pricep la electronica si am si eu o problema.am un redresor pe care i am ars siguranta de 20 A,am inlocuit o si acum redresorul fara sa fie conectat la nimic are o tensiune de 9V.nu stiu sigur dar parca inainte avea 12V.credeti ca e ars?cu acesti 9V el poatr incarca corect o baterie auto?

redresorul este  :   http://www.einhell.ro/index.php?option=com_ayelshop&route=product/product&path=109&product_id=546

va multumesc

Link spre comentariu

Nu poate să încarce bine cu 9V bateria, ai putea să-l desfaci şi să faci o poză-două cu interiorul lui, să vedem unde poate fi problema.Din start bănuiesc o diodă întreruptă în puntea redresoare.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator evolution07

Detin si eu un redresor AUTO 10 AMP ro group EL 1007 6-12V. Redresorul a fost luat sh defect. Cand am ajuns acasa am vazut una din diode (PXPR10) explodate iar tranzistorii pareau defecti (C3040). Am inlocuit diodele cu altele noi dar alt model (IN4007) iar tranzistorii cu cei specificati in prima pagina (MJE13007G) iar cand l-am conectat la priza a explodat o rezistenta de pe spatele placii. Am observat de cand a l-am desfacut ca a avut cateva ïnterventii inaintea mea. Am mai observat si cateva diferente intre redresorul meu si cel al lui Kethesh fiind acelas model... Ma puteti ajuta cu repararea lui?

Doresc sa stiu si ce rol au cele 2 Bete verde inchis lipite langa transformator ( la baza lor scrie C28) Este vreun tip de condensator sau ce poate fi ...vreau sa il schimb...  in poza de pe prima pagina difera... acolo este o rezistenta mai mare.. defapt sunt cateva rezistente inlocuite. 2 sunt puse in paralel una pe fara placii alta pe spatele ei.. in paralel.

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Link spre comentariu

La felul în care arată acum acea sursă..... și lipsa dvs. de experiență în depanare, vă sfătuiesc să apelați la serviciile unui depanator experimentat.

,,Bețele verzi,, sunt de fapt rezistențe de putere, dacă nu le-ați recunoscut, sunt șanse minime să puteți repara acea sursă.Nici cu sfaturi de pe forum nu veți reuși decât să mai ,,explodați,, câte ceva. Sper că nu ați dat prea mulți bani pe ea. Un sfat pentru viitor (o minimă precauție) : Când mai probați la rețea un alimentator ,, dubios,, sau proaspăt reparat, alimentați-l în serie cu un bec de minim 100W. Dacă becul se aprinde puternic și constant, aveți un defect grav, un scurtcircuit. Dacă becul se aprinde slab sau pulsează, verificați dacă sursa scoate vre-o tensiune.Dacă există tensiune la borne, puteți s-o încercați direct la rețea. Becul protejează sursa de o defectare mai gravă.

Editat de validae
Link spre comentariu

Pentru că nu ați verificat cu atenție toate componentele critice. Condensatorii electrolitici trebuiau schimbați din start cu unii noi, diodele și tranzistorii măsurați cu atenție, rezistențele se ard de obicei dacă după ele urmează o componentă în scurtcircuit. Nici circuitul integrat nu e invulnerabil, pentru diagnosticarea lui depanatorii utilizează de obicei un osciloscop, în lipsa aceluia trebuie experiență cu carul. Citiți postările de la Alimentatoare, mai ales în legătură cu sursele SMPS și vedeți care sunt principiile de bază. Nu va sta nimeni să vă indice pas cu pas toți pașii necesari unei astfel de lucrări, nu în condițiile în care sursa este deja ,,varză,, după cum se vede și din poze. Dacă aveți totuși răbdarea necesară, verificați absolut toate componentele ,,la rece,, nu mai alimentați la rețea fiindcă veți distruge și ce a mai scăpat pe acolo.Dacă vă ies valori ciudate, scoateți componenta de pe placă și verificați-o independent, uneori măsurătorile pot fi influențate de alte componente din schemă. Oricum locul postării dvs nu consider că e la Electronică auto, singura legătură cu ,,Auto,, a acestui redresor e faptul că alimentează acumulatori auto. Dar el este o sursă în comutație (SMPS) și locul unde trebuie tratat e la Alimentatoare. Părerea mea. Eu nu v-am trimis la un service, greu de crezut că s-ar încurca vre-un service cu el, mai degrabă luați legătura cu colegii cu experiență de pe forum, sigur se va găsi cineva să vă ajute. Și ar ajuta mult dacă v-ați completa și locația la profil, astfel sunt șanse să vă răspundă un coleg de forum din zona dvs.

Editat de validae
Link spre comentariu

Salut

a "explodat" asa cel mai probabil din cauza unui scurt,pe care va trebui sa-l gasiti singur...

Verificati inca o data integritatea finalilor, rezistentele din jurul acestora, tot ce inseamna diode, si de sigur dioda dubla din redresarea de 12v. Nu va aruncati la o proba imediat ce descoperiti o piesa defecta, in acest tip de sursa se cam duc in lumea dreptilor in grup :mort .

Nu uitati de sfatul lui Validae cu becul, e foarte important, si de faptul ca acest montaj nu este separat galvanic de retea si exista pericolul electrocutarii...

Spor!

Link spre comentariu

Sper că vei lua în serios cele scrise mai înainte și vei verifica cu mare atenție toate componentele.Dacă ai găsit una în scurtcircuit, nu te bucura prea devreme, mergi mai departe. Și nu uita să înlocuiești condensatorii electrolitici, dacă nu ai un ESR-metru la îndemână. Chiar dacă ,,par buni,, unul singur poate face ca sursa să nu funcționeze.

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

O problema asemanatoare tot cu acest tip de redresor.Au fot arsi tranzistorii mje13007,dioda mur1660 si rezistentele ce formeaza circuitul pe partea de alimentare,leam inlocuit dar surpriza:scoate tensiune 14,3 volti in gol dar nu are amperaj.Care sa fie problema?

O problema asemanatoare tot cu acest tip de redresor.Au fot arsi tranzistorii mje13007,dioda mur1660 si rezistentele ce formeaza circuitul pe partea de alimentare,leam inlocuit dar surpriza:scoate tensiune 14,3 volti in gol dar nu are amperaj.Care sa fie problema?

Inca o problema,cind il deconectez de la retea se aude un tirit in trafo chopper.

Link spre comentariu

Verifică rezistenţele de putere ce contribuie la ,,citirea,, curentului consumat.Cel mai probabil fie sunt devalorizate (valoare mărită), fie au lipituri reci din cauza supraîncălzirii. ,,Ţârâitul,, acela nu-i motiv de îngrijorare, dar ar fi bine să verifici toţi condensatorii electrolitici cu un ESR-metru sau să-i schimbi preventiv dacă nu ai cu ce să-i testezi.

Link spre comentariu

Verifică rezistenţele de putere ce contribuie la ,,citirea,, curentului consumat.Cel mai probabil fie sunt devalorizate (valoare mărită), fie au lipituri reci din cauza supraîncălzirii. ,,Ţârâitul,, acela nu-i motiv de îngrijorare, dar ar fi bine să verifici toţi condensatorii electrolitici cu un ESR-metru sau să-i schimbi preventiv dacă nu ai cu ce să-i testezi.

Va multumesc!

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări