Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de bobinat in model fagure

viopa

Postări Recomandate

Salutare domnu Viopa, am postat eu aici o masina de bobinat fagure care functioneaza de citva timp cu succes, nu prea a avut ecou constructia, daca te intereseaza cauta postarea mea eventual iti mai arat inca o data , e asemanatoare cu Gingerica de pe youtube cu citeva inbunatatziri , un motor cu reductor ce o actioneaza in rest e destul de simpla....cu stima... sanatate....Mihai

Link spre comentariu

Va salut, scuze de raspunsul intirziat , sistemul de tensionare a firului e chiar acel brat care deseneaza bobina fagure, latimea bobinei o da cursa pe care o face acesta stinga dreapta pe bobina, daca vreau sa o latesc sau ingustez e simplu , acea roata care inpinge axul ce sustine bratul cu firul de sirma se poate regla prinderea fata de piesa de sustinere marind sau micind excentricitatea rotii si implicit cursa axului , grosimea bobinei nu e ceva critic, asta depinde de sistemul de prindere, pe axul de tragere se pot infileta doua piese de tip con si asa se pot stringe bobine cu diametre diferite, in rest totul e experimentare, am facut-o cu manivela apoi am gasit un reductor cu motor in tirg si s-a potrivit perfect la masinarie asa ca se poate folosi manual sau electric, mai vreau sa-i fac citeva inbunatatiri dar nu am avut timp, orium sint multumit ca merge si asa fara probleme, am facut multe bobine si au iesit faine, problema mai dificila au fost cele doua rotzi dintate conice dar se poate face si fara , e simplu, am avut doua roti cu acelasi numar de dinti, nu stiam de ce nu merge , apoi am pus una mai mica si gata , masinaria fiunctioneaza, eventual mai discutam daca mai sint neclaritatzi....succes...

Link spre comentariu

Ideal ar fi sa fie facuta bobina cu sirnma izolata cu matase , asta nu aluneca dar neavind merge si cu sirma CuEm , pina la 0,3 a mers bine , nu fac bobine cu sirma prea groasa , din cind in cind pun nitrolac diluat pe bobina...citeva picaturi ... in timp ce merge masinaria astfel nu aluneca, mai am in vedere ceva pentru o tensionare mai buna a mosorului cu sirma dar inca nu am avut timp...merge si asa ....

Link spre comentariu

Pentru a se aseza spirele bine, , treaba se face din rotile dintate. Ele fac sa fie "un pas in urma".Nu se desfac din infasurare, tocmai prin aceasta asezare a spirelor, oarecum neuniforma. Este acelasi lucru ca si ata ce o cumparam de la magazin [mosorul de ata].Multumesc de sfaturi!

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

O aseaza frumos,si ce e important,nu trebuie galeti...probabil tot asa se va comporta si cu sarma,mai ales daca va fi litata cu izolatie textila.Plecand de la schema asta de baza,probabil se va putea imbunatati prin variatia latimii bobinei,pt ca in modul actual prin acel excentric se poate controla doar o singura dimensiune...oricum face mult cand ai de reconstruit o asemenea bobina, roasa de soricei.

Desi e functional aparatul,aspectul e pe departe de ce ar fi trebuit sa fie fara o masinuta din asta  :rade:

post-179783-0-90794300-1449916896_thumb.jpg

Link spre comentariu

Grosimea bobinelor o pot regla din gaura ce pleaca din centrul discului catre marginea acestuia.

Acum am vazut fanta,e greu sa vezi toate amanuntele doar din poze...inseamna ca nu mai trebuie nimic decat spor la lucru.

O sa incerc si la a mea sa adaptez un sistem pt bobinaj fagure,dar am avut nevoie asa de rar,incat mereu am neglijat aspectul.Acum cand am vazut cat de frumos iese o bobinuta din asta,mai ca mi-a starnit interesul. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări