Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce determina puterea RMS a difuzoarelor ?

Vizitator costyslob

Postări Recomandate

Vizitator costyslob

Ca si in titlu ce determina puterea RMS a difuzoarelor ?

1 Puterea magnetica in intrefier,

2 Grosimea sarmei,

3 Ambele variante de mai sus dupa un anumit calcul

4 .....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mircea888

4

• franzm

3

• LUCI

2

• Luca

2

Top autori în acest subiect

Vizitator costyslob

Ca si in titlu ce determina puterea RMS a difuzoarelor ?

2 Grosimea sarmei,

3 Ambele variante de mai sus dupa un anumit calcul

4 .....

Link spre comentariu

Difuzorul insasi prin constructie si ....firma producatoare!!Oricum mai nou ,toate firmele scot ochii potentialilor clienti cu puteri de n'spe sute de wati...Totusi sant inca si firme ce isi respecta blazonul !!

Link spre comentariu

aici nu stiu la ce te referi, detaliaza poate nu stiu eu ceva.

Conteaza foarte mult si sistemul de racire (sasiu aluminiu, profile de radiator pe sasiu, gauri de ventilatie in sasiu si magnet, dust-cap ce permite trecerea aerului, etc) acestea influenteaza foarte mult puterea pe care o poate "duce" difuzorul.

Constructia bobinei si materialul din care e facuta aceasta iar conteaza. Difuzoarele de bass se pot arde si daca pui un FTS care sa taie prea sus semnalul si astfel membrana are cursa mica si nu circula aerul.

Oricum nu se poate calcula exact, difuzoarele au o capacitate de supraincarcare destul de mare, adica daca depasesti puterea cu 10-20% de multe ori nu se intampla nimic (acum depinde si de regimul in care e folosit) deci e destul de relativa notiunea de putere, cel mai bine spui si standardul dupa care se masoara ca altfel nu are valoare notiunea de putere.

Poti aproxima ochiometric puterea (asta dupa ce ai vazut multe difuzoare).

Totusi la ce tip de difuzoare te intereseaza chetiile astea? pro sau home ?

PS:Eventual apelezi la donpetru sa-ti dea si parametrii Thiele-Small dupa culoarea sasiului :nebunrau: totusi vad ca esti inregistrat mai recent si nu cred ca-l stii.

Link spre comentariu

Corect. Racirea si regimul termic admisibil. Difuzoarele electrodinamice au un randament f. mic, asa ca aproape tot ce "intra" se disipa sub forma de caldura.

Link spre comentariu
Vizitator costyslob

Multumesc de raspuns.

aici nu stiu la ce te referi, detaliaza poate nu stiu eu ceva.
O cautare pe google imagini cu cuvantul intrefier va de suficiente rezultate sa va dati seama.

Posted Image

Link spre comentariu

Ma refeream la putere magnetica nu la intrefier :rade: multumesc totusi pentru poza, desi nu era necesar. Eu nu intelegeam la ce fenomen va referiti.

Nu am auzit de termenul putere magnetica, poate ati vrut sa spuneti densitate de flux magnetic.

Forta circuitului electro-magnetic al difuzorului este data de obicei prin parametru BL, acesta reprezinta produsul dintre intensitatea campului magnetic in intrefier si lungimea conductorului din intrefier. BL influenteaza senzitivitatea si nu puterea.

Link spre comentariu

salutare ! ma scuzati ca ma bag asa si eu ca musca in lapte dar vreau sa zic ca eu rebobinez difuzoare si vreau sa spun ca un difuzor ca sa aiba putere conteaza mult magnetul pt ca el ajuta bobina sa impinga , bineinteles si sarma conteaza calitatea ei grosimea si mai ales intrefierul sa fie locasul cat mai mic pt un camp magnetic mai mare,eu am avut un difuzor la rebobinat si avea un magnet ditamai dar intrefierul era larg si cand dadeam in el se incalzea,deci in concluzie sa fie spirele cat mai aproape de peretii intrefierului si intrefierul ingust astfel sa nu se incalzeasca,de ce credeti voi ca dif chinezesti se incalzesc la putere mica? pt ca au magnet prost incarcat si intrefier larg .multumesc paste fericit

Link spre comentariu

Contează mai ales calitatea şi fineţea execuţiei întrefierului, ptr că el concentrează ''puterea'' magnetului, altfel e pierdere de materiale. La fel de mult contează realizarea bobinei, centrarea cursei pe întrefier. Sînt multe detalii.

Link spre comentariu

Inelul de cupru are rolul de controla impedanta difuzorului (care variaza destul de mult) in acelasi timp se reduc distorsiunile si se obtine un control mai bun al cursei membranei.Inelul de cupru este de fapt ca un secundar in scurt la un transformator, iar bobina difuzorului este infasurarea primara. Astfel avand acel secundar in scurt se reduce impedanta infasurarii primarului, de aici vine controlul impedantei.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Puterea difuzoarelor are mai multe valori limita. Prima si cea mai importanta este puterea maxima ce poate fi aplicata fara ca distorsiunile acustice sa depaseasca o valoare impusa. Aici intervin lungimea intrefierului, lungimea bobinei, cursa centrajului, simetria montajului, rigiditatea carcasei, calitatea membranei si altele. A doua, mult mai mare, este puterea maxima ce poate fi aplicata fara ca difuzorul sa-si piarda integritatea prin arderea bobinei, ruperea membranei sau desprinderea unor repere la functionare continua. Unele caracteristici constructive cum ar fi dimensiunule intrefierului, inductia magnetica in intrefier, forma si dimensiunile membranei, influenteaza randamentul acustic, deci puterea acustica a difuzorului si mai putin puterea maxima absorbita.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări