Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

REDRESOR DEFECT


taragone

Postări Recomandate

REDRESOR ACUMULATOR AUTO 10 AMP ro group EL 1007 6-12V.Am reprodus tot ce scrie pe el.Are un instrument de măsură de 10A, un integrat TL494, doi tranzistori E13007-2 (arşi) şi un MUR-1660 (care nu ştiu ce este) în scurtcircuit. Semnul de pe el zice că ar fi diac, dar are trei pini.Mai sînt distruse complet două rezistenţe din bazele celor doi tranzistori arşi. Am nevoie de schema lui.

Link spre comentariu

REDRESOR ACUMULATOR AUTO 10 AMP ro group EL 1007 6-12V.Am reprodus tot ce scrie pe el.Are un instrument de măsură de 10A, un integrat TL494, doi tranzistori E13007-2 (arşi) şi un MUR-1660 (care nu ştiu ce este) în scurtcircuit. Semnul de pe el zice că ar fi diac, dar are trei pini.Mai sînt distruse complet două rezistenţe din bazele celor doi tranzistori arşi. Am nevoie de schema lui.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...
Vizitator Kethesh

si eu am o problema cu acest redresor, tot din cauza la 2 rezistente(3k7) pe care le-am schimbat, si tot se ard(altceva nu se arde)...rezistente se afla ranga "radiator"... ceva sugestii?

Link spre comentariu

Pune te rog daca poti cateva poze cu jucaria...n-am vazut modelul asta,dar din anumite discutii am inteles ca are un traf subdimensionat(max 100W) si in afara de punte si o fuzibila pe panoul ce mai contine si un ampermetru,n-ar mai avea mare lucru la interior.Ori cel despre care mi s-a povestit a fost "up-gradat" si i s-a scos tot din interior,in favoarea simplitatii de un "meserias" ori intr-adevar n-au bagat mare lucru in interior si cel pe care il detii a fost modernizat artizanal,si atunci mai greu cu o schema.Oricum,cateva poze ar lamuri multe aspecte,mai cu seama daca stii ca al tau n-a apucat sa fie ciobanit de nimeni.

Link spre comentariu

In mod sigur scula despre care vorbesc a fost "modificata" dupa ce probabil sursa in comutatie a pocnit,la fel cu asta,si probabil careva a folosit doar cutia si a bagat la interior ce a avut.Multumesc pt poze,acum e clar ca individul batea campii.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator traian52a

uite aici niste imagini, in partea stanga ar fi trebuit sa fie un "radiator"(o placa de metal) ..se vede acolo cele 2 rezistente bubuite ...

Re: Schimba te rog la acest redresor urmatoarele piese: - ambele tranzistoare E13007, - dubla dioda MUR 1660, - cele 2 rezistente montate orizontal (0,25W si au 2,7Kohm), - cele 2 rezistente montate vertical (0,5W si au 1,1ohm) si in principiu ar trebui sa functioneze. Se intampla sa mai apara defectiune si in etajul de protectie(tranzistorii V945 si una sau doua diode 1N4148). Daca nu reusesti suna-ma in cursul saptamanii(L-V,orele 10-16) pe numarul 0724226223. traian52
Link spre comentariu

salut !@doru3160 probabil ca nu ai mai vazut asa ceva :scarpin , dar este facut chiar de fabrica.....traful este modelul de sursa ATX care da lejer 250VA..incarca baterii de 6 (7,2) sau 12 volti (adica 14.4)....poate incarca baterii de max 110Ah adica 10 amperi, dar si 1/2 din capacitate adica 5 amperi.are protectie la scurt circuit, deci ar trebui sa nu se arda ... totusi se arde...unul din motivele pentru care se arde este faptul ca nu este ventilat fortat si atunci la o incarcare de 8-10A se incalzesc finalii pana cedeaza....pe langa finali, rezistente si dioda rapida se mai ard si alti ranzistori din comanda finalilor , diode si posibil integratul TL494 . cauta toate componentele defecte deoarece la pornire este posibil sa se arda din nou finalii.....la cele reparate de mine am montat un ventilator de sursa si am gaurit corespunzator carcasa ..de atunci nu s-au mai ars chiar si cu o baterie proasta care dupa doua zile se incarca tot cu 6 amperi.......Spor la treaba !

Link spre comentariu

din foto in care se vede si puntea redresoare pare ca are zone de culoare modificata ...ce model estenu este exclus sa fi fost suprasolicitata pentru mai multa liniste eu zic ca ar trebui inlocuitasau dotata cu radiator. nu cred ca este mai mare de 10 A

Link spre comentariu

salut !@doru3160 probabil ca nu ai mai vazut asa ceva !

Admit ca fac parte dintre cei care nu pot afirma ca le-au vazut pe toate,de asta am rugat sa puna niste poze...poate altii se pot lauda cu asa ceva,eu inca nu.E clar ca e o sursa in comutatie,facuta de fabrica...oricum eu sunt adeptul redresoarelor clasice,poate si pt ca subdimensionarea surselor in comutatie nu e chiar o idee fericita in acest domeniu.
Link spre comentariu

din foto in care se vede si puntea redresoare

pare ca are zone de culoare modificata ...ce model este

nu este exclus sa fi fost suprasolicitata

pentru mai multa liniste eu zic ca ar trebui inlocuita

sau dotata cu radiator. nu cred ca este mai mare de 10 A

Salut !

 

@ronyku puntea este supradimensionata ! este exclus sa se supraancalzeasca ...

se putea folosi chiar si una mai mica de 1,5A.... asta are cel putin 3A...(vedeti scheme de surxe ATX)

poate fi buna sau arsa nu suprasolicitata !

nu mai dezinformati lumea ... documentati-va inainte...

 

@doru3160 probabil nimeni si nici eu nu le-am vazut pe toate...si atunci nu-mi dau cu parerea unde nu stiu... cel mult intreb...

referitor la sursa nu este deloc subdimensionata fiind capabila sa dea 15A lejer, dar este protejata la scurt circuit la 10A

 

Problema majora este racirea finalilor si a diodei redresoare din cauza proastei proiectari a carcasei si a radiatorului cu racire naturala aceasta fiind cauza principala a defectarii

cat despre redresoarele clasice acestea au foarte multe dezavantaje cum ar fi:

1. teniunea se incarcare prea mare 16-18V dupa 1-2 ore de incare ce duce la sulfatarea acumulatorilor si scaderea cosiderabila a vietii acestora.... fata de incarcatorul cu sursa in comutatie care da 14.4-14.6V adica tensiunea optima de incarcare pentru acc. plumb acid.

2. randamentul redresoarelor clasice este 50-60% deoarece se incalzesc excesiv si de aici pierderea .... fata de incarcatorul cu sursa in comutatie care este mai mare de 85%.

3. greutatea este mai mare de 5-7 ori decat a celor in comutatie

4. dimensiunea este de 2-3 ori mai maredecat a celor in comutatie

5. functionarea la tensiune de alimentare mai mica 190-200v duce la prelungitre timpului de incarcare... fata de incarcatorul cu sursa in comutatie care functioneaza corect la 190-230v.

 

Sursa in comutatie are un pret decent undeva intre 110-150 lei.

 

pentru ca aceasta sa nu se mai arda montati un ventilator de sura ATX pe capacul carcasei, dati gauri corespunzatoare si alimentati-l la 7-9V, pentru a nu face zgomot deranjant (preferabil sa scoata aerul din carcasa)... in rest sursa este OK.

 

Va urez succesuri !!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări