briobit Postat Aprilie 24, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2012 deci sa las tranzistoarele asa cum le am acum si doar sa torn hex in pic macar sa vad pe viu cum face....? (am pnp legate la +)... am pus hexul face foarte urat palpaie 0000 foarte enervant dar cum spunea colegul 1 minut il face in 30 de secunde ... Link spre comentariu
MatyC Postat Aprilie 24, 2012 Partajează Postat Aprilie 24, 2012 Am fost ocupat zilele astea si abia acum am reusit sa fac ceasul pe breadboard. Am facut ceva modificari dupa observatia lui 10vid si in ciuda faptului ca am cuartz de 4,5Mhz dureaza vreo 3 minute pentru minut iar ledul pentru secunde este aprins permanent.Am folosit PNP pentru comanda displayului, butoanele se comporta bine deocamdata. @vasile eugen: intradevar folosind inversoare se poate rezolva cu displayul insa merita inca vreo 2 circuite integrate? Jose Pino a realizat ceasul fara tranzistori de comanda a digitilor.Era sa uit un aspect: ceasul afiseaza cifra 0 inaintea orei si voi monta rezistori inseriati cu butoanele.LE: Am testat primul hex facut de mine si este OK !!!! Ledul pentru sec e on permanent dar pot seta ceasul fara probleme. Link spre comentariu
briobit Postat Aprilie 24, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2012 Vreau sa multumesc tuturor persoanelor implicate in acest topic pentru efortul depus si pentru faptul ca in ciuda greutatilor (familii, munca etc) mai gasesc timp si pentru treaba asta.LE: sa incerc iar cu primul hex? (parca statea tot stins la mine, in 2 minute sunt cu el in pic)am pus hex v1 led de secunde aprins pot seta minutele si orele pana la 09 dupa care se face 00 dac am 09 09 cand ar face normal 09 10 se face 00 00.... acum observ ca eu am 2 leduri la secunda legate in paralel dar numai 1 e aprins .... verific si fizic si revin ( schema o am dupa prima postata de mine numai ca am pnp legati la + in rest e la fel ) Link spre comentariu
briobit Postat Aprilie 24, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2012 Am scos picul am sters si scris de 2 ori pus la loc am scos cei 2 condensatori vad ca pot sa trec de 09 adica setasem 11 48 dar cand sa se schimbe minutul s-a facut tot 00 00 ... sa inteleg ca aia 2 conzi sunt cruciali? Link spre comentariu
MifTy Postat Aprilie 24, 2012 Partajează Postat Aprilie 24, 2012 ... mai ai componente pentru al 3-lea ceas???atunci ia încearcă schema pusă pe breadboard...să nu fie cablajul cu probleme: un scurt subtil, o capacitate parazită nelalocul ei, sau un traseu greșit... trecute cu vederea...mai ales că dai a înțelege că nu stai să vezi pe îndelete care e problema...(n-am F84, dar am F690... dacă tot am aprins leduri cu ăla o să mă apuc de amorul artei, să aprind și biți cu el... chit că va trebui să recompilez softul pentru el.) Link spre comentariu
10vid Postat Aprilie 24, 2012 Partajează Postat Aprilie 24, 2012 @briobit si MatyC, nu va mai chinuiti cu primul program, e o fusareala. Am vrut si eu sa modific, dar apoi am observat ca ar cam trebui scris de la zero. Abordarea e gresita. Rutina de citire a tastelor are prioritate mai mare decat ceasul de timp real, si cate si mai cate. Cod intortocheat si secvente moarte de cod in rutine importante, legarea butoanelor pe segmente nu se face, eventual doar chinezii cei mai zgarciti s-ar preta la asa ceva. LED-ul de secunde e programat, dar nu functioneaza, el fiind sters constant de alte rutine. L-am lasat 10 min sa mearga in simulator, pierde 5 sec, adica 12min. pe zi... o nimica toata. Cred ca motivul pentru care lui MatyC ii intarzie asa de mult se datoreaza tot acelei lipse de prioritate a ceasului de timp real, probabil el a mai adaugat ceva cod, iar rutina ceasului e "tinuta la usa" pana dupa executarea acelui cod.Am vrut sa-l rescriu, dar colegul marinp a fost mai rapid. Modificarile ce trebuie sa le mai faca sunt minore. L-am simulat vreo 30min (la 2MHz) si nu a pierdut nici o secunda. Link spre comentariu
briobit Postat Aprilie 24, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2012 pai pana la urma care hex este bun ... eu am in pic MatyC v1 scris si ma chinui acum sa gasesc alti condensatori Link spre comentariu
MatyC Postat Aprilie 24, 2012 Partajează Postat Aprilie 24, 2012 @briobit: la prima versiune de hex, in cazul montajului meu, merge bine afisarea orei si minutului. Am setat ceasul la 11 48 si deja a ajuns la 11 55 ( pe cuartz de 4,5Mhz). Condensatorii aia sunt necesari. In cazul in care lipsesc nu te pozi baza pe functionarea corecta a oscilatorului cu quartz, va fi instabil.Tocmai a trecut pe 12 00.Verifica mai atent montajul. Modificarile facute de mine in montaj sunt tranzistori PNP cu emitor la +5V, colector la afisaj la anod si o rezistenta de 10K in baza. Alimentarea o fac direct din Pickit2.@10vid: Sunt de acord cu tine asupra codului. Nu e varianta ideala. Pentru mine e o provocare analiza softului in asm chiar daca nu-l agreez.Ledul de secunda e belea. Sunt curios daca va functiona. Link spre comentariu
briobit Postat Aprilie 24, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2012 eu am de 1 kohm in baza caut acum si le schimb am pus alti conzi de 27 de pici pot sa setez ore si minute dar dupa cateva secunde se face tot 00 00 am facut un filmulet cu functionarea Ceas Link spre comentariu
10vid Postat Aprilie 24, 2012 Partajează Postat Aprilie 24, 2012 Ai condensator de 100nF lipit pe pinii Vdd si Vss ai uC-ului (cat mai aproape de uC, eventual sub placa)?Pe de alta parte, vezi ca o sa arzi acei digiti, vad ca ai intensitate mare la apasarea butoanelor pe segmentele A si B. Prin inchiderea butonului nu faci altceva decat sa ocolesti rezistenta segmentului si sa supui segmentul la un curent urias. Doar curentul de colector limitat (vreo 500mA?) si multiplexarea 25% ii mai tine in viata.Inca o dovada, schema aia e idioata. Link spre comentariu
MifTy Postat Aprilie 24, 2012 Partajează Postat Aprilie 24, 2012 Am si eu schema de mai jos :Rog frumos pe cineva care se pricepe sa ma ajute (daca se poate ) sa adapteze softul sa merga cu digiti cu anod comunMultumesc anticipat.de unde-ai luat schema și softul din primul post?nu de alta, dar să vedem și originalul... Link spre comentariu
briobit Postat Aprilie 24, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2012 pe schema nu apare acel cond de 100nF pe alimentare dar nu e greu il montez imediat am mai micsorat tensiunea din sursa sa se aprinda mai incet segmentii , inca nu am gasit 4 bucati de 10k sa pun in baza (am doar 2).... am descoperit o chestie si anume : initial alimentam montajul cu ~ 10 volti (C.C.) din sursa si facea treaba din filmulet, dupa ce am citit ca o sa ard digitii am redus la 6 volti in sursa, a scazut intensitatea luminoasa si culmea nu mai sar cifrele la 0 , adica merge cum trebuie si ca apasare de buton si ca ceas .... refac urmatoarele : deci mort copt rezistente de 10 k in baza si 1 cond de 100nF pe alimentare (ideal chiar pe pini, cu terminalele cat mai scurte)LE: 20 minute trecute si vad ca merge cum trebuie pana acum Link spre comentariu
MatyC Postat Aprilie 24, 2012 Partajează Postat Aprilie 24, 2012 Sa inteleg ca tu ai alimentat la 10 V ??? Tare faza ca nu sa ars pic-ul :)Din film observ ce banuiam: se reseteaza procesorul pur si simplu. In cazul tau din cauza salturilor de tensiune provocate de leduri. Vezi la ce curent limitezi ledul ca nu cumva sa depasesti 20 mA. Porturile accepta curenti de 25mA pe pin. Rezistori din baza nu e obligatoriu de 10K. Asta am gasit rapid prin cutie. Link spre comentariu
marinp Postat Aprilie 24, 2012 Partajează Postat Aprilie 24, 2012 Hex-ul postat de marinp e pentru display CA, doar ca a uitat sa deseneze in schema niste tranzistori PNP in loc de aia originali. Am testat in Proteus si butoanele merg ok, dat minutul dureaza 30s (@4MHz) iar display-ul palpaie puternic cu frecventa de 12.5Hz (in loc de 50Hz). Deci ar mai fi de lucru.am modificat si schema si hex-ul sper sa meargă bine Link spre comentariu
briobit Postat Aprilie 25, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2012 MifTy de aici a inceput toata bataia asta de cap ( la prima vedere parea simpla dar uite ca avem deja 4 pagini de strors creierii) http://www.electronicecircuits.com/electronic-circuits/pic-16f84-12-24-hour-clock-circuit-and-programming MatyC am alimentat la 10 volti dar 7805 ala de pe placa e degeaba pus acolo? nu trebuia sa ma limiteze la 5 volti? adica sa pot sa variez intre niste limite tensiunea de alimentare? chiar si la 10 volti regulatorul era rece bocna numai ca facea treaba aia de se reseta de nebun acum cand merge bine il am alimentat la 6 volti din sursa iar la iesirea lui 7805 am 4.53 volti, iar daca ii dau 7 volti la intrare la iesire am 5.00 marinp sunt deja la munca , promit ca fac proba si cu hex postat de Dvs diseara cand ajung acasa si va comunic rezultatele Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum